Anunțul candidatului Toma: „Primăria stă bine financiar în ciuda criticilor”

Primarul C-tin Toma (PSD) candidat la al treilea mandat în fruntea Palatului Comunal a anunțat că a sosit confirmarea internațională că Primăria Buzău e sănătoasă din punct de vedere economic.

Celebra agenție de evaluare financiară – Fitch Ratings – a acordat un calificativ bun cu previziune stabilă după ce a analizat finanțele Primăriei Buzău:


Doar patru orașe din România sunt analizate de experții de la Fitch Ratings : București, Oradea, Cluj Napoca și… Buzău.

Pentru cei pasionați de economie raportul Fitch despre Buzău poate fi consultat AICI.

Pe scurt, chiar dacă a contractat mai multe împrumuturi, veniturile orașului Buzău au crescut, sunt sigure, iar returnarea împrumuturilor se face fără probleme.

C-tin Toma, candidat PSDla Primăria Buzău: „Împrumuturile pe care le-am făcut sunt exclusiv pentru investiții și dezvoltare, nu pentru consum, cum se făcea înainte să vin eu primar, când din împrumuturi se plăteau, de exemplu, subvențiile la căldură. Iată că agenția Fitch ne-a dat din nou un rating bun. Cei din opoziție, îngrijortați că am luat împrumuturi pot sta liniștiți, Primăria Buzău e sănătoasă economic”.

Toma: „Apelăm la împrumuturi pentru a dezvolta Buzăul mai repede, nu-l puteam lăsa așa cum l-am găsit


Primăria Buzău a contractat în ultimii ani împrumuturi de 52 mil. €, din care a rambursat deja 16 mil. €. Vârful de plată va fi atins în 2028.

Mai multe despre acest subiect buzoienii.ro a scris în ianuarie 2024 (detalii în știrea de mai jos):


Comandat de: Partidul Social Democrat Buzău
Realizat de: SC Tereaca Media
Cod AEP: 21240002

loading...

17 comentarii la „Anunțul candidatului Toma: „Primăria stă bine financiar în ciuda criticilor”

  • Eu nu am probleme financiare iar investitiile le fac din banii mei, nu ma duc sa ma imprumut la banci. Am totusi cunostinte care nu stau la fel de bine financiar si care, intr-adevar, au credite bancare.
    Daca Buzaului ii merge asa bine de ce avem taxele si impozitele la nivelul maxim, de ce platim parcari, gunoi si alte lucruri care ar putea fi gratuite, de ce nu avem reduceri de 95% pentru auto hibride, de ce, de ce, de ce?
    E foarte posibil ca, avand in vedere istoricul managerial al tovarasului Toma, domniei sale sa ii fie aproape imposibil sa inteleaga „cu ce se mananca asta”. Asta, adica managementul.
    Pareri pertinente, altceva in afara de „sa fie frumos” ?

    Răspunde
    • Anonymus sa știi ca regret ca nu ai ajuns Primar !

      Răspunde
    • Un manager destept face investitiile cu bani din imprumuturi, la dobanzi cat mai mici, care se acorda la un nivel scazut doar in baza acestor ratinguri. Cine crede ca aceste ratinguri nu au valoare sau ca sunt platite, atunci nu mai are rost sa ne racim gura degeaba, pentru ca oricum nu vor intelege niciodata ce inseamna evolutia si civilizatia. O sa intrebati cu siguranta, „dar ce inseamna astea pentru tine, daca tot te crezi asa destept?”
      Raspuns: Destept? Nu, dragii mei, sunt doar o persoana cu un intelect mediu, care poate sa tina ochii deschisi si sa vada cum se procedeaza la altii de au ajuns sa traiasca pana la adanci batraneti mult mai relaxati si fara grija zilei de maine, cu posibilitatea de a-si satisface cateva mici placeri nevinovate in fiecare an al Domnului, placeri la care noi astia multi din Romania doar visam. Civilizatie inseamna sa nu te mai uiti in curtea vecinului si sa speri ca o sa-i moara si lui capra daca tu nu mai ai. Civilizatie inseamna un oras curat, cu un aer curat, cu oameni mai buni si mai intelegatori. Evolutie insemna exact ceea ce se intampla acum. Observ ca a aprecia ca nu mai avem jegurile alea maxitaxi, sau masini de gunoi zemuind mizerie pe strada, este gresit, pentru ca este ceva normal si nu ar trebui sa ne faca sa sarim in sus de bucurie. Pai oare este asa de gresit, avand in vedere ceea ce se intampla in tara asta? Unde votam raul cel mai mic pentru ca doar raul participa la alegeri? Toti cei care aveti solutii, de ce nu va duceti sa candidati? Pana una alta, omul asta ne indreapta in directia buna, fie ca nu-i convine unuia sau altuia. Creditele sunt foarte bune, pentru ca in timp banii isi pierd valoarea, iar de asta isi vor da seama peste cativa ani cei care acum au posibilitati sa-si cumpere nu doar un imobil, dar prefera sa stea cu chirie, ca e la moda.

      Răspunde
      • Profesore, matale habar nu ai despre ce vorbesti. Ratingurile astea sunt de fapt, pe limba populatiei generale, un indicator cu privire la cat de probabil este ca ala care a imprumutat bani sa ii dea inapoi.
        Stii ce-i aia rating BBB- ? E un fel de pielea stii tu cui. Adica nu e nici o smecherie. Stii cine are rating BBB-? Romania! Vezi vreo smecherie in creditele pe care le ia Romania? Crezi ca musteste de increderea investitorilor?
        Habar nu aveti despre ce vorbiti dar toti o ardeti competenti ca sa sustineti in idei un cetatean care, din pacate, a demonstrat ca nu se pricepe la nici un fel de management, „reusind” sa falimenteze toate afacerile pe care le-a avut, multe picandu-i efectiv din cer.

        Răspunde
        • Cu nea Toma pt average buzoian termenul este BBC , adică big black … Restul e tăcere

          Răspunde
      • Amigo!
        Alea sunt cheltuieli, nu investiții!

        Răspunde
  • Agentiile astea occidentale de rating sunt irelevante, dau ratingurile in functie de cat de mult mergi in directia dictata de increngatura de organizatii occidentale care arata calea. Esti baiat ascultator, ai rating bun. Au fost primarii care au intrat in colaps imediat dupa ce au primit ratinguri excelente. La fel si cu ratingurile ecologiste. Sunt corporatii petroliere care au primit rating ecologist mai bun ca Tesla sau firme axate pe proiecte ecologice. Depinde cum joci, ratingurile sunt un fel de modalitate de control.

    Răspunde
    • Toată chestia asta sigur a costat ceva bani. Nici televiziunea nu vine pe degeaba. Așa că ratingul este in funcție de cât și cotizat!!! Era bine sa fie pe corect. Era și mai bine sa fi venit și la Grup Romet cu ceva ani in urma…..

      Răspunde
    • Am uitat Anonymus ca tu ești un mare economist ,cred ca atunci când bună ta mama ti-a dat viata ai fost nemulțumit!

      Răspunde
  • Nivelul de trai in Buzau este foarte scazut ,salariile sunt foarte mici in raport cu cheltuielile,serviciile de orice natura la fel raportat la salarii sunt scumpe,imobiliarele au costuri destul de ridicate ne ridicam la nivelul capitalei unde situatia economica este alta .

    Răspunde
  • Dar ia lumineaza-ne tu care sunt indicii corecti? Ca asa de plictiseala putem spune multe.
    Ia fii atent. Eu m-am nascut si am crescut un Buzau, dar asa de dezvoltat nu l-am vazut niciodată. Am prins si vremuri in care gunoiul se cara cu containere zemuinde, si cand se mergea cu caruta prin oras, si cand maxitaxi erau ridicate la nivel de religie si cand iti era frica sa mergi pe calea eroilor sau pe centru. Mai intreb o data care sunt indicii reali pe care tu ii consideri credibili?
    In afara de ce mai spun vecinii la o bere la scara blocului.

    Răspunde
  • Tu traiesti in decade, daca te incanta ca nu mai e tomberonul de acum 20 de ani.
    In alta ordine de idei, nu este un secret domnule Tereaca, primaria inca achita milioane de euro anual pentru subventie la caldura si transport public, iar datoria publica inca sta la 60 mil euro (+40 in 8 ani), fiind municipiul cel mai imprumutat din Romania.
    Stiam ca Toma a dezvoltat orasul cu fonduri europene si cofinantari infime din banii nostri, de cateva procente din fiecare proiect, acum auzim ca nu e asa?!?
    Ratingurile Fitch sunt: AAA, AA, A, BBB, BB, B, CCC, CC, C, RD și D.
    Ratingul de -BBB al Buzaului sta asa din 2020, cel putin. Vestea, daca e sa luam de bune aceste ratinguri, este ca STAGNAM profund, desi banii pentru dezvoltare se duc.
    Ca sa intelegem imaginea de ansamblu si relevanta acestor ratinguri mai adaug faptul ca si Brasov, sau Oradia, tot cu -BBB sunt catalogate.
    https://www.fitchratings.com/entity/buzau-city-of-96813143#ratings

    Răspunde
  • „Orașul este un important nod feroviar care leagă mai multe regiuni și se mândrește cu o populație de peste 133.000 de locuitori, agricultura jucând un rol important datorită poziției sale de-a lungul râului Buzău.”

    „Cazul nostru de rating preconizează că rambursarea datoriei sale se va deteriora la aproximativ 8x până la sfârșitul anului 2028, de la un nivel scăzut de 3,6x în 2023. Ne așteptăm ca rata de acoperire (calcul sintetic) să fie în medie de 1,9x și povara datoriei fiscale să crească la peste 60% ( 2023: 55%).”

    https://www.fitchratings.com/research/international-public-finance/fitch-affirms-romanian-city-of-buzau-at-bbb-outlook-stable-12-04-2024

    Răspunde
  • Nu ma încântă , constat cu obiectivism.
    Asta am spus mai sus, am
    constatat cu ochii mei.
    Scuza-ma ca nu o ard pe sustenabilitate, proactivitate, consistenta economica si fezabilitate, abia am terminat școala generală.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.