„Includerea în patrimoniul UNESCO trebuie tratată cu patriotism, profesionalism și responsabilitate”

„Subiectul includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO e o prioritate de securitate națională care trebuie tratată cu patriotism, profesionalism şi responsabilitate”, a apreciat deputatul PSD Buzău – Sorin Lazăr.

În calitate de membru al Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, buzoianul a participat recent în Bahrein la cea de-a 42 – a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

Pe agenda evenimentului s-a aflat și dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”.

Acesta a fost trimis la UNESCO de Ministerul Culturii la începutul anului trecute pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Proiectul a primit recomandare pentru includere cu raport favorabil.

Numai că, ulterior, Guvernului României a depus o cerere de amânare a înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

După parcurgerea argumentelor inserate în cerere, Comitetul Patrimoniului Mondial a considerat că propunerea  este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele României – în special procedura de arbitraj internaţional.

Trebuie subliniat faptul că a fost solicitată amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, în fapt până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources, care a solicitat statului roman despăgubiri în valoare de 4,37 mld USD, având ca motivaţie imposibilitatea exploatării perimetrului aurifer prin clasificarea în Patrimoniul Mondial a arealului Roşia Montană.

Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie 3 ani să revină cu un nou dosar.

De asemenea, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.