Alt necaz pentru cel mai vechi bloc din Buzău
Locatarii spun că acesta e cel mai vechi bloc din orașul Buzău.
S-a construit undeva după 1960 după un proiect rusesc.
E vorba de blocul 2 Chimica din cartierul Obor, edificat din cărămizi și nu din plăci prefabricate – așa cum s-au ridicat celelalte „cutii de chibrituri” din Buzău.
S-a pricopsit cu celebra bulină roșie, după ce specialiști în rezistență au apreciat că trecerea timpului și cutremurele l-au șubrezit.
Astăzi, locatari din bloc au sunat la 112 pentru a chema pompierii.
„Nu e ceva nou. De fiecare dată când plouă torențial o perioadă mai mare de timp demisolul blocului se inundă. Trebuie să chemăm pompierii cu motopompa pentru a scoate apa din demisol. Vă dați seama că nu ne convine, după ce că blocul are bulină, asta-i mai trebuie…”, ne spune Costică Patache, proprietar al unei camere la demisolul inundat.
Vina inundării blocului este pusă pe seama canalizării subdimensionate și înfundate.
„Așa a fost proiectată și executată canalizarea în anii șaizeci. Nu-i suficient că țeava-i mică în diametru, dar mai e și colmatată. De aceea când plouă mai serios apa se scurge din canalizare iar subsolul și demisolul blocului se umplu de apă. I-am rugat pe cei de la Compania de Apă să desfunde țevile, dar n-au venit”.
Mai jos s-a prezentat o galerie foto cu inundația de la blocurile surori (1 și 2 Chimica), cu intervenția pompierilor, dar și cu modul în care se prezintă canalizarea.
</
Daca nu aveți noțiunea timpului!
Si nu va informați dar publicati!
Blocuri din cărămizi sunt gârlă în Buzău, nu-i numai ăsta… Mergi la Crâng, pe Traian Vuia să le vezi, sau pe Nicolae Bălcescu. Și multe sunt din anii 60. Cutiile astea de chibrituri ne-au făcu oameni. Acolo au copilărit și au crescut viitori doctori, ingineri, profesori, ofițeri, etc.
Acum se dorește construcția locuințelor in zînă Parcul Tineretului! Mama care a copilărit pe str Garlasi spune că e zona inundabila! Nașul meu Caloenescu avea un castel acolo.Au fost luate de apele Buzăului rămășițele acestui castel! Mă întreb cine deține terenurile pentru noile constructii?!
Fiind ” de prin zonă ” îmi permit să reamintesc unele fapte fie auzite de la alții, fie trăite de mine. Prin anii 50-55 zona asta Obor era un fel de islaz în care pășteau și văcuțe . ( Pe la 1880 apa Buzăului se scurgea pe lângă zidul actualului Bazar (!) și ulterior s-a tot … retras spre nord, stabilizându-se pe traseul actual). In aste condiții, cam toată zona are un ” fundament ” care a fost inundabil… Blocurile ” Chimica ” au fost ridicate prin anii 58-60 ( mai e unul pe str. Bucegi) după proiecte sovietice … adaptate … Pereții acestor blocuri au pe alocuri 50-60 cm. grosime, cărămizile au fost extrem de solide dar nu știu dacă au și centuri de rezistență . ( Blocurile de pe Bălcescu, Crâng sau Traian Vuia sunt din cărămidă dar, bine ” strânse ” cu inele din beton, prinzând 3 cutremure majore fără … efecte colaterale )… Si alte blocuri din zona Obor ar putea prezenta risc seismic – dar numai specialiștii și un 7 pe Richter (!) ar putea da verdictul … Din păcate, aburul istoriei a învăluit o pitorească parte din urbea Buzeului – aceea cu o lume a meșteșugarilor, a negustorilor de tot felul, a hanurilor și micilor cârciumioare ( ” La mama acasă ” , La calu bălan ” …) a străduțelor cu felinare roșii și lăutari vestiți, a celebrilor noștri cultivatori de legume ori producători de babic ( ” sârbii ! ) și undeva, departe, se deslușeau ruinele Conacului Caloenescu – care aprindea în fiecare copil dorul de … ducă și de aventură !
Vă multumesc pentru comentariu. Și frumos și la obiect!
Gheo: miros un comunist vechi si slinos de la distanta :)))