5 dintre cele mai populare jocuri matematice

Chiar dacă nu este materia preferată a tuturor la școală, matematica este o disciplină extrem de utilă în viața de zi cu zi. Partea cea mai bună este că, pentru a ne spori abilitățile din această sferă, nu trebuie neapărat să studiem formule complexe, ci putem face acest lucru practicând anumite jocuri, care să ne pună mintea la contribuție, cum sunt cele de mai jos.

Avioane

Acest joc se joacă pe o hârtie cu pătrățele, unde jucătorul va desena două chenare de câte 10×10 căsuțe. Axa X este numerotată de la 1 la 10, în timp ce axa Y conține litere de la A la J. În chenarul propriu, jucătorul trebuie să insereze 3 avioane, folosind forma specifică jocului, fără să depășească granițele chenarului și fără să întretaie avioanele. Al doilea chenar va fi folosit pentru a ținti avioanele adversarului. Atunci când unul dintre avioane este țintit în vârf, jucătorul este obligat să anunțe acest lucru și să-i spună poziția avionului celuilalt participant. Câștigătorul este cel care doboară primul toate cele 3 avioane ale adversarului. Avantajul este că acest joc poate fi practicat și prin telefon, prin prisma faptului că fiecare căsuță se poate identifica printr-un număr și o cifră.

X și 0

Acesta este unul dintre cele mai vechi jocuri din istoria omenirii. Se joacă pe 3 coloane și 3 rânduri, iar scopul este ca unul dintre cei doi participanți să reușească o linie de 3 simboluri identice. Deși este adevărat că doi jucători experimentați vor încheia aproape toate jocurile la egalitate, duelul poate deveni mult mai interesant dacă este practicat în mare viteză. Cunoscut în occident sub numele de „Tic Tac Toe”, X și 0 este unul dintre cele mai populare jocuri de logică de pe planetă.

Ruleta

Celebrul inventator francez Blaise Pascal a inventat ruleta în secolul XVII, într-o perioadă în care încerca să creeze o mașinărie de mișcare perpetuă, de la care se așteaptă să obțină o sursă infinită de energie electrică. Jocul a ajuns în cazinourile din Franța în anii 1790 și apoi s-a extins în toată lumea, fiind extrem de popular și în zilele noastre. În general, jocul de ruletă are 37 de numere. Spunem, în general, pentru că există și alte variante de jocuri de ruletă, care includ 38 de numere. Crupierul aruncă bila în sens contrar rotirii ruletei, astfel încât rezultatul este imposibil de prezis. Pe acest joc se pot plasa pariuri individuale pe numere, pe culori, numere pare sau impare, pe coloane, pe colțuri, pe secțiuni ale ruletei și așa mai departe. Toate aceste elemente fac ca jocul să fie extrem de antrenant pentru amatorii de statistică și matematică.

Sudoku

Sudoku este unul dintre cele mai celebre jocuri matematice. Se joacă pe o hârtie cu pătrățele, unde se va folosi o grilă cu 9 pătrate separate, de tip 3×3. Ideea este că, numerele de la 1 la 9 trebuie să fie prezente pe fiecare linie, coloană și pătrat, însă fără să se repete. La începutul jocului, pe foaie sunt deja prezente anumite numere, iar jucătorul trebuie să le completeze pe cele rămase. Sudoku contribuie la sporirea capacității de a dezvolta concepte matematice și logice. În trecut, jocul era găsit mereu în ziare și reviste, însă astăzi a început să fie jucat mult mai des online, de pe computer, tabletă sau de pe telefonul mobil. Jocul poate părea dificil pentru începători, însă dacă se practică cu regularitate, după un timp, va deveni foarte ușor de soluționat.

Cubul lui Rubik

Acesta este probabil cel mai bine vândut joc din toate timpurile, cu peste 300 de milioane de exemplare comercializate între anii 1974 și 2005. Este vorba despre un cub cu 6 fețe (în 6 culori diferite) și câte 9 pătrățele pe fiecare față. Cu ajutorul unui mecanism cu pivoți, fiecare față poate fi rotită în mod independent și astfel se pot obține nenumărate combinații. Mai exact 43.252.003.274.489.860.000 posibilități. Scopul jocului este de a rezolva cubul într-un timp cât mai scurt, adică a-l readuce la forma inițială cu 6 fețe unicolore. Cel mai celebru algoritm folosit este cel inventat de David Singmaster, care permite rezolvarea cubului Rubik în mai puțin de un minut, de către utilizatorii care au ceva experiență.

loading...

Un comentariu la „5 dintre cele mai populare jocuri matematice

  • Ruleta este joc matematic! De unde oi fi copiat prostia asta? Inseamna ca pacanelele e un joc de matematici superioare! Iar cei ce-si pierd salariul minim pe acolo, sunt capabili sa rezolve probleme statistice de nivel universitar, cel putin!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.