Afacere futuristă de producție a energiei + sere de legume și fructe

Fosta fabrică din Zona Industrială (Ecogen) de producere de energie electrică și apă caldă (vândută apoi orașului Buzău la suprapreț) pare că va fi salvată de la fier vechi.

Ecogen a intrat în faliment imediat după ce n-a mai putut vinde la suprapreț apă caldă (un produs rezidual – apa era necesară răcirii motoarelor care ardeau gazul și produceau curent) către RAM Buzău.

Afacerea Ecogen – RAM a fost pusă pe butuci de apariția centralelor pe apartament, iar sistemul centralizat a rămas fără clienți chiar dacă Primăria Buzău și statul român pompau anual 10 mil. € drept subvenție la căldură.

Cum s-ar salva Ecogen de la fier vechi

Presa economică de la București a anunțat că falimentara Ecogen ar urma să fie cumpărată la licitație – de la lichidator -de firma GSP a omului de afaceri constănțean Gabriel Comănescu (vezi foto mai sus).

GSP (Grup Servicii Petroliere) este implicat (alături de o firmă americană) în proiectul de captare și transport a gazelor din Marea Neagră.

Din primele informații, Comănescu va cumpăra pe 16 iunie Ecogen pentru aproape 9 milioane de lei (plus datoriile aferente) și va trece apoi la arderea gazului pentru a produce energie electrică.

Noutatea ar fi că gazul (70%) va fi amestecat cu hidrogen (în proporție de 30%) – combinația rezultată având o eficacitate mai mare. Apoi, CO2-ul rezultat (pentru a se încadra în normele de poluare) ar urma să fie direcționat și consumat în niște sere de legume și fructe.

GSP a anunțat un parteneriat cu Romgaz (pentru furnizarea de gaz) și o investiție de 320 mil. € și în Mehedinți la Halânga unde se va realiza un astfel de proiect.

Gabriel Comănescu: „Proiectul a fost gândit în detaliu, inclusiv prin faptul că este amplasat aproape de aeroporturi de unde să poată decola avioane cargo care să livreze rapid la export legumele și fructele proaspete produse în sere. Este un proiect românesc, cu valoare adăugată pentru România”.

Citește și:

loading...

7 comentarii la „Afacere futuristă de producție a energiei + sere de legume și fructe

 • Primaria Buzau a fost parte a afacerii ECOGEN.
  ECOGEN era o centrala in cogenerare, producea energie electrica din gaze si agent termic ca produs secundar. Ca in multe alte locuri din tara, costurile de productie au fost mutate in majoritate pe agentul termic pe principiul ca statul plateste prin subventii. Energia electrica cu costuri mici a fost livrata in sistem cu profit bun, cred eu.
  Mai tarziu, dupa litigiul cu primarul Toma, avem de-a face cu inca un ECOGEN: ECOGEN THERM. Societatea care livra energie termica este in faliment/insolventa, cealalta care produce energie electrica cred ca functioneaza in continuare.
  Centralele in cogenerare sunt eficiente si chiar sistemele centralizate pot oferi preturi bune (exemplu la Ploiesti) daca se doreste asta. Dar, la Buzau s-a dorit sa se mulga sistemul termic si sa se scoata profituri din energia electrica.
  Solutia in Europa acestui secol ramane sistemul centralizat de incalzire, centrale de bloc sau cartier cu surse de energie nepoluante, verzi. Gazul nu este o sursa de energie verde in acceptiunea UE, iar centralele de apartament sunt o expresie a haosului care exista in Romania.
  Sigur, cand sistemul nu functioneaza, fiecare se descurca pe cont propriu. Nu este vina oamenilor (in care ma includ) ca s-au debransat de la un sistem administrat ineficient, antieconomic.
  In PNRR, spre deosebire de fondurile UE, anveloparea blocurilor nu este finantata daca acele blocuri nu sunt incalzite verde, centralizat.

 • De ce nu a cumparat primaria aceasta afacere la cheie??? mai bine sa faci cimitir !!!! si fantani arteziene.

 • Primăriile nu sunt societăți comerciale.

 • Tomnule Tereaca ,daca tu crezi ca acea apa care racea motoarele se putea folosi asa cum venea ea din proces la incalzirea caloriferelor si prepararea apei calde TE INSELI AMARNIC. Apa era incalzita la greu (cu gaze) ca sa poata fi folosita in procesul de incalzite al apartamentelor si a apei calde.Pai daca era lasata doar cum iesea din motoare pana la destinatie adica centralele termice ,sosea rece. Asa ca fii mai documentat si nu mai asculta toate minciunile unora ,sau intreaba pe cineva care lucreaza in sistem , DACA E CINEVA PE AICI CE A LUCRAT ACOLO SA-I SPUNA DOMNULUI TEREACA CUM STA TREABA .O zi buna

 • Ecogen Energy a vândut energie termica către Ram Buzău cu preț cuprins între 138 și 187 de lei, Ram Buzău o vindea populației cu peste 450 de lei în condițiile în care Ecogen avea toate costurile de producție :gaz, echipamente, personal. În energie ca producător profitul maxim Este de 5% impus de ANRE nu putea vinde și nici face profit mai mare niciodată tarifele sunt impuse. Și acum vin cu întrebare cine pe cine pacalea, pierderea pe rețeaua de distribuție era de maxim 6%dovedit, dacă pleca cu 100″ din zona ajungea apa cu 94 în pt, așa că vorbele cum că este pierdere mare pe rețea erau un motiv pt a distruge ceva ce funcționa cu 2 oameni, în condițiile în care la RAM sunt sute……

 • Răspuns pt dnul Marius. Păi atunci care mai era cogenerarea ? Nouă, de la presă, așa ni s-a spus când s-a dat centrala orasului la Ecogen. Că va fi cogenerare, adică apa caldă va fi un produs secundar al producerii de energie electrică. Iar folosirea acestei ape e obligatorie, pentru că altfel ar lua motoarele foc.

 • Se pierdea și pe circuitul primar, și la transferul termic din CT-uri și pe cel secundar, astfel că la mine la etajul opt caloriferele erau călâi. Și cand aveam copiii mici plăteam 2-3 milioane la RAM si inca 2-3 la curent pentru caloriferul electric. Nu-i mai bine acum, cu centrala ? Dau 2-3 milioane și am căldură și pe balcon ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.