Angela Mazdrag, medic de familie: „Generația mea își face lichidarea. Dar ce vine din urmă lasă de dorit. Multă superficialitate, va fi vai de pacienți”

Vești îngrijorătoare pentru pacienți. În anii următori calitatea actului medical oferit de medicii de familie va scădea considerabil. Semnalul de alarmă a fost tras de dr. Angela Mazdrag, președintele federației medicilor de familie de la Buzău:

„Sunt îngrijorată și o spun public ca să audă și pacienții și cei care mai pot opri declinul. Generația mea, a medicilor de familie care și-au făcut datoria cu competență și seriozitate, își face lichidarea. Unii au ieșit deja la pensie, alții o fac în acest an, alții se pregătesc. Din păcate, mă uit și eu, dar ce vine din urmă, cei care ne iau locul lasă de dorit. Nu spun de toți. Firește, sunt și excepții. Dar, în general, constat multă superficialitate, nu văd o aplecare pentru a-și face meseria cu conștiinciozitate. E o discuție amplă, pot veni cu multe argumente. Să vă dau exemplul cel mai la îndemână. Sunt medici de familie mai tineri care au și cabinet și mai multe puncte de lucru. Nu-i găsești nicăieri, nu sunt nici în căruță, nici în teleguță, nu-și fac treaba, pacienții sunt nemulțumiți”.

Mazdrag a atras atenția că breasla medicilor de familie din România se subțiază calitativ și din alte cauze:

„Din păcate, sunt mulți medici de familie mai tineri și buni profesioniști care pleacă din țară. O fac cu familie cu tot, nu se mai întorc niciodată. Sunt sute de cazuri de medici de familie români plecați în Franța și Germania de pildă. Sunt foarte căutați și apreciați. Mai nou și Italia a deschis larg brațele românilor, cu oferte ce nu pot fi refuzate. Ce mai rămâne pentru România ? Dumnezeu cu mila. Unde mai pui și că printre tinerii medici din România nu există o mare atracție pentru medicina de familie. Fie caută altceva, fie găsesc fel de fel de subterfugii. Anul viitor ar trebui să ies și eu la pensie. Aș vrea să las cabinetul și pacienții cuiva de încredere. Dar, vă spun sincer, n-am cui. La Vrancea, o cunoscută de-a mea, și-a modernizat cabinetul cu fonduri europene, era o frumusețe. Din păcate s-a îmbolnăvit, n-a mai putut profesa. N-a avut cui lăsa cabinetul și pacienții. A trecut mai bine de un an până s-a găsit cineva”. 

Auraș Tereacă

loading...

4 comentarii la „Angela Mazdrag, medic de familie: „Generația mea își face lichidarea. Dar ce vine din urmă lasă de dorit. Multă superficialitate, va fi vai de pacienți”

 • În ceea ce privește intervenția dnei dr Mazdrag .Are mare dreptate .Majoritatea pacienților din Buzău ,pleacă să se trateze la București sau prin alte părți .Dacă acum când de bine de rău mai avem medici la Buzău ,și preferăm să mergem tot spre capitală ,mi-e groază că la un moment dat ,îmi pun viața în mâinile unui debutant ,la care trebuie să te duci din motive grave de sănătate și nu poți ajunge la București .Primești o pastilă după care ești trimis acasă .Și ți-e rău iar ….Ia gândiți-vă .Unde ajungem ?Unde ajungem toți .La Cimitir .Nuuu ,România a ajuns în pragul colapsului și parfumații care ar trebui să rezolve aceste probleme se ocupă de căsătoriile între homosexuali .Și acum mai e și criza asta de medicamente ,din cauza unui dement care a vrut să ieftinească medicamentele ,dar străinii nu vor să le livreze la prețurile astea ,așa că au stopat exporturile și medicamentele au dispărut din farmacii .Stau și mă întreb ,acuma oamenii din aceeași branșă se mai cunosc între ei ,Nu ar putea să pună la conducere un om într-adevăr competent și cu respect pentru pacienți ,ca să facă treabă în adevăratul înțeles al cuvântului ?

  Răspunde
 • Poate unii se supraevalueaza, poate si doamna dr la inceputul carierei nu avea experienta de azi dar pe parcurs s-au schimbat lucrurile. Este mult mai usor sa privesti cu un ochi critic, sa vorbesti astfel despre colegi mai tineri decât să întinzi o mana de ajutor, sau sau să iei un medic tanar si sa-l educi daca vrei sa-ti lasi pacienții pe mâini bune. Urat din partea doamnei de ca are o astfel de parere despre medicii mai tineri. Păcat. Fiecare face ce poate, daca pacientul nu este multumit se muta la alt medic si gata. Probabil cu iesirea dumneaei la pensie, se va desființa si medicina de familie.

  Răspunde
 • O generatie veche, atinsa 90% de vechile ideologii comuniste, crezandu-se buricul pamantului, plictisita la cabinet de dimineata pana seara.
  Nimeni nu este de neinlocuit, dna Doctor ! Iar generatia noua, speram sa fie salvarea !

  Răspunde
 • Poate ca ar trebui sa ii multumim doamnei doctor pentru acest semnal de alarma pe care il trage.Dar,fiindca exista un mare DAR,trebuie sa- i transmit doamnei doctor ca este tardiv mesajul sau,venind de la un medic care probabil a functionat ani multi in sistemul medical.Ce ati facut pana acum ,doamna doctor pentru remedierea sau imbunatatirea acestei stari de fapt? Oare ‘naravurile’ (cred ca intelegeti la ce ma refer!)multor cadre medicale tinere,de la cine le-au capatat?De la Ion care da cu sapa?De la Gheorghe care trudeste la patron?……..Nu doamna,de la cei care ati lucrat alaturi de ei in sistemul medical!Nu va acuz cu nimic si de nimic,dar pareti cam emfatica,demagog.Cum se face ca multi medici uita de juramantul lui Hipocrate atunci cand au in fata un sarman cu portofelul gol ,dar cu o suferinta uriasa?NU cumva prea multi medici au devenit niste ‘aristocrati ai banului’,uitand de omenie si profesiunea pe care o practica? Iar daca din punct de vedere profesional nu sunt la cel mai inalt nivel,e clar ca este doar vina lor si poate scuzabil,lipsa de experienta.Noi,ca pacienti ne punem toate sperantele si increderea intr-un medic atunci cand trebuie sa apelam la el.Si, o facem indiferent ca medicul din fata noastra este mai in varsta si cu experienta sau mai tanar si cu mai putina experienta.Personal,sunt inscris la un medic de familie mai tanar,de mare incredere si foarte bun profesionist………Va cer scuze daca v-a ‘deranjat’ acest comentariu sau daca cumva ‘am sarit calul’ cu unele aprecieri.O seara placuta!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.