Cameră de hotel sau chilia unor măicuţe ?

Subsemnatul recunoaşte că a rămas impresionat la vederea câtorva fotografii din cadrul unui articol postat pe site-ul Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. Mai ales că eparhia Buzăului nu şi-a deschis hotel de 4-5 stele, aşa cum ar putea lăsa a se înţelege fotografia de mai sus.

Imaginea prezintă camera (chilia ?) unor măicuţe de la mănăstirea Răteşti, o încăpere pe care aş numi-o de-a dreptul luxoasă, dacă n-aş şti că acest cuvânt e unul tabu în lumea monahală.

Aproape că n-aş fi crezut că în cameră stau nişte măicuţe trecute de 75 de ani dacă n-aş fi văzut şi ce-a de-a doua fotografie cu ele în cameră. 

Celelalte poze din articolul care prezintă aşezământul socio- filantropic de pe lângă mănăstirea Răteşti  prezintă şi alte camere la fel de bine dotate şi îngrijite, iar clădirea în sine, pozată din exterior, aduce cu bogatele şi cochetele mănăstiri de pe muntele Athos. 

O explicaţie a acestei frumuseţi de la Răteşti, poate fi aceea că lucrările au fost comandate şi urmărite personal de exigentul ÎPS Ciprian, iar furnizorii şi constructorii, din respect sau de frică, n-au încercat să păcălească, ci, dimpotrivă au pus de la ei. Mai jos, redăm o parte din articolul publicat pe site-ul arhiepiscopiei. 

Auraş Tereacă


Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabetade la Răteşti şi-a început activitatea în luna februarie 2014, în clădirea fostului seminar teologic monahal de fete. În această unitate de asistenţă socială au fost încadrate şase persoane: un administrator, o asistentă medicală, trei infirmiere şi o bucătăreasă, iar în prima fază, au beneficiat de serviciile oferite şase bătrâne.

Frumuseţea spaţiilor de cazare, precum şi serviciile de găzduire, de asistenţă medicală, consiliere duhovnicească şi petrecere a timpului liber, de cea mai înaltă calitate, au făcut ca, în scurt timp, numărul persoanelor asistate să crească la zece. Însă, alunecările de teren din perioada 14 mai – 14 august 2014, care au afectat grav Mănăstirea Răteşti, au condus la reorganizarea activităţii aşezământului.

Astfel, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ găzduieşte acum 28 de monahii, provenite din mănăstirea calamitată, majoritatea cu vârsta de peste 75 de ani.

Pentru a putea adăposti întreaga obşte monahală, Centrul Eparhial a făcut investiţii majore, constând în igienizarea şi dotarea celui de-al doilea corp al aşezământului.

În prezent, Centrul social-filantropic „Sfânta Elisabeta“ adăposteşte obştea Mănăstirii Răteşti, sprijinită de o asistentă medicală, o infirmieră şi o bucătăreasă, iar când monahiile se vor muta în chiliile lor, acest aşezământ îşi va relua misiunea, de a se adresa persoanelor laice aflate în situaţii de risc social.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.