„Am reușit după 5 ani! Trebuie s-o îngrijim precum ochii din cap”

„Trăiesc o mare satisfacție”, a anunțat azi primarul C-tin Toma.

„Am reușit, după 5 ani de eforturi, să facem dreptate. Pădurea Crâng a fost luată, în 1948, ilegal orașului Buzău. Guvernul României a restabilit acum, după 74 de ani, adevărul istoric și a retrocedat pădurea orașului Buzău”

Toma: „Nicio casă sau vilă. Dimpotrivă, plantări și extindere”

Primarul Toma a ținut să-i liniștească pe buzoienii care se tem că în Parcul Crâng ar putea apărea case și vile.

„Nu există așa ceva. Vom îngriji Crângul, cu toții, noi buzoienii, ca pe ochii din cap. Vom începe cu replantări de stejar și fag, căutăm chiar să extindem zona împădurită”

Crângul și Buzăul, pe locul 1!

Primarul Buzăului a anunțat că ține morțiș să extindă Crângul pentru a depăși Tiergarten din Berlin, iar Buzăul să aibă cea mai mare pădure parc din preajma unui oraș din U. E.

De asemenea, planul este ca Buzăul să depășească Miercurea Ciuc la metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor din România.

„Orașul Buzău are momentan 23 de metri pătrați de locuitor. În România, Miercurea Ciuc e pe primul loc cu 42,5 mp. Dorința mea e ca în anii următori să plantăm, și nu doar în Crâng, ci și în alte locuri din oraș. Inclusiv pe marginea străzilor, așa cum am început deja în mai multe locuri. Buzăul trebuie să devină cel mai verde oraș din România, cu cel mai bun mediu pentru locuit”

Mulțumiri către patru oameni

Toma a ținut să trimită mulțumiri pentru această reușită către patru buzoieni.

„Încep cu Costel Vânătoru, care mi-a povestit istoria Pădurii Crâng. Continui cu istoricul Valeriu Nicolescu, care a avut un rol important. El mi-a adus de la Arhivele Naționale copie după documentul din 1881 atunci când Regele Carol a promulgat legea prin care statul a recunoscut primăriei orașului Buzău dreptul de proprietate. Mulțumesc și domnilor Marcel Ciolacu și Dănuț Păle care m-au ajutat începând din 2017 în demersul legal de a primi Crângul înapoi”.

Copie după Monitorul Oficial din 1 mai 1881
Toma a anunțat că zona parcului și a pădurii Crâng va căpăta pe lângă rolul de recreere și conotații educative și turistice: „În locul sediului Urbis din Crâng se va dezvolta banca de Gene a României. În dreptul celor două turnuri de apă din Crâng vom face un science-center, iar la marginea pădurii, cu ajutorul cercetătorului Costel Vânătoru vom amenaja o grădină botanică”

Citește și:

loading...

13 comentarii la „„Am reușit după 5 ani! Trebuie s-o îngrijim precum ochii din cap”

 • În incercarea de a depăși diferite recorduri, primarul ar trebui sa încerce să depășească diverse orașe din Europa, la capitolele:
  – salariu mediu
  – nivelul de trai
  – PIB-ul pe cap
  – etc.

 • Frumos ar fi și un loc de camping, ar fi frumos pentru copii vara mai ales, sa stai cu cortul în pădure la aer curat.
  Sau chiar și locuri de grătar ( la fel ca în pădurea bucov, unde lași mașina în parcare și te duci frumos pe jos câteva sute de metrii pana la locurile de grătar, așadar se ajunge fără mașina și fără manele!).

 • Cand ati fost ultima oara la Bucov la picnic? Sunt si manele si gunoaie nenumarate in jurul locului de picnic si pamant neacoperit de iarba destul….

 • Primarul defriseaza gardurile vii din Oras , motivind ca sint uscate si imbatrinite, focar de infectie si adapost pentru gunoaie .
  El , totodata motiveaza ca a incercat sa le inlocuiasca insa speciile plantate „nu s-au adaptat conditiilor ” .
  1. Sa ne spuna si noua unde a plantar ” specii” de gard viu de nu s-a prins , ca eu unul cit ma tot invirt in Buzau , nu prea vad .
  2. Daca este vorba de ” ciresii Japonezi ” , da , sint probleme de adaptare si se cam usuca unul cite unul , fires as spune pentru ca in Buzau sint alte conditii de clima …
  3. Daca este vorba de stejarii plantati in Cring cu sure si trimbite, DS , s-au uscat pentru ca nu au fist udati.
  4. Daca si in Cring se da cu ” facaletu’ ” si se planteaza specii exotice …. rezultatul va fi acelasi ca mai sus .

  Plantati oamenii buni specii ce sint aclimatizateBuzaului !

 • Refaceți și gradina zoologică

 • @Gabi si niste boxe pentru manele si multe tarabe cu seminte

 • Ca de obicei mistocareala unora cu care eu m-am obisnuit si nu-i mai bag in seama si cei doi care au venit cu propuneri. Gradina zoologica a mai fost acum vreo 55 de ani cu pauni, un lup e drept cam jigărit, caprioare, iepuri si cred ca si un porc mistret si cateva maimute. E o propunere interesanta. Cea cu camping-ul nu prea tine, stim cam ce ramane in urma celor care campeaza in diverse locuri, mai ales in urma pescarilor! Atentie, sunt pescar si nu ma impac deloc cu ce fac ei! In rest va spun cu in cunostinta de cauza, Crangul avea nevoie de un nou proprietar. In 10-15 ani n-ar mai fi ramas mare lucru din padure din cauza bolilor si a neimplicarii fostului proprietar pentru a face cat de cat ceva care sa salveze padurea. Cred ca ma voi baga la pariul cu Klaxxi cu 2 conditii: suma e prea mare pentru mine si Toma sa mai ramana nu 10 ani macar inca un mandat!

 • Pentru „Andrei”.
  Sa știi ca în multe orașe Europene sunt Campinguri pentru turiști și care sunt chiar curate ( în Cehia, Praga chiar pe malul Vltavei) sunt câteva campinguri unde vin turiști fără mari pretenții care stau acolo 1 noapte și le rămâne și bani de o bere! Curatenia se păstrează, pentru ca aia au Politie! Cu tupeu.
  Și eu sunt pescar și sunt total de acord cu ține!
  „Anonim” nu te bag în seama ca pentru mine ești Null atata timp cât nu îți dau numele și latrii precum câinele prin gard!.
  Mult succes.

 • Bravo domnule primar.Sa va tina Dumnezeu sanatos ca sa va puneti in aplicare programul.Se simte ca se misca si Buzaul in directia buna.Putere va doresc si sa nu tineti cont de carcotasii,care din pacate nu lipsesc.

 • De acord cu Gabi in privinta camparii in locuri special amenajate, merita sa incercam si sa ne educam tineretul pentru pastrarea curateniei.
  Pentru Teo un raspuns scurt: in fisa postului primarului din orice oras nu se regasesc acele „capitole”, sunt atributii ale guvernului si parlamentului!

 • Problema cu locurile de campare e ca nu le ingrijeste primaria, nu e vina oamenilor ca primaria nu isi face treaba.
  Locuri in padurea Crang de campare pot fi infiintate de pe o zi pe alta daca se vrea, exista 2 locatii periferice care se preteaza la asta fara nici o mare cheltuiala, doar o eventuala nivelare a terenului si gata locul. Mai pun si niste masute si fac si un WC si totul ar fi frumos si civilizat.
  Ar trebui sa nu se intervina cu amenajari decat pe la periferia padurii, sa lase centrul padurii sa isi urmeze ciclul natural, sa nu se distruga mediul natural al animalelor si pasarilor. In centrul padurii pot doar nivela cararile existente, care in ultima vreme au fost distruse de utilajele de taiere si transport lemn ce s-au perindat pe aleile vechi pietonale si le-au distrus, au facut numai santuri si cratere de noroi.

 • vad ca e intrunirea pescarilor pe aici pe la comentarii …
  din ce am citit pana acum Klaxxi are cele mai pertinente comentarii

  de restul nu stiu ce sa zic …

 • Sunt destule orase unde animalele sunt chinuite in custile respective nu trebuie sa se mai alature si Buzaul in mod normal ar trebui desfiintate toate sau cel mult sa ramana doar in capitala tarii si sa fie ingrijite foarte bine.Voi ati sta inchisi intr-o cusca si sa vina lumea la voi sa va viziteze eventual sa va mai arunce cate ceva la misto? Daca vreti sa vedeti animale ar trebui create locuri special amenajate in rezervatii naturale in mediul lor natural unde sa le poti vedea,sa fie amplasate corpuri de sticla unde poti sta si le poti privi in voie,ele vor veni la mancare in mod sigur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.