Ce a făcut pentru 300 de lei domnul „Eugen” și „Radu”
Reporterul a stat în dubiu între termenii „reprobabil” și „dezamăgitor”.
L-a ales în titlul articolului pe cel mai blând – „dezamăgitor” – pentru a descrie informația și documentul care circulă de câteva zile pe facebook la Buzău (postat în premieră de Sebastian Silvestru) – referitoare la medicul Victor Ioniță.
Șeful secției ATI de la Spitalul Județean e un medic și om apreciat, care a făcut mult bine comunității, inclusiv prin acțiuni de caritate.
De aceea vestea că a semnat un angajament cu securitatea și că a furnizat note informative – e drept benigne – o trecem la capitolul dezamăgiri.
Conform documentului CNSAS Victor Ioniță a a fost cooptat de securitate când avea 22 de ani și era student la Medicină.
A semnat note informative cu numele de cod „Eugen” și „Radu” între 1980 și 1984.
Mai exact, Ioniță a fost folosit la spionarea studenților străini veniți în România, în special arabi și, mai ales, irakieni.
Pentru notele informative, Ioniță a fost recompensat cu suma de 300 de lei.
Conform CNSAS, securitatea a renunțat la Ioniță în 1984, probabil pentru că informațiile primite au fost considerate neimportante.
De aceea și CNSAS a decretat că „domnului Ioniță Victor nu i se poate atribui calitatea de lucrător/ colaborator al Securităţii, în sensul legii”, întrucât notele sale „nu fac referire la activităţi sau atitudini potrivnice regimului totalitar comunist”.
Ce a scris mai exact Ioniță către securitate puteți citi din documentul de mai jos:
Ionita Victor StefanTe rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!
Citește și: S-a lăsat cu lacrimi. Ce s-a întâmplat CLICK AICI
Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.
<<>>
Atunci de ce ar trebui sa-i fie rusine ???
Toate serviciile de informatii care se respecta aloca resurse importante supravegherii/ recrutarii, prin diferite mijloace, a strainilor care isi desfasoara activitatea pe teritoriul national. Cu predilectie a celor veniti din statele catalogate drept posibil adversari. Nu este nimic anormal. In marea vanatoare de vrajitoare declansata dupa lovitura de stat din 1989 uitam ca Romania a avut unul din cele mai performante servicii de informatii din regiune. Nu intamplator in prezent, in domeniul „intelligence”, in cadrul NATO, Romania se bucura de cea mai mare apreciere. Ar fi fost o imensa prostie sa nu se desfasoare activitati de supraveghere/ recrutare a studentilor arabi. Abia acum, in contextul razboiului global impotriva terorismului, se arata roadele activitatilor depuse de mult blamata Securitate in anii 70-80. Si sincer nu stiu cat de condamnat sunt cei care, intr-un fel sau altul, au contribuit la aceste activitati (evident cu exceptia acelora care au contribuit la persecutarea pe criterii politice a unor cetateni romani).
Comentariile care conțin lucruri neadevărate sau care nu pot fi probate, insultele și calomniile sunt cenzurate!
atunci să-i fie de bine!
De ce să insultăm,și astăzi se strâng informații dar la alt mod.Totul este să-ți ții gura,să nu vezi,să nu auzi și să întorci spatele când un OM îți cere ajutorul!
Bai nea Thomas, modul tau de gandire face de rusine omenirea. Din cauza specimenelor ca tine am ajuns in halul in care suntem.
Așa,și? Nenea Tereaca nu îți depășești nicicum condiția de tata de cartier.
Daca intradevar a spionat studentii arabi si irakieni,atunci ar trebui decorat ,omul acesta a facut un serviciu statului Roman,asa ca acest articol este de doi bani si jumtate !!
Tereaca se contrazice singur in propriul lui articol :
<>
Asa ca „Zeke”…mai usor cu murdaria prin preajma ventilatorului….. Recomand achizitionarea de abonamente la Biblioteca Judeteana in loc de frecventarea cluburilor de manele (de altfel in Buzau functioneaza si un anticariat cu preturi mai mult decat decente)… Astfel poate vom intelege cu totii ce a insemnat cu adevarat politia politica. Exceptand acest aspect, fostii ofiteri de informatii care au activat in perioada regimului comunist nu au de ce sa fie blamati pentru munca lor.
„Zeke” nu fi trist…fa un efort de vointa si citeste mai atent articolul si comentariile…nu doare…! Ar putea in schimb sa te doara o vizita in fieful fostilor studenti….inteleg… carti nu citesti…dar nici televizor nu ai ?
:)))