Aparat medical și medic nou la Spitalul Județean. Primele intervenții, primele vieți salvate

Patru buzoieni cu infarct acut au fost salvați ieri și azi la Spitalul Județean Buzău.

Au fost primele intervenții de urgență efectuate la Buzău după ce spitalul județean s-a dotat cu angiograf, dar și cu medic care să știe a-l folosi.

Angiograful a fost trimis la Buzău de Academia de Științe Medicale, iar medicul cardiolog intervenționist e Florin Matei – bucureștean dar buzoian la origini, fiul dr. Matei Ilie (medic primar Medicină Internă cu competenţă în Cardiologie, care a profesat mulți ani în cadrul secției de Medicină Internă şi Cardiologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău).

„Da, se vor salva vieți, e o mare realizare pentru spitalul nostru. Îi mulțumesc dr. Florin Matei că a acceptat să vină două zile pe săptămână la Buzău. Sunt puțini medici în țară care se pricep să folosească angiograful și să pună stenturi. Dr. Matei va fi ajutat la intervenții de ceilalți medici cardiologi din spital. Vine două zile, la alegere, între luni, marți și miercuri. Unul dintre medicii noștri, Gabriel Nicolai, este deja la specializare, iar anul viitor va putea să efectueze propriile intervenții. Sper ca pe viitor, să avem trei-patru medici cardiologi, care să fie angajații noștri, și care să poată folosi angiograful, astfel încât să putem interveni 24 de ore din 24 în caz de afecțiuni cardiace ischemice” – Claudiu Damian, manager Spitalul Județean Buzău

Prima intervenţie efectuată pe angiograful spitalului a avut loc săptămâna trecută.

Arterele, vizibile la angiograf

„Pacientul de 63 de ani, din municipiul Buzău, a fost diagnosticat cu factori de risc cardiovascular (diabet de tip II, HTA, dislipidemie), cu boală cardiacă ischemică (modificări EKG) şi angină pectorală instabilă. S-a efectuat angioplastie coronariană percutană, cu implantarea a două stenturi farmacologic active. După intervenţie, pacientul a fost transportat în Unitatea de Terapie Intensivă Coronariană a secţiei de Cardiologie, unde a fost monitorizat până la externare. Marți și miercuri, alţi patru pacienţi, cu vârste între 55 și 75 de ani, din județul Buzău, au fost internaţi în spital, în Secţia Cardiologie, cu sindrom coronarian acut (infarct miocardic fără supradenivelare de segment ST, angină instabilă), unde au fost supuşi unor intervenţii coronariene” – comunicat spital

La intervenții dr. Fl. Matei este ajutat de ceilalți medici din secția de cardiologie: dr. Năstase Raluca – șefa secției, dr. Răducan Adrian şi dr. Nicolai Gabriel – (înscris la cursul de Competență Cardiologie Intervențională).

Deocamdată intervențiile sunt gratuite, costurile – inclusiv stenturile (700 de lei bucata) – fiind suportate de spitalul buzoian (din fonduri proprii!) și de Academia de Științe Medicale.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: ADIO! S-a votat azi! Nu va mai fi în capătul Bd. Bălcescu!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.


Dă, mai jos, CLICK pe „Îmi place” pentru a primi zilnic știrile buzoienii.ro pe facebook.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.