Altfel ar fi fost făcut praf de rivali. Dar nu mai durează mult

Mare noroc pentru primarul C-tin Toma că preluarea Pădurii Crâng de la Direcția Silvică nu s-a făcut încă.

Altfel, ar fi fost făcut praf în aceste zile de rivalii din politică și presă – după campania de tăieri de copaci din Crâng, declanșată în ultimele zile de Direcția Silvică.

Numai că, ghinion pentru rivali, Toma și Primăria Buzău n-au nicio treabă cu pădurea și tăierile de acolo.

Cornel Pitiș, șeful Direcției Silvice Buzău, a explicat clar că e vorba de o epidemie care afectează ulmul – arbore care constituie 20% din mixul de copaci din Pădurea Crâng.

„Da, noi tăiem, din păcate, copacii. E vorba despre ulmii din Crâng, care sunt bolnavi. De doi ani asistăm la o epidemie. Ulmii sunt atacați de o ciupercă asiatică – Ophiostoma novo-ulmi. Le provoacă un fel de cancer. Se numește boala olandeză a ulmului. Îi atacă pe toți, și pe ăi mai tineri și pe cei mai bătrâni, iar copacii se usucă. Se transmite ușor, atât prin ramuri, cât și prin rădăcini. Recomandarea este extragerea imediată a exemplarelor uscate pentru reducerea presiunii infecțioase. O astfel de epidemie a mai fost în România prin anii 70. Eram student atunci, îmi amintesc spaima trasă atunci de specialiști. Din totalul arboretului din Crâng, ulmul este în proporție de 20%, iar pe undele parcele chiar de 50%”, ne-a declarat Cornel Pitiș, șeful Direcției Silvice Buzău.

Dar, cu toate acestea, diverși postaci și chiar ziariști, care gravitează în jurul grupării Boșcodeală – Bârlă – Tescaru – Ad. Mocanu, deși cunosc adevărul, lansează intens mesaje precum că „Toma taie Crângul”.

Iar buzoienii mai puțin informați pot cădea lesne în plasă deși în Crâng Direcția Silvică a amplasat un panou informativ.

Din păcate pentru Toma, scăparea de acum, că pădurea nu aparține Primăriei Buzău va mai ține doar câteva luni.

După ce Guvernul va emite hotărârea prin care pădurea va trece de la Direcția Silvică la Primăria Buzău, Toma va fi făcut praf pe motiv că „taie Crângul pentru a face cartier de vile”.  Boala ulmului nici că va mai conta sau că, de fapt, nu se ridică nicio vilă.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: „Până în decembrie va fi gata”. Iată unde se face. Surpriză. CLICK AICI

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.


Dă, mai jos, CLICK pe „Îmi place” pentru a primi zilnic știrile buzoienii.ro pe facebook.

loading...

4 comentarii la „Altfel ar fi fost făcut praf de rivali. Dar nu mai durează mult

  • Ăștia chiar ne iau de prosti!

  • Ciuperca asiatica provoaca boala olandeza, interesant

  • Vom iubi Crangul abia dupa ce se va sfarsi! Asta pentru ca ne-am nascut intr-o tara unde principala activitate a fiecaruia este sa regrete.

  • S-a macelarit rau padurea.
    Probabil se pregateste privatizarea ei, sa o ia si pe asta Brebeanu sa mai faca bani cu ea fara sa plateasca 1 leu plantand inca un cort in mijlocul padurii ca si la seratta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.