Toma: „Plătim de la Primărie și recuperăm banii în 5-10 ani”

Reporterul buzoienii.ro a vizitat astă-vară Oradea.

Centrul Oradiei (așa vorbesc localnicii) e fantastic.

Nr. 1 în România detașat, ba chiar peste multe orașe similare din vestul Europei.

Oradea și-a reabilitat clădirile istorice din zona centrală și a oprit circulația auto, inventând mai multe pietonale care acum arată superb
Multe din clădirile din centrul Oradiei, stilul secession, au fost reabilitate cu forța!

Primarul Bolojan (răstimp a trecut șef la CJ Bihor) le-a impus proprietarilor să-și reabiliteze imobilele. I-a amenințat cu creșteri de 500% a impozitelor și a angajat firme care au ridicat schelele și s-au apucat de treabă. Primăria a plătit reabilitarea, iar proprietarii au returnat banii în rate în 5 ani.

Localnic: „Ce l-au mai înjurat pe Bolojan atunci proprietarii de clădiri! În toate felurile îl făceau! Acum, când câștigă enorm din chirii, iar orașul e plin de turiști, aceiași proprietari nu-și mai încap în piele de ce frumoasă e Oradia”

Într-o declarație recentă, primarul Buzăului, C-tin Toma, a anunțat că va încerca să aplice și la Buzău modelul Oradea:

„Nu avem banii celor de la Oradea, dar vom încerca să facem la fel. Primăria Buzău să achite costul renovărilor și să-și recupereze banii de la proprietari în 5-10 ani”.

Primele astfel de acțiuni vor avea loc pe str. Cuza Vodă și zona centrală a orașului.

Citește și:

loading...

7 comentarii la „Toma: „Plătim de la Primărie și recuperăm banii în 5-10 ani”

 • La Oradea investițiile au început cu parcuri industriale. Din cine știe ce regretabila eroare, a disparut „industriale” din model. A ieșit ce se vede.

  Răspunde
 • Tot cu firmele astea de apartament care au făcut pavajul pe unirii se vor reabilita clădirile?ca atunci mai bine le lasă așa.

  Răspunde
 • Oradea are ceva ce Buzăul nu mai are. Are evrei.
  Nu este o metodă inventată de Bolojan. În majoritatea orașelor occidentale se procedează în acest fel. Barcelona este în topul orașelor în care primăria se implică în astfel de proiecte. Știu cazuri de proprietari de imobile din Paris care au beneficiat de ajutorul primăriei la modul că primăria finanța renovarea clădirii cu condiția ca proprietarul să închirieze o perioadă de timp chiriașilor desemnați de primărie și să perceapă o chirie modică. Astfel își rezolva și primăria cazurile sociale.

  Răspunde
 • Am auzit cu toții de platourile de film Buftea. Multe fațade, decoruri. Cam așa e și Buzăul cu viitoare zone pietonale superbe, aber canci turiști, că oamenii nu vin la belit ochii la nimic. Știți ce a răspuns dl primar Toma la propunerea de a sugera Transbusului să aloce o mașină pentru un traseu turistic al orașului, eventual gratuitate pentru elevi a.î. să nu circule golaș și banii consumați aiurea, cu ghid, cu căști de unică folosință, pelerine dacă-i decopertat, cu fișiere audio în mai multe limbi respectiv așa cum știm și am văzut cu toții că se face (nici plăcuțele pentru străzi n-ar strica ceva bilingv, dacă tot ne Open City de la intrare)? ”La Buzău nu avem de ce”. Un răspun genial și crunt de adevărat.
  Mie de un singur lucru îmi pare rău și anume de faptul că dl primar Toma a predat steagul din start cu ”Să facem ca la Oradia!”. Atâta ambiție n-are ca să-i facă pe alții să spună ”Hai să facem și noi ca la Buzău!”.
  P.S. Dânsa vice nu propune un festival tieneresc, sau un sprijin tacit și mai vârtos celor cu motoarele, ori copiii cu cursele de mașini ceva? Așa se fac turiștii, chiar și doar de weekend: fără costuri publice și cu toată lumea mulțumită. Absolut că și varianta moaștelor este de considerat, dar parcă e prea mare concurența cu taicii părinți și nici interes cum era de Sfintele Paști nu se mai blochează circulația în rond de către norod. Neviabil.

  Răspunde
 • Problema e ca Oradea are nistre cladiri Art Nouveau fantastice. Buzaul are o mizerie de centru. In afara de Palatul Comunal, restul sunt niste ciurucuri.

  Răspunde
 • Dar cum poti compara Oradea c Buzaul?
  Oradea a fost un oraa dezvoltat de imperiul austro-ungar de aceea are acele cladiri supeebe in centru pe cand Buzaul a fost un targ de negustori un popaa pt.postalioane.
  Cladirile noastre mai reprezentative au fost demolate de comunisti care au ridicat acele jalnice,urate si dizgratioase blocuri dun chiar centrul orasulyi.
  Ce sa reabilitam d-nule primar,acele maghernite de pe Cuza Voda?
  Sunt atat de urate, trase la sablon ca nu merita.
  Istoria orasului a pierit odata cu regimul comunist nu mai aveti ce recupera.

  Răspunde
 • Se distrug case vechi, cu arhitectura deosebita pe banda rulanta in Buzau. Era una foarte faina in spate la Pietroasele, unele tot asa pe Marghiloman. Interesele sunt prea mari sa se darame, sa nu se faca nimic. Ar fi bine sa faca ceva, dar ma indoiesc. Poate ar trebui sa scoata cazurile sociale din buricul targului si sa le lase celor care isi permit sa plateasca chirie de centru. Ar merita sa riste, chiar daca pierde cateva voturi, ca are de unde.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.