Bucurie, dar și tristețe. Ctitorul s-a prăpădit cu câteva zile înainte de inaugurare

Moment de bucurie, dar și de tristețe duminică pentru credincioșii din Broșteni.

Duminică, ÎPS Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei – a sfințit noua biserică a parohiei Broșteni.

Tristețe, întrucât ctitorul acesteia – preotul Cristișor Manea – s-a prăpădit cu doar o lună în urmă (și a fost înhumat chiar în curte – între biserica nouă și cea veche).

Noua biserică (cu hramul „Schimbarea la Față a Domnului”) s-a construit în aceeași curte cu cea veche „Adormirea Maicii Domnului”.

Monument istoric, clădită la 1700, biserica veche va intra după obținerea avizelor necesare într-un program de recondiționare (vezi foto mai jos).

După reabilitarea bisericii vechi, cea nouă ar urma să fie folosită ca paraclis.

„Noul lăcaș de cult a fost ridicat din temelie între anii 2008-2020, prin strădania vrednicului de pomenire preot profesor Manea Cristișor, apoi prin implicarea actualului paroh și protopop al Protoieriei Buzău II, Marius-Daniel Ciobotă, ajutat de preotul coslujitor Teofil Cristișor, cu sprijinul financiar al autorităților centrale și locale, dar și al enoriașilor.

Lăcașul de închinare a fost sfințit la exterior și în interior prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită. De asemenea, Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită și pregătită pentru sfintele slujbe.

La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian a oficiat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș, mutați la Domnul.

Părintele paroh Marius Ciobotă i-a dăruit Înaltpreasfinției Sale o icoană a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul, Mitropolitul Țării Românești, iar toți cei care au contribuit la construirea bisericii au primit din partea Arhipăstorului locului icoane și Hrisovul de binecuvântare „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău”, s-a precizat pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

loading...

4 comentarii la „Bucurie, dar și tristețe. Ctitorul s-a prăpădit cu câteva zile înainte de inaugurare

  • Din păcate , să ne ierte Dumnezeu , dar nu o să scape prea curând de „tentația bordurii” Înalt Prea Sfințitul Ciprian . Imaginea celui care păstorește Episcopia Buzăului și Vrancei , culmea, stând tocmai pe o bordură , ne sugerează , fără să vrem , postura în care un preot indisciplinat este „dat cu capul de bordură”.Cei din preajma Înalt Preasfintitului , și nu numai , știu prea bine despre ce este vorba, un episod dat publicității și pe care nu știm dacă păstorul bisericii noastre îl regretă sau nu .

  • Alooo, BOR !!! Pe cand niste spitale construite din prea-marinimia dvs ?!
    Biserica trebuie sa ne dea sperante de viata lunga, nu peste 8500 de biserici (a se citi „centre de profit”) in care sa ne plangem mortii !!! Gata ! Ne ajung atatea biserici, banci si farmacii, parca e o competitie care nu aduce niciun plus valoare societatii !

  • @stanpățitul! Tu mai știi și altceva, decât borduri și capete sparte? Ai și tu o problemă și nu te ia nimeni în seamă. Uite, te iau eu și îți citez o zicere a lui Liiceanu (nu citi liceanu’), care te-ar defini ca fiind „încremenit în proiect”. Hai, pa!

  • @Catalin Vrem spitale.. Vrem spitale, dar de unde medici!? Avem nevoie si de medici pentru suflete in perioada asta!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.