Ală mai multe despre Aurelian Radu, absolvent de Hasdeu și cercetător la New York în domeniul cancerului


UPDATE:

Cercetătorul buzoian a răspuns rugăminții reporterului buzoienii.ro de a furniza un punct de vedere referitor la zvonul privitor la nominalizarea sa la Premiul Nobel.

Aurelian Radu, doctor în biologie moleculară

„Din păcate, „zvonul” nu are nici o baza reala. Descoperirea legată de cancer facută de noi (Nicolae Ghinea de la Institutul Curie din Paris și cu mine) nu este nici pe departe în categoria care poate fi luată în considerare pentru nominalizare pentru premiul Nobel. Nu e vorba de modestie – asta este situația obiectivă. Independent de opinia mea, vă asigur ca nici unul din profesioniștii în domeniu, care ar putea face o astfel de nominalizare, nu au menționat vreodată o astfel de posibilitate. Apreciez faptul că sunteți un jurnalist responsabil și ați avut grijă să verificați. Dar informația care ar da o mare satisfacție oricărui buzoian și român în general este din păcate incorectă. Cu respect, Aurelian Radu”

ȘTIREA INIȚIALĂ

Informația circulă deocamdată cu titlu de zvon.

Însă, ea a ajuns în România, la Buzău și la Colegiul Hasdeu din mai multe surse.

Un român, buzoian și hasdeian ar urma să fie propus pentru premiul Nobel.

Ar fi senzațional, nu-i așa, ca al doilea român laureat al Nobelului pentru știință – după George Emil Palade – să fie tot buzoian și să fi absolvit tot Hasdeul!

Domnul din fotografie se numește Aurelian Radu, a terminat Hasdeul în 1972, iar din 1991 este cercetător la New York.

Fotografia a fost luată de pe site-ul spitalului, școlii de medicină și institutului de cercetare „Mount Sinai” din New York.

Aici, Relu, cum îi spun foștii colegi, este profesor doctor și cercetător în domeniul cancerului (ASSOCIATE PROFESSOR | Cell, Developmental & Regenerative Biology).

La Icahn School of Medicine at Mount Sinai (ISMMS), buzoianul de 64 de ani este șeful unui laborator de cercetare.

Sute de profesori, medici și cercetători de top din lume, din diverse domenii, lucrează aici, într-un cvartal cu mai multe clădiri care reunesc sub numele Muntele Sinai – spitale, clinici, cabinete, săli de cursuri, laboratoare etc.

Buzoianul își leagă apropierea de premiul Nobel, pentru care ar putea fi propus, de FSHR.

Sub acest acronim este denumită o proteină descoperită de Aurelian Radu și de Nicolae Ghinea (fost cercetător, ca și Radu, la Institutul de Biologie şi Patologie Celulară din București) în tumorile canceroase.

FSHR este bănuită că ar ajuta la formarea vaselor de sânge din tumori. Fără vase de sânge, tumora nu se poate dezvolta. Ideea lansată de cei doi români este că prin surprimarea proteinei cu ajutorul medicamentelor, aglomerarea de celule canceroase nu va putea crește.

Aurelian Radu, un tip descris de cunoscuți ca modest și rezervat în declarații, a furnizat informațiile necesare reporterului cotidianului Opinia într-un interviu excelent încă din 2011!

Probabil că de atunci, ideea celor doi români, s-a dovedit – în urma cercetărilor – viabilă și de aceea zvonurile referitoare la propunerea pentru Nobel.

„Nu am descoperit niciun medicament asupra cancerului, ci un proces care are loc în cancer şi pe baza căruia e foarte probabil că se vor face noi medicamente pentru cancer. Începutul a constat într-o discuţie la telefon, în 2006, cu fostul meu coleg din Institutul de la Bucureşti, Nicolae Ghinea, care lucra la Paris. Nicu mi-a spus că a observat în tumori de prostată prezenţa neaşteptată a unei proteine pe care el o studia de mai mulţi ani. Am ajuns amândoi rapid la concluzia că subiectul necesită cercetări suplimentare, pe care cel mai bine le putem face împreună, dat fiind că experienţele noastre ca cercetători se completau foarte bine. Ulterior am descoperit împreună că proteina respectivă este prezentă în toate tipurile de tumori, nu doar în cancerul de prostată” – Aurelian Radu, 2011 – Opinia

Cititorii interesați să afle mai multe despre evoluția profesională a lui Aurelian Radu – atenție pune Hasdeul la loc de cinste și are cuvinte de laudă pentru profesori și în special față de cel de matematică Sfetoslav Cremarenco – și despre descoperirea sa pot cit mai multe dând CLICK AICI – articol Opinia 2011. 

„A absolvit scoala generala la Liceul pedagogic cu nota maxima. Eram amic cu el chiar daca eu eram cu 2 ani mai mic. Locuia intr-o casuta a cantonului CFR din Bariera Ploiesti. Era de o modestie rară pentru un om de valoarea lui. După terminarea liceului ne-am vazut mai rar, apoi deloc! Ma bucur să vad ca astazi a ajuns o valoare mondiala! Cinste tie, Relule !” – comentariu cititor buzoienii.ro – Aurel Albu

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut interesant!

loading...

Un comentariu la „Ală mai multe despre Aurelian Radu, absolvent de Hasdeu și cercetător la New York în domeniul cancerului

  • Felicitări!
    E foarte bine ca prezinți oameni valoroși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.