Buzoienii care au porc în gospodărie stau cu frica-n sân. Pe câți km se omoară porcii preventiv ?

Pe o rază de minimum 3 kilometri se omoară preventiv toți porcii din gospodăriile oamenilor.

Este așa numita zonă de protecție instituită de inspectorii sanitar veterinari în cazul în care într-o localitate se confirmă existența virusului pestei porcine la un animal.

Pentru a fi mai expliciți să luăm de pildă apariția unui focar în satul Săgeata din comuna cu același nume.

Într-un astfel de caz – ipotetic – nu vor fi asomați doar porcii din satul Săgeata, ci și cei din satele aflate în zona de protecție.

Vorbim aici despre suinele din Bordușani și Dâmbroca (în partea stângă) și de cele din Beilic (în partea dreaptă).

Vor scăpa în schimb – în teorie – cele din Stăncești (în stânga – comuna V. Pașii), dar și cele din Găvănești (în dreapta – com. Săgeata), aflate la distanțe mai mari de 3 km.

Scandal într-un sat din Brăila

Presa națională a scris ieri despre scandalul apărut în satul Valea Cânepii din jud. Brăila.

Sătenii, îndemnați de primar, s-au revoltat și nu au permis inspectorilor DSV să le omoare preventiv porcii din gospodărie.

Oamenii au reclamat că satul lor era la minimum 4 km (distanța dintre capetele satelor) față de satul Lanuri, unde s-a înființat un focar.

Pe lângă zona de protecție de 3 km se instituie și o zonă de supraveghere de 10 km față de focar.

Atenție, inspectorii DSV pot decide scarificarea preventivă a porcilor inclusiv din zona de supraveghere.

În cazul de la Brăila s-a luat această decizie mai severă întrucât în vecinătatea acestor sate se află două ferme mari de creștere a porcilor (cu 15 respectiv 30 de mii de capete).

Autoritățile au decis să instituie în acest fel un cordon preventiv pentru a nu se ajunge precum în Tulcea la uciderea tuturor suinelor dintr-un mare combinat.

SE BAGĂ ȘI ARMATA

Până la urmă sătenii din Valea Cânepii, amenințați cu deschiderea de dosare penale au fost nevoiți să renunțe la porcii lor.

Între 6 luni și 2 ani de închisoare se prevede în codul penal sancțiunea pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Dacă se întâmplă ca localnicii să nu fie convinși de poliție și jandarmerie se va apela inclusiv la sprijinul armatei pentru că problema este de importanță națională.

Apă la moară pentru propagandiștii anti UE

Uciderea porcilor românilor a dat apă la moară propagandiștilor anti-UE care colportează teorii conspiraționiste precum că se încearcă distrugerea zootehniei românești pentru a se importa carne de porc din alte țări UE.

Pe fondul educației precare (la care se lipește cu succes teoria conspirației), dar și a necazului oamenilor rămași fără porc, tot mai mulți români sunt tentați să creadă că pesta porcină nu există cu adevărat și că porcii sunt uciși cu acest interes.

În realitate, aceeași Uniune Europeană ține în viață agricultura românească prin subvențiile de miliarde de euro plătite fermierilor români. Inclusiv despăgubirile acordate românilor rămași fără porci vin tot de la U.E.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și:  Iată unde și când se mută camerele pentru rovignetă de la Mărăcineni CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

3 comentarii la „Buzoienii care au porc în gospodărie stau cu frica-n sân. Pe câți km se omoară porcii preventiv ?

 • Acuma ,toată lumea știe ,că la țară mai ales ,principala sursă de hrană o constituie carnea de porc .Nu le vine ușor oamenilor să-și sacrifice animalele din gospodărie pentru o presupusă amenințare cu mai știu eu ce boală .Ei au hrănit animalele și au avut grijă de ele ,și acum se văd nevoiți să renunțe la ele .Pe de altă parte însă ,trebuie consiliați în legătură cu această problemă ,de niște oameni calificați pentru așa ceva .Până la urmă ei trebuie educați că sănătatea nu are preț și ,vrând ,nevrând trebuie să se supună .

 • Are cineva cunoștință de vreo analiză care să certifice că porcii uciși erau contaminați cu virusul peste africane? Singurele referiri se fac la faptul Uniunea Europeană ne-a anunțat că vom avea pestă în 15 județe. De unde știau ei ce și când și în câte județe, iar noi nu știam nimic? Seamănă cumva a război politico-economic?
  – economic, fiindcă va intra pe piața noastră carnea altora;
  – economic fiindcă vom cheltui sume mari pentru a despăgubi producătorii și cetățenii prejudiciați;
  -Politico-economic, fiindcă i-am jignit în mod repetat pe alde FMI,BM,UE, refuzându-le ofertele de împrumut și ridiculizându-le prognozele catastrofice prin realizarea creșterii economice celei mai mari din UE;
  – politică fiindcă pesta atinge programul lui Daea de încurajare a producției autohtone de carne, legume, etc.;
  – politică, fiindcă atinge electoratul captiv al psd, mediul rural, ca să mai reducă ponderea psd și să se restabilească „echilibrul democratic Putere-Opoziție.”

 • Buna ziua.
  Ma intreb cum v a venit sa scrieti de Sageata?!?! Nu realizati cat rau ati facut… de cand ati pus titlul si pana se termina articolul deja s au taiat cativa purcei iar lucrurile nu se opresc aici. Oamenii isi fac planuri sa culeaga porumbul mai repede, sa taie porcii sa i bage la lada (frigorifica).
  Scrieti ce trebuie si pe intelesul tuturor. Oamenii or fi ei de la tara dar citesc presa si dupa exemplul lui Iocan (Morometii, pentru cunoscatori) din tantar au facut deja armasarul lui Daia.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.