Azi s-au anunțat rezultatele recensământului

Direcția de Statistică Buzău a anunțat azi primele rezultate provizorii ale recensământului din orașul și județul Buzău (din 2021).

Pentru orașul Buzău există concomitent o veste bună și una rea.

Vestea bună e că populația orașului a rămas peste o sută de mii de locuitori! Mai exact 103.481. Previziunile erau că Buzăul va număra sub o sută de mii și va fi retrogradat.

Vestea rea, dar previzibilă, logică, e că orașul Buzău a pierdut douăsprezece mii de locuitori în zece ani (de la 115 mii în 2011 la 103 mii în 2021). Toate municipiile și orașele mari au pierdut locuitori, fenomenul e unul național.

Trei cauze

1) Câteva mii de buzoieni au părăsit țara și sau stabilit definitiv în vestul Europei (salarii mai mari, civilizație și condiții de trai superioare).

2) Buzoienii de la bloc au descoperit avantajele traiului la casă și curte. Câteva mii de buzoieni s-au mutat în comunele din jur, Mărăcineni, V. Pașii, Vernești etc. (mai toate cu creșteri de populație).

3) Buzăul nu e centru universitar, tinerii cu pretenții părăsesc orașul îndeosebi pentru București. Doar unul din patru-cinci se mai întoarce acasă.

Pierderea de locuitori va continua, singura posibilitate reală de a o micșora ar fi ca Buzăul, așa cum au făcut majoritatea orașelor din vestul Europei, e să atragă imigranți (basarabeni, ucrainieni, sirieni, africani, indieni, pakistanezi, chinezi, vietnamezi etc.).

Ar mai exista o posibilitate, cea a unirii cu comunele din jur, dar pentru asta trebuie schimbată constituția, iar referendumurile de unire să țină mai puțin de cvorum, cât de votul efectiv al cetățenilor interesați.

Citește și:

loading...

10 comentarii la „Azi s-au anunțat rezultatele recensământului

 • Dacă primăria Buzau făcea referendum pentru Mărăcineni și Vadu Pașii , era votat și era mai câștigat orașul.
  Dar Buzoienii nu au vrut cu Țintesti tocmai pentru că părea a fi o mare manevră imobiliară.

  Răspunde
  • Da, dar Mărăcineni si Vadu Pasii n-ar fi vrut. Trebuie de ambele părți! Pe când cei din Țintesti au vrut!

   Răspunde
  • -1, adica eu, in perioada acesta voi pleca si eu din acest oras tot din dorința de a avansa la un loc de munca, a avea un trai mai decent. A fost si cu bune si cu rele calatoria mea in acest oraș, din 2003 si mi-a plăcut sa locuiesc in acest oras, sa invat, sa cunosc oamenii faini al acestui oras. Cred eu ca orasul va evolua in bine, dat fiind faptul ca va fi legat la o autostradă. Oportunități mari de investiții, orasul este destul de industrializat fata de alte orașe din România, deci vor fi create noi locuri de munca. Orașul in sine va arata mai frumos dupa ce se vor termina lucrările si poate buzoienii vor aprecia mai mult după terminarea lucrărilor, ce oras frumos au si împrejurimile din jurul acestui oraș. Din pacate, cum spune si Dl.Auras, vremurile acestea nu prea bune, ne împinge sa mergem in alta parte si sa avem o alta dezvoltare din punct de vedere al nivelului de trai. Se anunta vremuri grele in toata lumea si lumea cauta cu disperare sa obtina venituri din care sa traiasca. Nu numai in Buzau va scadea populatia, ci in toata România. Va exista o migratie puternica a populatiei. Nu mai intru in politica, ca nu are rostul, e mai bine sa nu fie bagati in seama, pentru ca sunt nuli dpdv al realizarilor in acesti 33 de ani.

   Răspunde
  • … dacă ne năpădesc chinezii și vietnamezii o să fie horror…. ăștia papă tot ce prind: câini, pisici, șobolani, păsăret….orice!….

   Răspunde
   • Aia sunt de 100 de ori mai civilizati si cu bun simt, decat tine.
    NU mai abera. Sterge-ti pamantul dupa papucii de cauciuc si treci in casa.

    Răspunde
 • Populația in Buzau ar fi fost mult mai mare. Pleacă din Buzau doctori, informaticieni, ingineri și alte categorii foarte specializate. Rămân loaze pesede. Exista un grup de tălâmbi care se opun venirii marilor firme in oras pentru ca ei sa aibă forța de munca ieftină. Dacă respectivele firme ar veni, salariile ar exploda, nivelul de trai ar creste, populația aproape s ar dubla dar respectivii idioți ar da faliment. Toma încă pendulează între a moderniza cu adevărat orașul prin aducerea unor firme adevărate și relații bune cu comuniștii cu afaceri de doi lei. Aici se face pasul sa semene Buzăul cu Oradea, Timisoara, Brașov și Cluj sau cu Focșaniul tipic pesedist.

  Răspunde
  • Cat de mare este diferența între orașele unde conduc baronii pesede și cele conduse de alte somități. Populația este din cea mai săracă dar, peștii cei mai bogați.

   Răspunde
  • Anonimule, diferența dintre orasele alea 4 enumerate de dumneata și Buzău este că nici unul dintre acelea n-a mai avut primar pasedist in ultimul sfert de secol, cel puțin.

   Ar mai fi un motiv pentru care oamenii fug de Buzău și în ritm accelerat in ultimii ani, eu unul sper sa reusesc s-o fac într-un an – doi, dar nu-l menționez că-l supar pe domnul redactor.

   Hint: are legătură cu făcutul „frumos” !

   Răspunde
 • Cred că populația municipiului Buzău este sub 100.000 de locuitori, dar contează cine numără. Totul ca politicienii să nu aibă prea mult de pierdut.
  Este ca la vot, nu contează cine și cum se votează, ci contează cine numără voturile și le contabilizează. Rezultatul final, care este așa cum trebuie să fie pentru unii.
  Lumea a plecat și pleacă din municipiul Buzău, dar și din județul Buzău, pentru că Toma și ai lui nu sunt transparenți în cheltuirea banilor publici. La fel și în cazul lui Neagu.

  Răspunde
 • Ce facem cu cainiicomunitari nu avemsearaluminapestraleeaconstructoruluinr3anfacablocului29scaraBundeseafla asociatiadeproprietarict3 cefacem cu lumina

  Trimis

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.