Așa ceva ? Bibliotecă pe Șoseaua de Centură ? UPDATE: Emanoil Neagu: „E doar una din ofertele care ni s-au făcut”


UPDATE:

În urma numeroselor reacții venite pe acest subiect, Emanoil Neagu a ținut să precizeze azi că informația conform căreia biblioteca se va muta la Restaurantul Buzău de pe Șoseaua de Centură nu este o certitudine.

„Suntem în procedură de evaluare pentru identificarea unui spațiu pentru desfașurarea temporară a activității Bibliotecii Județene Vasile Voiculescu pe toată perioada de implementare și monitorizare a proiectului de consolidare, reabilitare și dotare a clădirii Bibliotecii Județene. Au fost depuse 5 oferte și doar două au îndeplinit criteriile din anunțul de închiriere. Comisia de evaluare va efectua vizite la spațiile aflate în proprietatea ofertanților selectați. Ulterior, comisia va înainta Consiliului Județean propunerile cele mai avantajoase în vederea adoptării deciziei. Vor fi luate în considerare mai multe criterii, nu numai cel financiar”, a afirmat șeful CJ Buzău.


Știrea inițială

Nu cred că e o exagerare, dar mutarea (pentru zece ani!) a Bibliotecii Județene pe Șoseaua de Centură poate fi trecută la capitolul „idei trăsnite”.

Din anunțul publicat pe site-ul CJ Buzău, două sunt imobilele selectate și rămase în cursă pentru a primi fondul de carte.

Galleria Mall și Restaurantul Buzău (plus spălătoria auto de lângă) de pe Șoseaua de Centură.

Nu știm cine este proprietarul Restaurantului Buzău, dar ideea (născută sau primită) de a muta aici Biblioteca Județeană este una năstrușnică.

Drum pe jos, pe lângă cimitir, la marginea orașului

Poate că în interior o fi frumos (deși spălătoria auto ridică unele semne de întrebare), dar amplasamentul este unul (total) nepotrivit.

Cum să trimiți copiii la marginea orașului, pe Șoseaua de Centură, unde nu există niciun mijloc de transport în comun ?

Unde accesul pe jos s-ar face, din capătul autobuzului 7 și 8, pe Aleea Veteranilor după ce treci pe lângă mai multe cimitire și apoi printr-o stație peco.

Se știe că majoritatea clienților bibliotecii sunt elevi, iar aceștia vin îndeobște pe jos pentru a-și procura cărțile indicate de profesorul de Limba Română pentru lectură.

Or, a-i pune pe ăștia mici, să parcurgă un astfel de drum obscur (iarna se înnoptează devreme) nu e tocmai cușer.

Surprize, surprize

Iar la destinație, în fața imobilului, ce găsești ?

Tiruri care trec unul după altul, într-o viteză și zgomot amețitoare, plus niscai fetițe cu treabă prin zonă, căci așa se poartă pe șoseaua de centură.

Cel puțin așa a fost întâmpinat aseară reporterul venit, pe ploaie, să facă o poză (necesară la articol) restaurantului.

Probabil că elevii trebuie pregătiți (nu-i așa ?) de la vârste fragede pentru viață, sub toate aspectele ei, frumoase sau mai crunte.


În concluzie, rămâne să sperăm că membrii comisiei de selecție vor lua în calcul inclusiv aspectele semnalate mai sus atunci când vor face alegerea.

Și nu avem prea mari dubii, întrucât la parcurgerea componenței comisiei găsim doar oameni „cu carte”, dacă tot vorbim în articol despre o bibliotecă.

Reamintim, Biblioteca Județeană de pe Bd. Unirii va fi reabilitată cu fonduri europene, iar cărțile și personalul trebuie mutate pentru zece ani într-o altă locație.

loading...

10 comentarii la „Așa ceva ? Bibliotecă pe Șoseaua de Centură ? UPDATE: Emanoil Neagu: „E doar una din ofertele care ni s-au făcut”

 • Restaurant Buzau de pe aleea veteranilor e detinut de firma Imobiliar Construct SRL, firma detinuta tot de Integral SA si patronul acesteia Victor Vasilescu.

  Cel mai probabil acesta va fi si castigatorul, primele runde nefiind decat o simulare pentru a creste pretul ca apoi sa inchirieze cladirea aia aflata in faliment de pe aleea veteranilor la pret mai mare decat practica mallurile.

  Răspunde
 • Chiar trasnita, ideea! Biblioteca ar trebui sa fie ..cit mai aproape de centrul orasului, pt accesul facil mai ales al copiilor. Un loc potrivit, ar fi fost…Spitalul Bratianu…dar ce sa ne facem,daca a fost lasat intr-o mare deteriorare, dar asta este o alta poveste.(dureroasa doar pt noi..cetatenii.) In acest moment,nu am nici o idee de a propune ceva, o locatie mai potrivita, dar mai sunt afise cu….spatiu de inchiriat…(spatii mari),poate se vor razgindi …domnii!!!!.O zi buna tututror.

  Răspunde
 • Probabil, vor s-a culturalizeze mortii lui Dragnea…. Bai, voi chiar sunteti tembeli,cretini… Cum puteti s-a faceti o asemenea tampenie?

  Răspunde
 • Generația in blugi se metamorfozează încet si sigur in generația MALL. Tăvălugul globalizării este ca un aspirator, aduna tot ce întâlnește in cale. Daca la mall se ţin evenimente educative pentru copii, se cumpără orice, librăriile devin săli de biliard, popicarii, păcănele, sediu de judecătorie, de ce nu ar fi si sediu de carte. Ai carte, ai parte, de mall, nu?.
  Asta ar fi si varianta alternativa, la restaurantul numit pompos BUZAU, un brand la mana cârciumarilor, amplasat lângă ceea ce se cheamă economie de piața; drum de acces european, fabrica de bere, stație de combustibili, service-uri, parcări de tiruri, si de ce nu pentru cei care nu rezista, cimitire. Iată un ansamblu al economiei de piață ofertant. De ce nu si o biblioteca, temporara, de proba!!
  Romania noastră este tot timpul in probe, probe de anduranța la prostie, de rezistenta la nou, de mentalități si nostalgii (cine credea ca Gorbaciov o sa reziste pe buzele buzoienilor 30 de ani – este subiect de Guinnes book). Așa ca ce s-ar întâmpla daca vom testa încă odată poporul?? Este la moda nu?
  Se dovedește o problema grea „parcarea culturii neamului”. Cu oamenii de cultura este mai ușor, dar cu cărțile lor este mult mai greu, chiar sa si le îngropi!!

  Răspunde
 • fir, Ca sa fim drepti, tampenia nu e a primarului, ca Biblioteca Judeteana e proprietatea CJ, ca majoritatea cladirilor si institutiilor judetene, de aceea ii si spune Consiliul Judetean.
  Nu ca nu l-as vedea si pe primar capabil sa mute biblioteca acolo, mai ales ca si el are obiceiul de a da contractele „in familie” sau la prieteni, si cum are o relatie buna cu patronul Integral…

  Răspunde
 • Le „recomand” celor din administratia publica o „solutie” mult mai „simpla”: decat sa mute cartile din biblioteca judeteana intr-o carciuma „cu staif” si cu „dedicatie de partid”,mai bine distribuie fiecarei carciumi din Buzau cate un raft de carti si astfel o sa avem cu totii posibilitatea sa citim cate o carte in „institutiile cultural-bahice” numite „Cateaua lesinata”;”Magarul tavalit”; ” Crasma lui Nae Chioru”; „La belitu”; ” Adio mama”; „La fetite”; ……….. Iar dupa o portie buna de „lectura” intr-un astfel de „paradis intelectualizat ” o sa ne putem „odihni” in santurile de la marginea drumurilor sau chiar intr-un cimitir din apropiere daca vom fi confundati de un sofer de TIR cu una din gramezile de moloz descarcate la marginea drumurilor.

  Răspunde
 • Pe mine nimic nu mă mai surprinde cînd e vorba de … decizii buzoiene ! Cu aceste ” propuneri ” de mutare a casei cărților ( cu toate interesele meschine pe care le ascund ) cred că până și marea maestră a romanului negru – Agatha Christie – s-ar îngălbeni de invidie… Intre timp, opinia publică buzoiană, cea care are un cap și nu o căpățână, tace!…

  Răspunde
 • Ma oameni buni voi stiti sa cititi un astfel de anunt? E vb doar de o calificare care poate se va adjudeca sau nu. Cum puteti sa jigniți niște oameni pe care nu îi cunoașteți doar pentru că alea au fost ofertele depuse și evaluate. Tereaca, tu iti faci meseria și cauti rost de scandal dar pe mine ma uimesc cetățenii care comentează de parca cine stie ce s-ar fi intamplat….nimeni nu cred ca are interes sa faca rau bibliotecii….

  Răspunde
 • E perfecta locatia pe centura unde opresc tiristii.
  Pot imprumuta o carte sa o savureze la dus ca se plictisesc la volan si sa o returneze la intors, eventual cu cateva pagini lipsa ca a mai folosit niste foi cand a facut natura chemarea prin mijlocul padurii.
  Eu mizez pe locatia asta de pe centura ca fiind castigatoare, ca patronul Integral e in grupul ce a preluat PSD, spre deosebire de patronul mallului care nu este la fel de bine inchegat in grupul asta.
  In plus pentru patronul Integral vine ca o gura de aer necesara contractul asta pentru acea locatie, care nu o duce bine deloc, din cauza pozitionarii extrem de proaste.

  Răspunde
 • Domnul Eugen, nu mai fiti asa naiv. Daca interesul de clan este suficient de mare se poate orice. Chiar si organizarea unui miting impotriva firii. Apropo, aveti o parere legata de placerea de a se deplasa si a participa la miting a tuturor persoanelor din Piata Victoriei?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.