„Asta a fost! A intrat în conservare!”. Pierdere importantă pentru cetățeni și administrație


Veste proastă pentru buzoieni, dar și pentru primarul Toma și ajutoarele sale din primărie.

De aproape o lună, site-ul domnuleprimar.ro nu mai funcționează.

Și pare că nici nu va mai funcționa vreodată.

„Asta a fost! Domnuleprimar.ro intră în conservare. Nu-mi ramâne, astea fiind spuse, decât să vă mulțumesc că ați fost alături de noi”.

Acesta e mesajul de adio al editorului site-ului.

Dispariția site-ului e o mare pierdere pentru cetățenii din Buzău, dar și din țară.

Era locul unde locuitorii își spuneau oful și unde puteau semnala diverse probleme din comunitatea unde locuiesc.

Domnuleprimar.ro era un instrument util și primarilor, pentru că aflau informații pertinente din aria de interes.

Mai ales în municipiul Buzău, site-ul era foarte accesat, pentru că atât Boșcodeală, dar mai ales Toma, răspundeau prompt solicitărilor.

Fără domnuleprimar.ro, cetățenii vor fi nevoiți acum să scrie site-urilor de știri din Buzău, însă nu e sigur că toate mesajele vor ajunge la destinație și mai ales dacă vor primi și răspuns.

La Buzău, primarul Toma încearcă să compenseze având o activitate intensă pe pagina sa de facebook.

Că domnuleprimar.ro a prins la Buzău o dovedesc și cele două alegații făcute la adresa fostului primar C-tin Boșcodeală și la cetățeanul Cătălin Ghiță din Buzău în cuvântul de adio al editorului site-ului.

Redăm mai jos integral acest mesaj.

Citește și: Veste tristă în legătură cu căprioara din Crâng! CLICK AICI

„DomnulePrimar.ro a pornit la drum in anul 2002, ca un proiect secundar. Nimeni nu credea ca va fi genul de proiect care va tine mai mult de un an. Era vremea cind abia se lansase Windows XP! Cind social media inca nu exista. Cind siteuri nu prea existau in Romania, iar primariile erau niste cetati inexpugnabile pentru omul de rind. Fiecare cerere presupunea coala A4 si un drum pina in oras, coada la registratura, alt drum pina la primarie pentru obtinerea unui raspuns. Era nevoie de acest proiect care sa faciliteze comunicarea intre autoritatile locale si simplul platitor de taxe si impozite.

 
In proiectul initiat de HotNews.ro si Asociatia Editorilor de Presa Online, aveau sa intre la inceput Primaria sectorului 1, Primaria Timisoara, propriu-zis citiva entuziasti. Si poate ca lucrurile nu ar fi luat cine stie ce amploare daca forumul gazduit de Primaria Cluj nu ar fi fost spart de repetate ori, pina cind Gheorghe Funar, primar la acea vreme,  n-ar fi decis sa inchida forumul municipalitatii si sa puna un link inspre DomnulePrimar.ro, spalindu-se pe miini de relatia cu cetateanul.
 
Dar, lucrurile aveau sa se schimbe exact in directia opusa! Desi siteul DomnulePrimar.ro a trecut prin numeroase atacuri, a rezistat. Si, a intors catre Primaria Cluj si catre restul primariilor din tara sesizarile, petitiile, ideile si comentariile cetatenilor. Si, la fel, a redirectionat catre cetateni raspunsurile – la inceput sumare – ale edililor.
 
Din 2005, gratie eforturilor depuse de la cei de la Direct DESiGN, siteul avea sa devina cel pe care majoritatea il stiti astazi. Siteul a murit si renascut odata cu ciclurile electorale, din 2004, 2008, 2012, 2016, rezistind cu brio inlocuirii primarilor si a diferitelor conceptii de a administra relatia cu cetateanul.
 
In baza de date a siteului s-au strins nu mai putin de 354 de primarii (municipii si orase), din care 269 au utilizat platforma noastra, un numar de 94.184 de petitii fiind transmise primarilor. La acestea, primarii au oferit 47.096 de raspunsuri. Cam la 50%! Si asta, in conditii de maxima transparenta! In plus, primariile au adaugat un numar de 602 comunicate pe site.
 
Colaborarea cu primariile s-a lovit de opozitia functionarilor carora li se parea un prea mare efort sa posteze raspunsuri pentru petitiile cetatenilor. De mentionat Primaria Cluj si Primaria sectorului 1. Au existat si primari care au refuzat din bun start dialogul cu cetateanul, cazul primarului Simionescu de la Braila, ori care s-au aratat ofensati de comentariile facute de cetateni, cazul primarului Ionascu din Slobozia, dar si al Olgutei Vasilescu de la Craiova. Iar pentru ca au considerat ca cetateanul trebuia doar sa taca din gura, nu le-au mai raspuns nici petitiilor. O nota speciala si pentru raspunsurile oferite de fostul primar Boscodeala de la Buzau, care le raspundea sec petitionarilor: „Am luat la cunostinta”.
 
Un caz aparte a fost Emil Boc. Din dorinta de a figura pe prima pozitie in topul celor mai activi primari, cineva din Primaria Cluj a gasit o varianta de a frauda sistemul de raspunsuri la petitii, trimitindu-le cetatenilor raspunsuri fara nici un text sau raspunzind multiplu la aceeasi sesizare, motiv pentru care Primaria Cluj a si avut contul suspendat, fiind si singura primarie care a recurs la astfel de gesturi.
 
In materie de comentarii, s-au strins peste 80.000, in conditiile in care sectiunea a fost atent moderata, nepermitindu-se comentariile politice, textele scrise neglijent, injurioase, cele care contineau atacuri la persoane, cele care nu aveau legatura cu administratia locala. Da, au existat postaci, trolli, persoane dezaxate, vindicative, si inca din plin!
 
Dar, ar merita sa mentionam si cazurile pozitive! Au existat adevarate campanii ale unor cetateni ce vizau rezolvarea unor chestiuni punctuale, reabilitarea unei strazi, infiintarea unui spatiu verde etc., care au talonat municipalitatea pina la rezolvarea chestiunii. Au existat si luptatori singulari, cazul cetateanului Catalin Ghita de la Buzau, care a dus o adevarata cruciada pentru ca primaria sa imbunatateasca situatia transportului public din localitate.
 
Lasind insa in urma supararile acestor 16 ani, trebuie sa adresam multumiri sutelor de functionari care au contribuit la efortul acesta general de a oferi un raspuns cite unui petitionar. Primarilor, care au inteles importanta dialogului cu cetateanul. Primarilor, care si-au rupt din timpul lor ca sa ofere personal raspuns cetatenilor! La fel, multumiri celor de la publicatiile locale – de-a lungul si latul tarii – care ne-au sustinut.
 
Sigur, DomnulePrimar.ro a fost un site de nisa, deci nu avea un trafic care sa genereze interes din partea companiilor de publicitate. Un maxim de utilizatori unici pe zi a fost de cca. 10.000, dar media era pe la 1.500 de unici pe zi. Probabil ca „tabloidizarea” ar fi crescut binisor cifrele, la fel si paruiala politica, dar DomnulePrimar.ro a oferit doar informatie veridica, punctual legata de administratia publica locala, de nevoile comunitatii si cetateanului. Insa, in final, determinanti sint banii, de hosting, de leafa.
 
Dupa preluarea siteului de catre Transilvania Reporter Media SRL lucrurile au fost tot mai complicate si din punct de vedere tehnic, astfel ca s-a decis ca siteul „sa intre in conservare”, orice ar insemna asta. Dar, banuim cu totii ce inseamna.
 
Nu-mi ramine, astea fiind spuse, decit sa va multumesc ca ati fost alaturi de noi. Asta a fost!”
 
Ambrus Bela, (fost) editor
loading...

4 comentarii la „„Asta a fost! A intrat în conservare!”. Pierdere importantă pentru cetățeni și administrație

  • Eu zic ca primaria poate sa creeze pe site o sectiune transparenta ca domnuleprimar.ro.Propun sa se faca!It-isti avem.Asa ca domnule Tereaca,lansati propunerea primarului.

  • Deși e mai dificil ,dl Primar poate folosi Face Book ,unde poate să-și facă o pagină numai pentru cetățenii cu probleme .

  • Așa cum a lăsat impresia până acum de adevărat ” batailleur ” , Primarul Constantin Toma nu cred că s-ar complăcea în situația de a nu lua … pulsul buzoienilor ! Cu bune și mai ales cu rele, acestea pot fi un îndreptar prețios pentru activitatea oricărui Consiliu local și există multe alte forme de comunicare ” între părți ” ! Totu-i să se și vrea …

  • E pacat, era o platforma utila cat de cat. Isi puteau exprima cetatenii nemultumirile si poate cineva chiar lua in seama, macar 10% din ce scria acolo si tot era o treaba buna.
    Cat despre cei cu Facebook, ei bine, facebook nu e ceva public, sa poata scrie oricine, trebuie sa ai cont, si nu toata lumea sta sa dea declaratii ca la securitate ca sa ii dea Facebook un cont.
    Sa nu mai zic ca pe Facebook se practica cenzura, degeaba scrii, ca nu apare decat daca se vrea.
    Vezi cazul Firea, care pe Facebook lasa doar comentariile in care e slavita, cine spune ceva de rau sau reclama un lucru prost facut e instant cenzurat si nu apare niciodata.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.