Avem turism și energie, dar ne cad bolovanii în cap

O stâncă uriașă s-a prăvălit azi-noapte peste drumul național ce face legătura între Buzău și Brașov.

Conform unor șoferi care au trecut prin zonă drumul a fost blocat la miezul nopții. Poliția a deviat traficul pe ruta Cislău – Calvini – Drajna – Slănic Prahova.

Din fericire, nimeni nu a fost rănit, dar drumul este blocat și după trecerea a douăsprezece ore. Se ia în calcul inclusiv detonarea stâncii!

De ce cad mereu stânci ?

Pentru că drumul a fost croit prin munte prin dinamitare (vezi fotografiile de arhivă de mai jos).

Iar stâncile de pe partea dreaptă (sensul spre Brașov) au un echilibru precar.

Vechiul drum natural spre Brașov e acum pe fundul lacului de acumulare (pe fundul lacului e și fostul sat Gura Siriului).

Actualul drum național a fost doar un drum de carieră – folosit la construcția barajului.

În proiectul inițial, drumul Buzău – Brașov trebuia construit pe cealaltă parte a lacului (cu pante mai line). Dar, din lipsa fondurilor, s-a decis asfaltarea drumului de carieră și s-a dat drumul la circulație – cu acest inconvenient, prăbușirea stâncilor în cinci-șase locuri de pe traseu.

Soluția ideală ar fi construcția de tuneluri precum cel ridicat în 2014 (vezi foto mai jos), dar aceste copertine costă bani mulți, pe care statul român fie nu-i are, fie nu vrea să-i aloce pentru așa ceva.

Astfel că, oricând, drumul spre Brașov – în dreptul barajului Siriu se poate bloca și, mai mult, se poate produce o nenorocire.

În concluzie, avem energie (de la baraj) și ceva turism (priveliștea e încântătoare), dar ne cad bolovani în cap.

Citește și:

loading...

Un comentariu la „Avem turism și energie, dar ne cad bolovanii în cap

  • in buzau exista muuulte peisaje turistice si etc nu le insir dar drumurileee sunt deplorabileee………………..deci 203 k ….alea care realizeaza legatura sunt drumuri forestiereee sau cumar spune cinevaaa au fost utilizate pikamerulllll deci ..nu va aventurati injudetul buzau ramineti fara masinaaa si in instantaa dureaza pina recuperati asa ca ocoliti acest judet ..care dealtfel este ultimul din romania de statistica spune astaaa …………………………….puliticienii or fi pe aici!!!!!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.