Polemica zilei la Buzău. „Au uitat tifonul în el” vs „N-a fost tifon, ci fecalom”


Anchetă la Spitalul Județean Buzău după un articol publicat de adevărul.ro (click AICI).

Soția unui buzoian de 71 de ani acuză personalul medical care a efectuat o operație că a uitat în pacient o bucată de tifon.

Purtătorul involuntar al tifonului a efectuat în decembrie anul trecut o operație prin care i s-a creat un anus contra naturii, după un cancer de colon.

Zilele trecute rudele au chemat ambulanţa după ce o bucată de material textil i-ar fi ieşit pacientului din intestin, prin orificiul din abdomen. Bărbatul a fost transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean din Buzău unde medicul de gardă, Valentin Mănică, i-ar mai fi extras din intestin o bucată de tifon.

După apariția materialului de presă, conducerea spitalului a demarat o anchetă la finalul căreia s-a organizat și o scurtă conferință de presă.

Varianta familiei a fost contestată. Mai întâi cititorii trebuie să afle că fecalom înseamnă conform DEX – aglomerare de fecale în colon.

„N-a fost tifon, ci fecalom. Nu știu ce urmărește familia, pare mai degrabă o înscenare. N-avea cum să fie uitat un bandaj acolo. Operația de rezecare a colonului nu implică introducerea de tifoane în interiorul colonului. Apoi, de s-ar fi întâmplat așa, reacția ar fi fost imediată, cu ocluzie intestinală, infecție și febră. Nu după șase luni. Apoi, soția n-avea de unde să aibă tifonul respectiv întrucât materialele ce rezultă în urma operației sunt aruncate într-un recipient în care nu încape mâna unui om. Și nici nu ar fi fost lăsată de personalul medical să umble acolo”, a precizat dr. Dragoș Porumb, director medical al spitalului buzoian.

Atât medicul care  scos fecalomul, cât și cel care a efectuat operația din decembrie anul trecut resping varianta soției pacientului.

„Acest pacient a fost adus vineri cu Salvarea pentru tulburări de tranzit la nivelul stomei, prezenta o proastă funcţionare a stomei, am desfăcut punga de stomă şi acolo am observat un fecalom pe care l-am evacuat. Mi s-a părut că erau doar materii fecale, şi nimic altceva, nu am văzut bandaj şi nu am stat să verific ce este în interior”, a declarat medicul de gardă Valentin Mănică


„Am văzut reclamaţia. Nici în timpul intervenţiei, nici în tipul explorărilor dinaintea operaţiei, nu se putea tehnic să rămână un pansament acolo. Colonul este tot timpul închis în timpul operaţiei, nu avea cum să fie o compresă în interiorul colonului”, a declarat marţi în cadrul unei conferinţe de presă medicul chirurg Cătălin Bostan.

Care o fi adevărul (malpraxis sau înscenare ?) fiecare dintre cititori își va fi format probabil o părere proprie.

loading...

3 comentarii la „Polemica zilei la Buzău. „Au uitat tifonul în el” vs „N-a fost tifon, ci fecalom”

  • Dacă ar fi rămas o compresă sau tifon cum spune sotia pacientul nu supravietuia 6 luni .Va dati seama ca ar fi facut infecție si putea deceda prin septicemie. Nu mai denigrati medicii daca nu aveti motive bine intemeiate.La un pacient operat de anus contra naturii dacă nu tii o IGIENA riguroasă la nivelul stomei si un regim adecvat se poate întîmpla orice. sanatate pacientului!

  • Nu mai denigrati medicii??? Acesti oameni au depus un juramant si se pare ca unora prea putin le pasa de salvarea vietii. Nu e primul caz de neglijenta din partea unor cadre medicale si sigur nu va fi nici ultimul. Explicatiile lor, formulate tehnic, aparent convingatoare, prind la necunoscatori, la ignoranți. Ca să iasă bine creierele astea arogante, întreținute cu salarii uriașe din banii noștri, sunt în stare să îi acuze pe amărăștenii ăia că și-au îndesat cu degetul tifonul în anus. Ce interes ar avea cei doi bătrâni, unul cu lumânarea la cap, să inventeze probe, să îndese cârpa în gaură, ori să o înghită? Să facă rost de bani pentru înmormântare? Nu am nimic cu medicii, dar unii dintre ei ar trebui sa puna un pic mai multa pasiune si empatie in aceasta nobila meserie.

  • Așa multa încredere au buzoienii în spitalul județean ca intra în el făcându și cruce. Cum e psd ul așa e și directorul. Doar nu o zice ca e doctorul de vina. Ma rog în cazul în care a făcut așa ceva nu e doctor, e doar unu cu un halat și un bisturiu. Ma rog, mai mulți. …

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.