10 KM DE ASFALT ÎN COMUNĂ, SALĂ DE SPORT ȘI POD PESTE CÂLNĂU. PROIECTE AMBIȚIOASE LA V. PAȘII

Ceea ce ar fi trebuit să fie o convorbire sumară, de câteva minute, s-a transformat într-o discuție aplicată de aproape o oră.

Noul primar al localității, Gheorghe Firon (foto), are planuri pe cât de variate, pe atât de importante, astfel că la finalul întrevederii reporterul și-a notat în carnețel atâtea subiecte câte ar fi strâns dacă ar fi stat de vorbă cu Toma, primarul Buzăului.

 

ASFALT PÂNĂ LA MĂRĂCINENI PRIN FOCȘĂNEI ȘI G. CÂLNĂULUI

Cel mai important și actual proiect prevede asfaltarea a 10 km de drumuri locale.

„Sunt fair-play și recunosc că aici este meritul, în principal, a vechii administrații.

E vorba de un proiect eligibil, de 1 milion de euro, fonduri europene.

Suntem în procedura de licitație pentru a desemna firma care va executa lucrarea. E sper ca în două-trei luni să-i dăm drumul a treabă.

Se va asfalta și în centrul comunei, dar și restul de drum prin Focșănei și Gura Câlnăului până la râul Câlnău.

S-a asfaltat în trecut jumătate, a rămas cealaltă jumătate.

S-ar îmbunătăți și problema transportului spre Buzău în lipsa celebrului pod.

Drumul ar fi mai scurt, mai liber și s-ar evita și zona periculoasă de la Autorolla, unde se produc frecvent accidente”.

 POD DE 1 MIL. DE EURO PESTE CÂLNĂU

Un alt proiect depus la Compania Națională de Investiții vizeză realizarea unui pod peste râul Câlnău, între localitățile Gura Câlnăului și Mărăcineni, după cum se poate vedea din fotografia alăturată.

„Am primit răspuns la cererea nostră. Una caldă și una rece. Nu se dorește a se realiza o treabă de mântuială.

Se va face un pod trainic, specialiștii au luat ca bază de referință cel mai mare debit al Câlnăului din ultimii 20 de ani.

Un pod mai mare înseamnă însă și mai mulți bani. Iar suma a ajuns la aproape 1 milion de euro.

Temerea mea e că din cauza investiției mari, nu ni se vor aloca banii.

Ar fi prea frumos, noi să asfaltăm până la pod, se face și podul, iar dincolo am înțeles că va asfalta Titel de la Mărăcineni”.

 

SALĂ E SPORT DE 50 MLD. LEI VECHI

Mai mari șanse de reușită are construcția lângă școala din V. Pașii a unei săli de sport.

„S-ar face tot prin Compania Națională de Investiți.

Proiectul e vechi de 7-8 ani. Anul trecut, chiar înainte de alegeri, am fost întrebați, dacă ne mai interesează, pentru că se va finanța.

Am sărit imediat în ajutor, am și cumpărat o bucată de pâmânt. Am făcut și o repoziționare a cărții funciare, ne-am înțeles cu biserica de aici, pentru a  asigura spațiul minim necesar construcției, 50×50 de metri.

Sala ar urma să coste în jur de 50 de miliarde de lei vechi. Ar fi extraordinar, atât pentru cele câteva sute de elevi, cât și pentru dezvoltarea sportului local”.

 

DECIZII IMPORTANTE PRIVITOARE LA APĂ ȘI GUNOI

Alte proiecte importante vizează înființarea unui serviciu propriu de salubritate ân comună, aderarea sau nu la Compania de apă pentru dezvoltarea serviciului apă-canal în comună și dezvoltatea sistemului de iluminat. Dar aceste subiecte vor fi dezvoltate în articole viitoare. Comuna Vadu Pașii are șase sate componente: Gura Câlnăului, Focşănei, Băjani, Scurteşti, Stănceşti și V. Pașii.

 

APARE RUBRICA „VIAȚA SATULUI”

Site-ul buzoienii.ro, gestionat de jurnalistul Auraș Tereacă, își propune să acorde atenția cuvenită și satului buzoian. De aceea cu începe de azi s-a înființat și rubrica „Viața satului”. În timp se vor scrie articole importante despre fiecare comună în parte. Aștept, evident, și din partea dvs. – cititorii – sugestii și informații care merită a fi publicate.

Auraș Tereacă

 

loading...

Un comentariu la „10 KM DE ASFALT ÎN COMUNĂ, SALĂ DE SPORT ȘI POD PESTE CÂLNĂU. PROIECTE AMBIȚIOASE LA V. PAȘII

  • Ce frumos a vorbit domnul primar in interviul acordat dumneavoastra…dar…ce credeti?toate proiectele dumnealui au ramas tot pe hartie..de atunci si pana acum a trecut jumatate de an…nimic nu s-a intamplat…aceeasi primarie cu…alta palarie…Respectele mele!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.