„A plouat puțin, iar vântul a evaporat puțina apă”

Conducerea Direcţiei pentru Agricultură Buzău (DAJ) a solicitat Instituţiei Prefectului declararea stării de calamitate în judeţ, pe fondul secetei, transmite Agerpres.

În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, conducerea instituţiei a precizat că în ultima perioadă din ce în ce mai mulţi fermieri au sesizat înregistrarea unor pagube, cu precădere la culturile înfiinţate cu grâu, ca urmare a lipsei precipitaţiilor.

„Sunt semnale foarte importante că s-a instalat deja seceta în judeţul Buzău. Fermierii spun că deja au făcut adrese către Direcţia Agricolă pentru vizite în teren”, a precizat prefectul judeţului Buzău, Daniel Ţiclea.

În acest context, DAJ a confirmat situaţia solicitând Instituţiei Prefectului declararea stării de calamitate.

„Avem multe înştiinţări pentru cultura de grâu. Temperaturile au fost anormale pentru lunile martie şi aprilie, ziua erau 30 de grade Celsius, dimineţile răcoroase, decalajele acestea mari împreună cu lipsa precipitaţiilor, cu seceta pedologică pentru că iarnă nu prea am avut au determinat pagube. Au fost înregistrate coduri galbene de vânt, rafalele puternice au făcut ca precipitaţiile căzute să se evapore foarte repede. La o primă evaluare undeva la 50-60% din suprafaţa de teren cultivată cu grâu, din aproape 50.000 de hectare a fost afectată. Dacă ar mai cădea ceva precipitaţii sperăm că se va mai îmbunătăţi situaţia, măcar bobul să fie greu dacă spicul nu este mare. Dacă nu va ploua, va fi mai rău ca acum, producţia ar putea scădea cu 50% faţă de anul trecut”, a declarat pentru Agerpres, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.

Fermierul buzoian Georgian Calotă a menționat că patru – cinci comune din zona Râmnicu-Sărat, respectiv Boldu, Balta Albă, Râmnicelu, Ghergheasa, Vîlcelele şi în câteva comune din judeţul Brăila cultura de grâu este compromisă în proporţie de peste 80% din cauza secetei.

„Este uscat, dă impresia de deşert, este de neînchipuit. Chiar aseară am fost pe câmp, sunt sute de hectare afectate 100%, nu se mai poate recolta nimic. A plouat foarte puţin şi a bătut vântul, nu putem să îmbalotăm lucernă, nu putem să ierbicidăm datorită acestui fenomen. Avem trei zile de când ne trezim la ora 4 dimineaţă să îmbalotăm lucernă, apoi bate vântul… Legat de cultura de grâu, situaţia este mai gravă ca în anii precedenţi, celelalte culturi de primăvară încă nu sunt afectate. În două, trei săptămâni dacă nu vin precipitaţii se va întâmpla la fel şi cu celelalte culturi”, a precizat fermierul Georgian Calotă.

loading...

3 comentarii la „„A plouat puțin, iar vântul a evaporat puțina apă”

 • Ce mai conteaza… Oricum, la magazin ajung legumele, fructele sau painea la pretul suportabilitatii indiferent cat se face sau nu se face. Graul costa nimica toata, painea are preturi enorme. Deci ce mai conteaza daca oricum luam la pret de bisnita. Daca nu se face, la acelasi pret vor fi toate, ca asta e pretul la care bisnitarii au vazut ca e limita.

  Răspunde
 • In ultimii ani de fiecare data in primavara-vara urla producatorii ca e seceta, ca e urgie, ca nu se face, ca ne asteapta foametea pentru ca in toamna sa ne spuna despre recorduri de productie care iau drumul exportului.
  Cred ca treaba e cam asa : romanii o ard pe calamitate si iau banii de la Stat fara dureri de cap in timp ce strainii fac grau si alte minuni ca ulterior sa ni le trimita inapoi sub forma de aluat sau de paste la pret cu 700-2000% mai mare.
  Important este ca salvam planeta la Buzau, mergand cu bicicletele. In felul asta peste 150 de ani va ploua la Ramnic sa nu se mai vaite nea Calota ca nu e apa.
  Hai, pe biciclete toata lumea si, in coloana organizata, luati directia sectiilor de votare de unde sa nu iesiti altfel decat rosii pe manute! S-a inteles, tovarasi?

  Răspunde
 • Mâncăm roșii din Turcia, din supermarket. Așa că ne văităm aiurea. Să plouă în Turcia, Spaniei, etc.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.