Aici au murit 150 de români. Prizonieri în lagărul rusesc. Ce va face Neagu

„In memoriam. Prizonierilor de război români căzuți în Rusia”.

E înscrisul de pe monumentul funerar descoperit de Emanoil Neagu la 150 de km de Moscova.

Aici, în lagărul din raionul Sobinka, regiunea Vladimir, s-au stins de foame și de boală 150 de soldați români, luați prizonieri de ruși în campania de est din al doilea război mondial.

„Nu că am plâns, dar am rămas impresionat de supliciul la care au fost supuși. Asta pentru că au fost patrioți, și-au respectat jurământul față de țară, n-au trădat”, a spus Neagu la întoarcerea de la Sobinka, unde vizitat lagărul înființat în locul unei mănăstiri.

Neagu a spus că a luat lista – în rusă – a celor 150 de români care au murit la Sobinka și va căuta la arhivele naționale dacă vreunul din ei e din jud. Buzău. În acest caz îi va căuta acestuia urmașii pentru a le povesti unde s-a sfârșit străbunul lor.

În centru , cu mâna pe monument, Neagi și Grigore Policinski, șefii de la Buzău și Dubăsari

Neagu a ajuns la Sobinka alături de frații basarebeni din raionul Dubăsari, alături de care s-a pozat la monumentul din vecinătatea gropii comune unde au fost aruncați soldații români.

Județul Buzău s-a înfrățit cultural cu raionul rusesc Sobinka (regiunea Vladimir), iar dansatorii de la Plaiurile Mioriței au participat la un festival folcloric alături de gazde, basarabenii de la Dubăsari și invitați din Belarus.

La începutul lui iulie, Neagu și preotul Mihail Milea vor participa la Soroca (Republica Moldova) la inaugurarea altui monument dedicat soldaților români decedați în al doilea război mondial.

Vom reveni.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.