Achim Sawall, analist german: Interzicerea Huawei în Germania, practic imposibilă (P)

5G este numele generației a cincea de tehnologie pentru rețelele celulare fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G.

Context

Guvernul României pregăteşte un act normativ prin care, pentru comunicaţiile la nivel naţional, deci inclusiv cele 5G, vor fi folosite doar softuri şi echipamente ale producătorilor care „nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent”. Vizat de interdicție este producătorul chinez Huawei.

Cum e în Germania

În Germania, procedura de acordare a licenţelor pentru echipamentele 5G prevede două etape. Se poate ajunge la excluderea unor producători de tehnologie 5G numai în cazul în care Cancelaria Federală, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne şi Ministerul Afacerilor Economice sunt de acord. Iar aceasta nu se va întâmpla. conform Frankfurter Allgemeine Zeitung (Paywall), în baza unor surse din cercurile guvernamentale.

Achim Sawall, analist german: Interzicerea Huawei în Germania, practic imposibilă

Conform informaţiilor disponibile, tehnologia pentru echipamentele 5G este testată în prima etapă de către Oficiul Federal pentru Securitatea Tehnologiei Informaţiei (BSI). Un catalog conţinând criteriile de testare urmează să fie adoptat în scurt timp în TKG (Telecommunications Act). A doua etapă, potrivit ziarului, este de a consacra conceptul de “încredere politică” în lege, prin actul de securitate IT al Ministerului Federal de Interne.

Numai în cazul în care Cancelaria Federală, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Economice ridică îngrijorări împotriva unui furnizor în a doua etapă, de comun acord, aceste entităţi ar putea refuza aprobarea unui producător, în ciuda testului de siguranţă de către BSI, potrivit ziarului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Două instituții, împotriva excluderii Huawei

Cu toate acestea, acest lucru este practic imposibil, deoarece Cancelaria Federală şi Ministerul Federal al Afacerilor Economice s-au opus în mod repetat unei excluderi a Huawei din cauza ţării de origine China.

Ministrul Federal de Interne, Horst Seehofer (CSU), se opune, de asemenea, excluderii producătorului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei de la procesul de extindere a reţelei 5G în Germania.

“Sunt împotriva scoaterii unui produs de pe piaţă doar pentru că există posibilitatea să se întâmple ceva. Sunt împotriva restricţiilor comerciale globale şi forfetare. Dacă furnizorii chinezi ar fi excluşi, extinderea reţelei ar fi întârziată cu câţiva ani” a declarat Seehofer în ianuarie 2020.

Evident, guvernul federal nu vrea să fie pus sub presiune de către SUA cu privire la problema importantă a reţelelor 5G.

loading...

3 comentarii la „Achim Sawall, analist german: Interzicerea Huawei în Germania, practic imposibilă (P)

  • Ah, dulce e banul Chinei comuniste…!

  • Tereaca, patroane barosane, fa-ne si noua cinste daca tot arunca Marele Popor Chinez cu banu in tine, articol dupa articol. Ce campanie de zile mari daca au curs banii pana si-n presa locala… Du-ne si pe noi la o saorma ceva, ca noi facem click, nu baga la ciorap, ca vine inflatia.

    Mai bine ar munci la niste arhitecturi de CPU si la un OS, ca sa concureze cu Vestul macar in categoria consumatorilor privati, ca pe partea de infrastructura vad ca ii izgonesc americanii si unii din aliatii pe care ii pot intimida. Pe termen lung, e nasolache, la chinezi acum sunt in dezvoltare niste campusuri universitare tehnologice mari cat un municipiu romanesc, iar americanii se bat cu betele in strada ca cercopitecii, asa ca nu ii vad prea bine. Ce fac liberalismul si democratia interpretate prost…

    Nu stiu, eu m-as duce cu chinezii aici, n-as pleca la fenta lui Trump. El, saracu, incearca sa-i traga pe prostii de ‘muricani spre binele lor, desi nu mai are cu cine si nu mai are sanse, dar binele lor nu stiu daca e si binele nostru in cazul de fata.

  • Deci trecem la 5g ? Este o lupta pentru piata : chinezii mai ieftini, sau americanii mai scumpi? Ca de spionat o sa o faca ambii. Iar la noi, sincer nici nu trebuie spionaj, suntem prea varza oricum. Daca dai la un politician 5000 euro iti dezvăluie orice….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.