„Au venit prima dată să facă fabrica la Buzău! Apoi au plecat acolo!”

E un colos industrial. Are peste patru mii de angajați (!). Ce vedeți în fotografiile de mai sus și de mai jos înseamnă fabrica de anvelope Pirelli din Slatina.

„Și când te gândești că au venit prima dată la Buzău! Italienii au vrut să preia Cord Buzău. De două ori au venit după 2006. Prima dată au vrut să facă un joint-venture, apoi când s-a privatizat fabrica. Dar nu s-au înțeles. Atunci au plecat la Slatina și au făcut de la zero, pe câmp, fabrica de acolo”, a povestit ing. Vasile Moraru, fost director al Ductil Buzău.

Italienii au investit sute de milioane de dolari în fabrica de la Slatina – care are acum cea mai modernă tehnologie

În schimb, Cord Buzău – la câțiva ani după ratarea asocierii cu Pirelli s-a desființat!

Slatina, ce performanță! Orașul oltean e detașat nr. 1 din România. Are 34 de mii de angajați la o populație de 70 de mii de locuitori! Un nume precum Pirelli a adus la Slatina alți investitori care au înființat fabrici cu sute și chiar mii de angajați fiecare.

De ce nu a preluat Pirelli pe Cord Buzău?

Ing. Vasile Moraru: „N-am pretenția că dețin tot adevărul. Dar în mare știu. Problema a fost una de mediu. Trebuia închisă o groapă din vecinătatea râului Buzău unde se depozita slamul rezultat în urma decapării sârmei laminate. Italienii au zis să facă treaba asta Primăria Buzău, că ei investesc și așa zeci de milioane în tehnologizarea fabricii. Orașul Buzău nu a reușit atunci să facă acel compromis, iar Pirelli a plecat”

Din fericire pe locul Cord Buzău, turcii de la Șișecam au înființat o fabrică de geamuri (parbrize), astfel că locul nu a rămas paragină precum alături la defuncta Gerom

Citește și:

loading...

8 comentarii la „„Au venit prima dată să facă fabrica la Buzău! Apoi au plecat acolo!”

 • Completez la ce a spus dl dir Moraru cu urmatoarele:
  Popa Viorel ma numesc si am lucrat la DUCTIL -ELECTROZI .La rugamintea patronilor de la Electrozi, FRO-AIR LIQUIDE, am mers la primarul Boscodeala si prefectul Ion Vasile sa-i sustin pe cei de la Pirelli (vazusem fabrica in Italia, cu o alta ocazie) in ideea de seriozitate si profesionalism dar si angajament de a respecta mediu.
  Mari fabricanti in Italia de anvelope ,curele trapezoidale, dintate.etc.. puteau sa imbunatatesca tehologia de fabricatie cord metalic si sa faca la Buzau ce este la Slatina acum. Amandoi au intrebat ce interes are DUCTL cu acesta interventie. Am raspuns ca interesul nostru este de a avea niste vecini care sa faca ceva si sa nu fie o ruina. Interese diverse,a facut ca fabrica de cord sa ajunga la un bulgar(sic!) de origina romana si de aici la fier vechi si inlocuita in final cu fabrica de parbrize. Mare pacat! Sa ne gandim cu ar fi fost zona industriala cu doi mari producatori: AIR LIQUIDE WELDING si PIRELLI !!

 • Păi ce-i trebuia infractorului Boscodeala fabrică la Buzău, nu ieșea șpagă, nu-l interesa, le trebuiau locuitori săraci, să poată vota la infinit gașca lui din PSD.

 • Asta a fost atunci. Dar de atunci ce firme au venit in Buzau?
  S au ratat peste 30.000 de locuri de munca. Au apărut altele? Au venit alti investitori? I a căutat cineva sau așteaptă să ciocane ei la porțile Buzăului? Buzaul prin reprezentanții lui în cei 30 de ani mai mult i a îndepărtat. Firma de peste 30 de mii…. Nu vin nici sa creeze 10.000 sau 5.000, poate 3-400 de locuri plătite mediocru. Firmele serioase in Cehia, Ungaria iar la noi in Ardeal desi vad ca până si Slatina a surclasat Buzaul. Cu asa performante au toate motivele unii fani ai comunismului sa rada de realizările capitalismului buzoian. Sa fi adus primarii si politicienii investiții de miliarde de euro/dolari in urbea noastră altfel era discuția.

 • @Anonim,s-a dus vestea, unde-i psd-ul la putere, se cere șpagă la greu, nu-i interes, așa că nici măcar nu încearcă. Atâta timp cat la Buzău se va vota psd, tot în mizerie va fi această zonă, subdezvolată, cu șomaj ridicat, sărăcie, meltenism și mârlănie cât cuprinde, oi votante să fie, restul merge de la sine.

 • Domnul Primar a avut o fabrica luata cam pe degeaba pe care nu a stiut sa o managerieze… Ma intreb este el Oare capabil sa managerieze un oras si sa il si dezvolte?! Nu stiu… Sper ca Buzau sa nu sfarseasca la fel..

 • Ceva curățenie a făcut. A asfaltat. Dar sa aduca aici Toyota, Mercedes sau Boeing sa fabrice diverse componente e cu totul altceva.

 • A asfaltat niste stradute dupa blocuri, ba chiar prin cartiere private construite pe terenuri furate… facand asta prin indatorarea buzoienilor pe zeci de ani, indatorare care de anul asta se traduce intr-o noua marire brusca a impozitelor cu 50%.
  Asta dupa ce anul trecut au distrus economia privata, au lasat oameni din privat fara locuri de munca sau cu venituri grav diminuate. Iar ca bonus au amendat in prostie oameni care nu au gresit cu nimic doar ca sa colecteze mai multi bani in bugetul primariei, o talharire la drum mare facuta in mod abuziv, ilegal si neconstitutional.
  In mod cert actuala administratie nu e capabila sa aduca investitori, in 4 ani de zile nu a atras nici un investitor, nici macar nu si-au propus sa faca asta, ca nu au nevoie, pentru ca ei sa aiba mai multi bani de sifonat nu trebuie decat sa mareasca taxele oamenilor si sa trimita trupele de talhari sa emita procese verbale de talharire… ei nu au nevoie de investitori, ca ei mulg cetatenii.

 • Mult mai rău arată infrastructura din Slatina decît cea din Buzău .Degeaba au Pirelli, au furat și aia pînă nu au mai putut

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.