Se vor folosi razele X și un robot

Șapte parteneri din șase țări s-au asociat într-un proiect inovator de cercetare – Grinner.

Se dorește folosirea inteligenței artificiale pentru descoperirea și extragerea bateriilor din aparatele electrice și electrocasnice.

Grinner își propune folosirea razelor X pentru identificarea bateriilor, iar apoi un robot trebuie să extragă bateriile.

De ce e important ? Pentru că bateriile au prostul obicei de a se aprinde și chiar de a exploda – provocând incendii – când aparatele care le conțin intră în fluxul tehnologic de mărunțire.

Foto: monitoare tv introduse în dispozitivul de mărunțire

În acest proiect internațional este implicată și firma buzoiană Green WEEE, din parcul industrial de la Frasinu, lider de piață în reciclarea deșeurilor electrice și electronice.

Marius Costache, Director General GreenWEEE: „Bateriile sunt tot mai des folosite în noile produse electrice și electronice, majoritatea fiind încapsulate, ceea ce reprezintă pentru noi, reciclatorii, o mare provocare deoarece sunt aproape imposibil de identificat vizual și de îndepărtat”. 
Acest proiect va juca un rol esențial în îmbunătățirea fluxului de sortare a deșeurilor de echipamente mici ce conțin baterii, dar și a procesului de reciclare, ceea ce înseamnă și minimizarea riscului de explozie și foc provocat de baterii”

Cine s-a asociat în Grinner

Polonia – Lynq, Belgia – WEEE Forum, Suedia-  Direct Conversion, Romania- GreenWeee International, Italia – Erion, Marea Britanie – Centrul de Inovație al Universității Essex, Marea Britanie – TWI HELLAS.

Citește și:

loading...

3 comentarii la „Se vor folosi razele X și un robot

 • In tarile de lumea a 3-a, fara legi, unde poti mitui guvernul, se aduc deseuri pentru a fi prelucrate, in zone de saracie atroice, cu efecte devastatoare pentru mediu.
  Si la noi, desigur. Ca nici noi nu suntem departe. Daca tot aduc deseuri sa fie scormonite la noi si sa polueze, macar sa foloseasca si oamenii ca sa scormoneasca prin ele, ce se mai feresc si se prefac atat ca le pasa?

  Răspunde
 • asta e reclama … ar trebui marcat articolul ca si publicitate.

  Răspunde
 • Răspuns pentru postarea cu pensionarii care pot juca șah in Parcul Crâng.. Pentru pensionare aveti in plan sa creați un loc unde să putem croșeta, vorbi, bem o cafea ??? Ce activități aveti la Clubul pensionarilor, că noi inca nu am aflat..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.