„Includerea în patrimoniul UNESCO trebuie tratată cu patriotism, profesionalism și responsabilitate”

„Subiectul includerii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în lista UNESCO e o prioritate de securitate națională care trebuie tratată cu patriotism, profesionalism şi responsabilitate”, a apreciat deputatul PSD Buzău – Sorin Lazăr.

În calitate de membru al Comisiei parlamentare pentru relația cu UNESCO, buzoianul a participat recent în Bahrein la cea de-a 42 – a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO

Pe agenda evenimentului s-a aflat și dosarul „Peisajul Cultural Minier Roşia Montană”.

Acesta a fost trimis la UNESCO de Ministerul Culturii la începutul anului trecute pentru înscrierea în Patrimoniul Mondial.

Proiectul a primit recomandare pentru includere cu raport favorabil.

Numai că, ulterior, Guvernului României a depus o cerere de amânare a înscrierii Peisajului Cultural Minier de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO.

După parcurgerea argumentelor inserate în cerere, Comitetul Patrimoniului Mondial a considerat că propunerea  este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele României – în special procedura de arbitraj internaţional.

Trebuie subliniat faptul că a fost solicitată amânarea, nu retragerea dosarului la UNESCO, până la soluţionarea litigiului în dosarul de arbitraj, în fapt până la finalizarea procesului cu compania Gabriel Resources, care a solicitat statului roman despăgubiri în valoare de 4,37 mld USD, având ca motivaţie imposibilitatea exploatării perimetrului aurifer prin clasificarea în Patrimoniul Mondial a arealului Roşia Montană.

Potrivit regulamentului UNESCO, România are la dispoziţie 3 ani să revină cu un nou dosar.

De asemenea, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului şi cooperarea statului român cu organismele internaţionale.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.