Ce dezavantaje are Activistul Buzoian în competiția electorală

A ajuns unul dintre cei mai cunoscuți buzoieni din toată țara, cu 124 de mii de abonați (!) pe contul de Youtube.

În ultimul material postat (ieri) pe Youtube, Activistul Buzoian și-a anunțat intenția de a candida la alegerile de anul viitor:

„E nevoie, în demersul meu, să trec la nivelul următor. Să modific și să fac legi împotriva infractorilor”


„O să te votez, îmi place ceea ce faci!” Imediat au fost postate zeci de astfel de comentarii de la urmăritorii buzoianului din toată țara.

Dezavantaje la alegerile parlamentare

Ca să iasă parlamentar, Activistul Buzoian ar trebui să candideze anul viitor ca independent. Numai că are două dezavantaje mari, în ciuda celor 124 de mii de urmăritori de pe Youtube:

1) Trebuie să-și aleagă o circumscripție, adică un județ. Activistul Buzoian are urmăritori și posibili votanți în toată țara, dar în procesul electoral contează doar cei din județul respectiv. De exemplu, dacă va alege județul Buzău, Activistul Buzoian ar trebui să strângă în jur de 18.500 de voturi de la buzoieni (130.000 de votanți împărțit la 7 deputați).

2) Al doilea dezavantaj major e că pe buletinele de vot va apărea cu numele său real, Nițu Robert Gabriel, și nu cu cel de Activistul Buzoian cum îl știe lumea.

În aceste condiții e greu de crezut că va strânge 18,5 mii de voturi. Atâtea voturi n-au avut nici măcar actualii deputați Emanoil Ungureanu de la USR și Nicolae Roman de la AUR. Dar, reprezentanții partidelor au avantajul de a primi voturile din județele mai slab clasate. Un independent n-are această posibilitate, sistemul electoral favorizează partidele.

Astfel că șansele Activistului Buzoian de a ajunge parlamentar independent, deși ar merita pentru activitatea civică depusă, sunt reduse. Asocierea cu un partid e puțin probabilă întrucât „Activistul” n-ar accepta să joace după cum îi cântă alții. Și nici șefii de partide nu l-ar pune (pe listă), întrucât n-ar fi controlabil.

Mai degrabă la europarlamentare

Întrucât are simpatizanți în toată țara, Activistul Buzoian ar avea șanse ceva mai mari la alegerile europarlamentare. Actorul Mircea Diaconu a reușit, păstrând proporțiile, într-un demers similar. Dar și la europarlamentare, buzoianul are dezavantajul că pe buletinul de vot nu va apărea „Activistul Buzoian”, ci numele său real, Nițu Robert Gabriel, mult mai puțin cunoscut.


Altfel, în ultimul material publicat ieri pe Youtube, demersurile buzoianului au dus la amendarea a doi transportatori de bușteni din Covasna:

Citește și:

loading...

4 comentarii la „Ce dezavantaje are Activistul Buzoian în competiția electorală

  • Să presupunem că personajul chiar reușește să obțină un mandat de deputat independent. Credeți că poate să schimbe ceva? De la Parlament nu avem la ce ne aștepta. Schimbări se pot produce din afara politicului. De la cetățeni. Mulți cetățeni care să forțeze politicul să cânte melodia celor mulți.
    Cetățenii au la dispoziție Legea nr.189/1999 privind exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni. Chiar dacă legea este concepută în așa fel încât să nu poată duce la bun sfârșit o inițiativă cetățenească, inițierea unui asemenea demers trebuie făcut.
    În Slovenia, o inițiativă cetățenescă a generat modificarea Constituției și introducerea unui amendament care spune că apa nu este bun comercial și este administrată exclusiv de statul sloven în beneficiul cetățenilor.
    Se poate. N-a fost deloc ușor dar efortul a meritat cu prisosință. Plus că s-a creat un precedent. Fericit pentru cetățeni și periculos pentru politicieni.

    Răspunde
  • o sa-l voteze dracu. ma face sa rad… si asa e degeaba… oricum nu stie decat sa intarate nu sa cladeasca… asa ca mai bine… lasa….

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.