Ar fi bine să vă procurați de azi mai multe exemplare

De astăzi de la ora 12.00 forțele de ordine vor solicita cetățenilor documente justificative la ieșirea din casă.

Mai exact e vorba de o declarație pe propria răspundere care trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

De aceea recomandarea este ca astăzi cetățenii care nu dispun de o imprimantă la domiciliu să caute să-și procure mai multe exemplare (eventual de la librăriile din oraș).

Declarația pe propria răspundere poate fi prezentată organelor de control și prin intermediul telefonului/ tabletei. Însă, nu toate persoanele dețin astfel de dispozitive, iar altele nu se descurcă în a completa și prezenta formularul în acest fel.  

Modelul poate fi descărcat mai jos.

MODEL-Declaratie-pe-proprie-raspundere-OM2.pdf

Declarația pe propria răspundere poate fi completată și de mână și trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

Pentru cetățenii care se deplasează în interes de serviciu e necesară o legitimație sau o adeverință eliberată de angajator. Modelul adeverinței e prezentat mai jos.

MODEL-Adeverinta-angajator.pdf

De azi intră în vigoare și restricțiile pentru persoanele de peste 65 de ani. Acestea vor putea ieși din case doar între orele 11.00 și 13.00.

Vezi mai jos părțile mai importante ale ordonanței militare nr. 3 (CLICK AICI pt. documentul complet)

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

c) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie;

e) deplasările scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizicăindividuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități sportive de echipă), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice;

f) deplasarea în scopul donării de sânge, la centrele de transfuzie sanguină;

g) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

h) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

i) deplasarea producătorilor agricoli pentru comercializarea de produse agroalimentare.

Art. 4. – (1) Pentru verificarea motivului deplasării:

a) angajații prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator;

b) persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber profesioniștii și persoanele care practică activități agricole prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(2) Pentru verificarea motivului deplasării în alte situații decât cele prevăzute la alin.(1), se prezintă o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

(3) Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura.

(4) Adeverința eliberată de angajator sau declarația pe propria răspundere pot fi prezentate personalului autorităților abilitate și prin intermediul telefonului, tabletei sau unui dispozitiv electronic similar.

(5) Măsura se aplică începând cu data de 25 martie 2020, ora 12.00.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

5 comentarii la „Ar fi bine să vă procurați de azi mai multe exemplare

 • Bună ziua! Nu se înțelege de unde pot procura declarația, cei care nu au imprimantă. Locația???? Pe de altă parte, unii oameni nu au decât hârtie igienică sau prosoape din hârtie, nu coli de scris. Nimeni nu se gândește la tot, când dau aceste ordonanțe. Sunt de acord cu aceste măsuri, dar nu se gândește decizia pe toate fețele.

 • Se poate scrie si de mana.

 • @ Mihaiela
  “…unii oameni nu au decât hârtie igienică sau prosoape din hârtie, nu coli de scris…”
  Pentru Romania anului 2020, asta este o drama. Este de plans, desi pare de ras.
  Parerea mea, sincera, este ca aceasta drama excede virusul, pentru ca are efecte pe termen mult mai lung si cu efecte sociale mult mai grave.

 • Precizăm faptul că declarația pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației pus la dispoziție

  https://www.mai.gov.ro/modelul-declaratiei-pe-proprie-raspundere-referitoare-la-circulatia-persoanelor-in-afara-locuintei-gospodariei-conform-ordonantei-militare-nr-2-din-21-03-2020/

  Recomandarea ar trebui sa fie sa stea in casa nu să iasă să își procure drafturi..

 • @Mihaiela
  Nu am nimic cu unii sau cu batranii, DAR cei din categoria asta s-au obisnuit in ultimii 50 de ani sa li se dea. Acum, cum ii scoti din zona de confort, paralizeaza efectiv.
  Da-da, sunt cei care stau la primarie cu ochi umezi de catel simpatic si se tin scai de tine sa le scrii tu orice hartie, dar asta nu ca e nu ar putea, dar s-au invatat asa, sa fenteze orice si pe oricine, non-stop.
  Apoi ies afara si ochii umezi de catel simpatic dispar ca prin minune.
  In locul lor apare gura aia mare, pusa pe scandal din orice si cu oricine, de aia ii iubim toti nespus de mult pe batranii pensionari comunisti !!!
  Treziti-va !!! Fiecare trebuie sa puna umarul la mersul societatii, nu o mai ardeti pe indiferenta, veti muri de foame si NIMENI nu o sa va mai faca voua treburile !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.