Ar fi primul român. Everest și Lhotse (locurile 1 și 4) în aceeași zi!

Proiect extrem anunțat de un alpinist buzoian.

Vrea să fie, anul viitor, primul român care atinge în aceeași zi Everest (8848) și Lhotse (8516), locurile 1 și 4 între cei mai înalți munți din lume!

El e Gabriel Băicuș, originar din Nehoiu. Recent, în septembrie, a urcat pe primul său optmiar (Manaslu, 8163, locul 8)
Giganți vecini. În linie dreaptă, între Everest și Lhotse sunt 3 km

Lista celor 14 munți de peste 8 mii de metri

Gabriel Băicuș este din Nehoiu, economist de profesie, a terminat ASE-ul. Cu zece ani în urmă s-a mutat în Spania, la Zaragoza.

„Sunt din Nehoiu, zonă de munte, dar n-am avut în gând, cât am stat în țară, să fac alpinism. Pasiunea asta m-a apucat în Spania. Zaragoza e aproape de Pirinei. Aici am început primele ascensiuni, aici mi-a încolțit ideea de a urca pe cei mai înalți munți din lume”.

Moment de cumpănă. Edem cerebral în Nepal

Se știe, ascensiunea pe cei cei mai înalți munți din lume nu-i o joacă. Unii îi spun, corect, că e o joacă, dar cu moartea. Din cauza condițiilor extreme, lipsă de oxigen („death zone”, la peste 8 mii de metri), frig, risc de avalanșe, căderi în gol etc.

Gabriel Băicuș a fost luat cu elicopterul de pe munte în 2017, în Nepal, când a urcat pe primul său vârf de peste șase mii de metri.

„Cred că am suferit un edem cerebral. Mă durea capul îngrozitor. Amețeală, vărsături, eram în stare gravă. Reușisem să urc pe munte, dar la întoarcere mi s-a făcut foarte rău. A fost chemat elicopterul, singura șansă era să fiu coborât rapid la o altitudine mică, am fost dus la spital la Kathmandu”.

În ciuda acestui incident, buzoianul n-a renunțat, ba dimpotrivă, s-a ambiționat și pregătit suplimentar, iar în septembrie acest an și-a pozat ceasul cu altimetru la intrarea în „death zone” (peste 8 mii de metri):

Încercarea vieții

În aprilie, Gabriel vrea să plece din nou în Himalaya pentru încercarea vieții. Ascensiunea, în aceeași zi pe Everest și Lhotse. Proiectul depășește posibilitățile sale financiare, motiv pentru care ajutorul comunității buzoiene i-ar fi de mare ajutor. Miercuri, pe 29 decembrie, Gabriel Băicuș le va vorbi buzoienilor despre proiectul său la Casa de Cultură din Nehoiu.

Citește și:

loading...

Un comentariu la „Ar fi primul român. Everest și Lhotse (locurile 1 și 4) în aceeași zi!

  • Bravo temerarului alpinist, succes in continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.