Marea înșelătorie „PSD vă dă” (P)

Recent, Guvernul PSD-ALDE s-a împrumutat de pe piața internațională de capital cu 3 miliarde de euro. Într-o singură zi, cu discreție.

Din această sumă, 1,3 miliarde de euro au fost împrumutați pe 30 de ani la cea mai mare dobândă din Europa ( 4,65%). După doi ani de guvernare, ”patrioții” de la PSD au împovărat România cu datorii de 20 de miliarde de euro. Ce ascunde această foame de bani?

Un mic amănunt: exact în perioada când guvernul Dăncilă se împrumuta cu 3 miliarde de euro, Franța făcea un împrumut de 1,9 miliarde de euro, tot pe 30 de ani, de trei ori mai ieftin (dobândă de doar 1,46%). Bine, veți zice – Franța e Franța! Atunci să lărgim puțin cercul comparațiilor cu țări vecine: în februarie 2019, România era cotată la dobânzi de 4,79% pentru împrumuturi externe, în vreme ce Bulgaria putea lua împrumuturi la doar 0,68%, adică de 7 ori mai ieftin; Ungaria  avea o dobândă de 2,68% iar Polonia de 2,69%.  

E o conjurație bancar-internațională împotriva guvernului patronat de Dragnea, așa cum se văicăresc pesediștii? Chiar așa, ce are toată lumea bancară din Europa numai cu ei, cu pesediștii lui Vâlcov și Orlando Teodorovici?  Lucrurile sunt simple: de vină sunt politicile fiscal-bugetare ale guvernării PSD-ALDE, populiste si proaste, cu cheltuieli supradimensionate, importuri care cresc galopant, consum fără investiții. Acestea au scăzut încrederea piețelor de capital față de guvernul care se pretinde patriot în Europa. PSD-ALDE au crescut riscul de țară. De aceea împrumuturile pe care le iau au cel mai mare cost din Europa.  

E foame de bani, băieți?

Guvernul care spune că România merită mai mult a îndatorat  țara cu 20 de miliarde de euro şi pe fiecare român cu peste 1000 de euro. Numai în primele 9 luni ale lui 2018, Dragnea a îndatorat România cu 9,8 miliarde de euro. Practic, lunar, guvernul de  PSD-ALDE se împrumută cu circa 1 miliard de euro. La plata acestei datorii se mai adaugă încă 1 miliard de lei pe lună pentru dobânzile pe care le generează datoria publică.

Cu toate aceste zeci de miliarde de euro împrumutate,  guvernările lui  Dragnea n-au făcut nici autostrăzi, nici spitale, nici conducte de gaze, n-au modernizat căi ferate. Ce-au făcut cu banii ? De unde foamea tot mai mare de bani, cu împrumuturi tot  mai împovărătoare, dacă guvernul se laudă cu creștere economică record?

Nici acum nu există o autostradă de la București, Sibiu ori Cluj spre Ungaria

 PSD guvernează. Atenție la buzunare!

Răspunsul este că pesediștii  au întreținut cea mai mare înșelătorie din ultimii 30 de ani la adresa românilor: ”PSD vă dă”. Au început cu promisiuni enorme făcute în campania din 2016.  Au fost nevoiți să renunțe la o parte din aceste himere, deși le trecuseră chiar  în programul lor de guvernare. Dar au căutat să întrețină tot timpul iluzia că ”PSD vă dă”. Cinismul lor  s-a combinat cu proasta guvernare, iar nota de plată a iluziei că ”PSD vă dă” vine acum, prin îndatorarea fiecărui român și a generațiilor viitoare.

Mecanismul înșelătoriei este simplu.Coaliția PSD-ALDE a început prin măriri de salarii și pensii. Au avut grijă, la scurtă vreme, să anuleze în mare parte creșterile salariale și de pensii prin măsuri viclene precum transferul contribuțiilor la angajat sau amânarea indexării punctului de pensie.

Pensionari aduși de PSD din toată țara la marele miting

Ca să întrețină iluzia bunăstării au concentrat totul pe consum. Foarte repede, consumul a crescut importurile și a alimentat inflația. Bruma măririlor de venituri fost  exportată în țări de regulă dezvoltate, din care se fac importurile.  Liderii PSD au patentat înșelătoria economiei pe consum din importuri pe datorii tot mai mari.

Deloc întâmplător, odată cu venirea PSD la guvernare au început să crească prețurile. Au găsit o inflație de 0.1% si au adus-o la 5%. La câteva luni de guvernare, după ce dăduseră cu o mână, au simțit deja nevoia să ia cu două: au mărit  acciza la combustibili, ceea ce a dus la scumpiri în lanț. Aprinderea inflației susține circuitul financiar înșelător. Sunt bani, clamează PSD, dar sunt bani amăgitori luați prin inflație și dobânzi mărite, tot din buzunarele celor care primesc așa-zisele creșteri salariale sau măriri de pensii.

De la inflație la rate mărite n-a fost decât un pas. Dobânzile la credite au început să crească la scurt timp. Ratele lunare ale celor cu datorii la bănci au crescut cu peste 30% după doi ani de guvernare Dragnea-Tăriceanu.

Când au ajuns aproape de fundul sacului nu s-au mai încurcat în subtilități. Au tăiat masiv banii de la investiții publice și dezvoltare. Au suplimentat  împrumuturile externe, tot mai scumpe. Au impus noi taxe care au reaprins scumpirile și inflația.  Au aruncat toate fondurile astfel obținute în acest perpetuum mobile al tragerii pe sfoară a românilor.

Cine beneficiază, totuși ?  

Au conceput totul pentru a vă spune: “PSD vă dă!’. Da, PSD vă dă cu o mână și vă ia îndărăt cu două. “Vă dă” furându-vă pensiile generațiilor viitoare, autostrăzi, spitale. “Vă dă” furându-vă viitorul copiilor voștri. Cine e adevăratul beneficiar al înșelătoriei ”PSD vă dă” ? Au avut o singură grijă pesediștii: să le fie bine lor și clientelei lor de incompetenți, analfabeți și piloși cu care au împânzit aparatul de stat și care taie frunza la câini pe bani mulți plătiți de români.

Când mai auziți lideri PSD care se laudă că au grijă de oameni, păziți-vă buzunarele pentru că veți achita nota de plată a ”grijii” PSD.

loading...

9 comentarii la „Marea înșelătorie „PSD vă dă” (P)

 • De Boc de ce nu scriai mare ziarist Tereaca atunci cand a taiat pensiile si salariile imprumutandu-se pentru americani? Diferenta dintre astia si aia e ca astia se imprumuta pentru romani, aia se imprumutau pentru unchiul Sam…

 • Jhonny dragă, mai educă-te și tu ca să știi despre ce vorbești. E drept că Boc și Băsescu au tăiat salariile cu 25% și pensiile cu 5,5%, dar tu nu vezi că articolul nu este scris de Tereacă ci de propagandiștii PNL-USR-PMP? Tereacă doar le publică aberațiile contra cost că de aia apare după titlu litera P care înseamnă Plătit.

 • John, daca taceai filozof ramaneai! Vezi ca-i un articol platit, bizonule.

 • Si PDL s-a împrumutat tot fix 20 de miliarde ca sa salveze bancile comerciale de la faliment si nu s-a mai inflamat nimeni asa.
  Eu votez tot PSD numai de scarba corporatistilor care au condus in țara asta. Ciolos prim ministru a acordat 170 milioane de euro ajutor de stat firmelor straine, iar celor romanesti 0 lei. Dar Lucian Mândruță si Moise Guran nu vor vorbi niciidata despre lucrurile astea.
  Nu toata lumea uita ce s-a intamplat.

 • Boc a guvernat dupa DEZASTRUL lasat de Motocicleanu sprijinit de P.S.D.! ,,Duduia”economia,in urma imprumuturilor facute de Romania,economie bazata pe consum,nu pe investitii!La fel se intampla si acum.Cine va veni la guvernare din 2020,ori se imprumuta la costuri imense,ori taie din veniturile romanilor!Sau mai rau, intram in incapacitate de plata…scapa cine poate!Trist dar adevarat.

 • Marian, esti un idiot.
  1. Corporatiile alea urate de tine dau de munca la zeci de mii de oameni din tara asta si platesc tone de impozite la Statul Roman
  2. Corporatiile au repus pe picioare afaceri si fabrici moarte de mult sub administrare romaneasca
  3. Daca sunt acuzati ca fac si dreg, de ce acuzatorii nu dau legi clare sa corecteze aceste derapaje ??!! De ce ??! Pentru ca iau spaga si de la ei.
  4. PSD….un partid care va da pomeni numai pe imprumuturi inrobitoare. Este un cancer in metastaza, …si toti cei care votati cu ei pentru MITA electorala.

 • Unii zac in propria inteligenta. Cătăline, corporațiile dau de munca oamenilor. Sa le mulțumim frumos. Și, din ce spui dau șpagă către PSD. Iarăși mulțumim frumos. Și, dacă au pus pe picioare economia naționala este pentru ca tot ei s-au ocupat sa o taie la fier vechi sa o poată cumpara pe 2 lei.

 • 1. Ai nostrii s-au lasat corupti si au vandut-o pe 2 lei (vezi cazul OMV).
  2. Chiar si asa, au luat-o pe 2 lei si au facut CEVA.

  Iti place sau nu, economia romaneasca nu este tinuta in viata nici de institutiile guvernamentele (care nu produc cash) si nici de micile firme romanesti de cartier, ci de impozitele platite de marile corporatii ! Cam asta e adevarul. Si iti spune unul care nu prea e fan….corporatii, dar asta nu inseamna ca trebuie sa negam realitatea.
  Si cine va spala creierul la A3 cu subiectul corporatiilor-dusman ???!!! Unul care a transformat Teleormanul in propria corporatie ? :))))
  Treziti-va romani ! Nu mai acceptati mita electorala, opriti cancerul ! Nu vedeti ca va dau 3 lei la pensie numai din imprumuturi masive ?!!!???

 • Si eu o sa votez PSD de scarba celorlalti. Da, e adevarat, PDL au taiat salarii si s-au si imprumutat in acelasi timp, nici n-au investit in nimic. Deci, decat dator si cu burta goala, mai bine dator si cu burta plina. Iar UE nu mai are scopul initial, de comunitate economica, a devenit un gulag economic, dar nu o sa aflati asta la TV si pe site-urile presei corporatiste, care traieste cu subventii de la stat si pomeni de la Soros (la straini faza cu Soros e luata in serios, nu e luata in gluma, ca la noi, ca deja ong-urile lui au interdictie in unele tari si le merge foarte bine fara sa-si bage el coada)

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.