Buzoienii săraci nu se înghesuie să ia banii gratuiți dați de primărie
70 de milioane de lei vechi oferă Primăria Buzău buzoienilor săraci pentru a renunța la sistemul centralizat de încălzire și a-și monta centrale de apartament.
Singura condiție e ca aceștia să demonstreze că au venituri pe membru de familie sub 1250 de lei, cât e salariul minim pe economie.
Numai că, până în prezent, doar cinci buzoieni și-au montat efectiv centralele și au cerut banii, iar dosarele depuse sunt în jur de optzeci.
Puțini, ținând cont că aprecierea inițială a municipalității era de 500-800 de persoane.
Cu așa puțini solicitanți, primarul Toma a fost nevoit să schimbe regula pe parcurs. A inițiat o hotârâre de Consiliu Local prin care vor primi bani gratuiți și cei cu venituri între 1250 și 1600 de lei. Aceștia ar urma să primească până la 3500 de lei, adică jumătate față de cei din prima categorie.
Cauzele semi-eșecului programului
Sunt mai multe motive posibile pentru care buzoienii săraci și branșați la RAM nu s-au bulucit să ia banii primăriei. Unii dintre ei nu au auzit de existența programului, iar alții n-au făcut demersurile necesare din lene sau nepăsare. Există probabil și categoria celor care speră că RAM va continua să funcționeze și că Primăria Buzău și/sau Guvernul României vor plăti în continuare suta de miliarde de lei vechi subvenție în fiecare iarnă, astfel încât prețul gigacaloriei să nu urce de la 300 de lei (preț subvenționat) la 500 de lei (preț real).
Avertisment
Primarul C-tin Toma a anunțat că municipalitatea nu are bani de subvenție în iarna viitoare. Dacă nici guvernul nu va pune la bătaie suta de miliarde de lei vechi, atunci gigacaloria va ajunge în luna decembrie 500 de lei, iar buzoienii branșați la RAM vor plăti facturi mai mari decât cei cu centrale. Oricum, iarna ce va urma va fi ultima în care s-ar putea acorda subvenții, din 2021 Uniunea Europeană interzicând acest tip de ajutoare.
Școlile ies din sistemul centralizat
Primăria Buzău urmează să debranșeze cu începere din luna august toate școlile, liceele, grădinițele și creșele de la RAM, acestea urmând să fie dotate cu centrale pe gaze. De asemenea, și RAM se va decupla la iarnă de la Ecogen, urmând să asigure căldură abonaților rămași din surse proprii – mai multe centrale de cartier.
Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
Ar depune mai multe persoane cu venituri mici, dar unele, din cauza faptului că au la țară un peticuț de pământ, de pe urma căruia, oricum nu beneficiază de niciun profit, nu se încadrează… Regulile nu-s chiar accesibile pentru oricine…deși, unii chiar au nevoie(tatăl meu este singur și are o pensie de 800 de lei, dar este proprietarul fabuloasei suprafețe de teren de 20 de ari…
Domnule Tereaca, de ce nu puneti problema, va rog, cu ce se intampla la Asociatiile de Proprietari in legatura cy acest subiect? Sunt in continuare Asociatii care pun bete in roate, desi RAM a simplificat procedura. Caz concret: mie personal nu vor sa imi dea acordul de debransare (conform solicitarii RAM), deoarece unul din vecini nu este de acord! Aberant! Cu alte cuvinte, trebuie sa stau sa dardai in casa deoarece asa vrea pensionarul respectiv! Dar imi plateste el intretinerea sau este proprietatea lui? Bineinteles ca imi voi monta si apoi voi da in judecata Asociatia pentru refuz nejustificat, in contextul in care am inghetat de frig in martie. Dar de ce trebuie sa fie asa complicat, cand lucrurile pot fi simple?? Avand contract direct cu RAM, nu vad care e treaba Asociatiei intre doua entitati distincte? Va rog un raspuns si va rog sa aduceti si la cunostinta Primariei abuzurile Asociatiilor pastorite de dumnealor! Va multumesc!
Mihai Neagu , ori dumneavoastra nu stiti noile conditiile de debransare care sau simplificat , ori asociatia , mergeti faceti o cerere de mana la RAM si la revedere .
Domnule Mihai Neagu, nu mai este nevoie de acordul vecinilor pentru debranșare. Practic dumneavoastră informați în scris conducerea Asociației de Proprietari ca intenționați sa va debranșați apartamentul de la SACET și ca va veți monta o centrala termica individuala de apartament, președintele și administratorul prin semnătura dumnealor pe solicitarea dumneavoastră, iau act de intenția dumneavoastră, administratorul înregistrează documentul și trebuie sa va înmâneze o copie pe care o veți depune la RAM Buzău, alături de o adeverință eliberată tot de asociație, din care sa reiasă ca nu înregistrați restante la plata cotelor de întreținere, și împreună cu o cerere tip adresata directorului RAM Buzău, le depuneți la sediul regiei, după ce va montați centrala și noua instalație de încălzire. Aveți obligația pe mai departe, dacă vecinii de deasupra au rămas branșati în continuare, sa pătrați coloanele ce va tranzitează apartamentul și sa achitați la asociație contravaloarea căldurii generate de acestea, precum și de țevile din subsol, conform listelor de plată întocmite de asociație. Va va vizita un reprezentant RAM, care va constata debranșarea dumneavoastră și va întocmi un proces verbal în acest sens. O copie a acestuia o veți depune la asociație pentru recalcularea cotelor de întreținere sau scoaterea de la plata încălzirii și apei calde menajere. Iar vecinii nu au de ce sa se opună, atâta vreme cât nu le tăiați țevile de încălzire. Practic nici nu trebuie luați în seama, întrucât acordul lor nu mai este necesar, conform specificațiilor RAM Buzău. Iar președintele și mai ales administratorul nu va pot obliga sa nu va debranșați, întrucât dumneavoastră veți asigura în continuare încălzirea locuinței printr-o sursă alternativă de încălzire omologata. Se interzice debranșarea unui apartament, numai dacă nu i se asigura încălzirea în continuare pe timpul sezonului rece. Mergeți la asociație și discutați treaba aceasta cu cei în cauza. Dacă se opun în continuare, discutați și cu alți proprietari despre eventualitatea unor schimbări în asociația dumneavoastră, întrucât cei aleși sa va reprezinte sau sa administreze asociația, nu sunt capabili.
Toate acestea vi le spun în calitate de președinte de asociație care s-a confruntat cu astfel de situații. În acest fel i-am îndrumat pe proprietarii din asociația pe care o reprezint și a fost de bine. Succes!
Am citit mai atent ce ați scris, domnule Neagu și va pot spune ca în cazul dvs. nici de adeverință nu este cazul, deoarece plătiți la RAM. Informați în scris asociația despre intenția de debranșare, întrucât aceasta gestionează părțile comune, obțineți acordurile necesare care sunt doar simple formalități, probabil sa se convingă cineva ca nimeni nu e de capul lui și va vedeți de treabă. Pensionarul dacă nu poate sau nu îl ajută cei cărora o sa le lase apartamentul după ce o sa se ducă, e doar problema lui. Părerea sa nu contează. Dacă cumva voiați sa tăiați oarece țevi, sa îl lăsați pe el fără căldură, asta era alta treaba și avea dreptate. Dacă lui o să-i plătească urmașii căldura, poate sa stea la RAM tot restul vieții, sau cât le-o mai da RAM-ul căldura. Oricum, dintotdeauna costurile încălzirii unui apartament cu centrală termica au fostult mai mici decât ale unuia conectat la SACET.
Domnule NEAGU faceti reclamatie la Primarie , in acest sens . depuneti in copie si cererea facuta catre asociatie de debransare si eventual raspunsul lor .
In principiu , procedura este asa : va montati centrala , faceti o cerere catre asociatie sa aprobe debransarea si o cerere sa va dea o adeverinta cum ca nu aveti datorii restante la intretinere . Cu documentele de punere in functiune ale centralei si cu cele doua inscrisuri va duceti la RAM si GATA !
Va multumesc tuturor pentru raspunsuri si pentru amabilitate! Ca precizari: nu doresc sa tai tevile comune iar la Asociatie nu vor sa isi dea acordul pana cand nu le duc modelul vechi de cerere tip RAM prin care se cerea acordul tuturor. Le-am spus ca exista o procedura simplificata dar nici macar nu vor sa ia la cunostinta cererea de debransare! Precizez ca sunt si am fost in permanenta cu plata la zi, neavand niciodata intarzieri. De asemenea, sunt separat de mult timp cu gazele, prin urmare iar nu vad unde ar fi problema. Va voi urma sfatul si voi aduce la cunostinta Primariei acest aspect deoarece il consider un abuz! Inteleg ca nu sunt singurul in situatia aceasta, fiind si alte blocuri in aceeasi problema. Totusi nu inteleg un aspect (si aici tot respectul pentru cei care va ajutati proprietarii): desi noi ii platim pe cei din Asociatia respectiva, ei lucreaza impotriva interesului nostru! Sau poate chiar nu se pun la punct cu legislatia… Foarte dubios! Va multumesc tuturor pentru sfaturi! Respect si jos palaria!
Pai,daca ai venituri de pana la 1250 lei,de unde sa obtii 70000 lei pentru instalarea centralei?Cine iti acorda imprumut de 56 de ori venitul pana iti deconteaza primaria?Dintre toate variantele din articol cred ca trebuia sa incepeti cu asta.Daca esti proprietar pe o garsoniera,nu inseamna ca esti bogat….
În situația aceasta, domnule Neagu, dumneavoastră proprietarii trebuie sa luați masuri sa scăpați urgent de actuala conducere, altfel cine știe ce mai iese. Dupa ce rezolvați problema aceasta, luați legătura și cu alți proprietari care au fost în situații similare și inițiați, conform condițiilor prevazute de Legea 196/2018, o Adunare Generală extraordinară, pe a cărei Ordine de zi sa figureze neapărat și înlocuirea actualilor factori de răspundere (Comitet Executiv, președinte, cenzor, administrator), cu unii mai capabili, mai responsabili și mai cunoscători ai prevederilor legale, în general. Altfel, veți avea de tras în continuare și nu se știe unde se va ajunge, dar bine nu va fi deloc. Astfel de oameni reticenți, care nu cunosc toate aspectele legate de activitatea unei asociații de proprietari, nu au ce cauta sa o reprezinte sau sa o administreze. Cine știe ce probleme mai pot crea, în detrimentul proprietarilor!
Pe cei din Primărie ii doare undeva de ce se întâmplă în asociațiile de proprietari. Oricum, prin lege, nu pot exercita asupra asociațiilor de proprietari decât control pe linie financiar contabila. Iar dacă se constată o fraudă la vreo asociație, primaria este depășită de situație și se da la o parte. Se fac ca iau unele masuri generale, de florile mărului, chipurile pentru a preveni extinderea și la alte asociații, dar nu se întâmplă nimic, astfel ca cei care au băgat mâna își vad de treabă, în continuare, liniștiți, iar cei care plătesc oalele sparte sunt tot proprietarii, întrucât, pe undeva, ei sunt vinovați, ceea ce este destul de adevărat. Câți dintre dumneavoastră v-ați interesat de situația financiară a asociației din care faceți parte? Pe câți v-a interesat modul în care s-a realizat o lucrare la partea comuna, plătită din fondul de reparații la care ați contribuit cu toții? Câți ați știut de datoriile asociației la furnizori? Mulți v-ați făcut ca plouă și abia după ce v-ați trezit cu lipsa din casierie, sau cu utilitățile sistate, ați început sa urlați ca v-a furat x sau y… Drepturile vreți sa fie respectate, dar obligațiile va sunt necunoscute. Unii chiar își merita soarta!