Pancartă montată azi la intrarea în Crâng. Poliția Locală îi amenință cu amenzi pe deținătorii de câini

 E un lucru comun ca în municipiul Buzău, pe
trotuar, pe aleile dintre blocuri și în parcuri să întâlnim câini care pot deveni periculoși, plimbați de stăpâni fără lesă și fără botniță.

În unele cazuri polițiștii locali au dat amenzi, dar cel mai adesea agenții, fie nu se află prin preajmă, fie se fac a nu observa prezența acestora.

La fel de adevărat este și faptul că puțini sunt buzoienii care, deși se tem de aceste patrupede, reclamă prezența acestora la numărul scurt al poliției locale 0238.955.

Încă și mai frecvent, se întâmplă ca proprietarii de câini de companie să nu strângă de pedomeniul public fecalele lăsate în urmă de către dulăi sau cățeluși.

Pe acest fond, zilele trecute, Poliția Locală Buzău a amplasat în parcurile din Buzău pancarte prin care deținătorii de patrupede sunt avertizați că vor primi amenzi între 125 și 500 de lei în caz că nu respectă legile și regulile de bun simț. 

Chiar dacă proprietarii știu și consideră că respectivii câini nu sunt deloc agresivi, ceilalți trecători nu cunosc acest lucru și pot manifesta teamă. De aceea, din respect pentru cei din jur, se impune folosirea lesei și a botniței.  


Toţi câinii agresivi trebuie să fie declaraţi la Poliţie, să poarte botniţă şi lesă. Câinii agresivi au fost grupaţi în două categorii:

a) câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câinii de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;

b) câinii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor”.

Legea spune că prin câini agresivi se înţelege „orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.”

Cei care nu respectă legea pot primi amenzi între 100 şi 3.000 de lei, iar faptele grave se pot pedepsi cu închisoare cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Câinii catalogaţi ca agresivi au acces în locurile şi localurile publice doar dacă poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesa. 

Auraș Tereacă

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.