Ce învățăm noi, buzoienii, din această tragedie

Patricia, Bianca și Cristian.

Trei tineri frumoși, prieteni, 20, 23 și 25 de ani.

Patricia, 20 de ani, studentă anul doi

Bianca, 23 de ani

Cristian, 25 de ani


În mijlocul fotografiei e o mică plajă și un mic baraj pe un râuleț care vine de la munte. La plajă se ajunge pe o cărare care coboară de la casa din dreapta, printre copaci:


Aici, lângă acea casă, a parcat Cristian mașina, vineri la ora 13.00, și a coborât pe cărare cu fetele
Când cei trei români au ajuns pe plajă era soare, iar între cărare și plajă nu curgea niciun fir de apă!

În zilele calde, localnicii vin aici să facă baie/plajă

Pe acea cărare au coborât spre mica plajă – vineri după-amiază – Patricia, Bianca și Cristian. Prima, studentă la Arte Frumoase, susținuse de dimineață un test (modelare în 3 D), iar apoi a ieșit cu prietenii veniți din România s-o viziteze.

Priviți acum imaginea de mai jos, făcută de sus, de pe pod, celor trei tineri români de șoferul de pe autobuzul școlii. Moartea se apropia vertiginos:


Cei trei tineri români care se plimbau pe plajă s-au trezit deodată că drumul înapoi spre cărare le e îngreunat de apă. În acest moment s-ar fi udat la picioare, dar ar fi putut ajunge teferi la cărare.

Ce a urmat a fost groaznic:


Apa râulețului Natisone nu s-a potolit, ba dimpotrivă. A crescut de la glezne, la genunchi, la șold! Cei trei tineri români s-au luat în brațe, împreună au putut învinge câteva zeci de secunde forța apei. Patricia a sunat la 112, cerând ajutor, sperând că vor fi salvați. La 112 a sunat și șoferul de pe microbuzul școlar, și alții.

Dar soarta celor trei tineri fusese pecetluită. Din momentul în care au văzut ceva suspect cu apa, dar n-au fugit. Sus, la munte, la 10-15 km distanță, plouase torențial, iar apa se strângea de pe multe văi în râulețul Natisone.

Reporterul buzoienii.ro a ales să scrie despre acest caz groaznic, întrucât și la noi, în județul Buzău, pe râul Buzău, dar și alte râulețe de munte, se poate întâmpla oricând așa ceva. De fapt, s-a și întâmplat, de mai multe ori!

Până când pompierii au ajuns în zonă, cei trei trei tineri români erau morți, înecați, de câteva minute. „Vigili del fuoco”, așa li se zice pompierilor în Italia, s-au postat pe un pod situat la 2 km în aval, sperând să-i vadă și să-i pescuiască pe români.
S-a plecat în căutarea românilor și cu bărci. Deocamdată trupurile lor n-au fost găsite, doar telefonul de pe care Patricia a sunat la 112. S-a reușit detectarea semnalului telefonului (rămas deschis!) și a fost recuperată poșeta fetei (telefonul era în poșetă)

Cei trei tineri români erau din Satu Mare, Patricia (20 de ani) era studentă la Udine, primul oraș mai măricel de la intrarea în Italia dinspre Slovenia, pe drumul folosit de toți românii care intră în Italia cu mașina.
Din moartea celor trei tineri, trebuie să învățăm (măcar) asta:

1) Dacă suntem pe malul vreunui râu, fugim imediat ce constatăm o creștere a debitului. Chiar dacă la noi vremea e frumoasă, în amontele râului, la munte, se poate să fi căzut o ploaie torențială.

2) Evităm plimbările pe malul/albia minoră sau majoră a râurilor dacă la meteo auzim că la munte a plouat sau urmează să plouă.

N-ar fi deloc rău să trimiteți acest articol în scop preventiv familiei și cunoscuților. Prevederea poate salva vieți.

Update: Duminică dimineață, după ce apele s-au mai retras, căutătorii (inclusiv voluntari) au zărit două trupuri, cele ale fetelor, la 700 și 1.000 de metri distanță de locul în care au fost luate de apă.

O fată a fost găsită de pompieri sub o stâncă, cealaltă a fost zărită pe mal de un voluntar de la Protecția Civilă. Se caută în continuare, inclusiv cu scafandri, trupul băiatului. La căutări asistă și părinții îndurerați ai celor trei tineri înecați.

Citește și:

loading...

6 comentarii la „Ce învățăm noi, buzoienii, din această tragedie

 • Era un cantec, „esti frumoasa, dar esti….”. Tinerii din ziua de azi nu mai au nici cea mai mica farama de simt al realitatii.

  Răspunde
  • Tehnologia le-a „extirpat” orice instinct de supraviețuire…sunt ahtiați după „like-uri”, „selfie „și bravade prostești. Până și oaia simte când lupul mișună pe lângă turmă,în concluzie :mai prosti ca oaia. Dumnezeu să îi ierte!

   Răspunde
 • … din moartea celor trei trebuie să învățăm că :
  1) telefonul mobil te duce la pieire în căutarea unei fotografii ‘senzationale’ postată pe rețelele de socializare;
  2) karma….destinul .

  Răspunde
 • Pingback:

 • Concluzia e ca lumea trebuie sa inceteze sa mai accepte prostia copiilor si sa inceteze sa ii invete ca e bine sa isi cumpere bunuri pe care nu si le permit doar ca au ei impresia ca o sa capete statut.
  Astia au murit doar din prostie si fudulie, si-au luat adidasi mult peste puterea lor financiara si asta le-a adus moartea. Au refuzat sa isi ude adidasii ca sa ajunga in siguranta si au stat in prostia lor pana au sfarsit uzi pana in varful capului. O moarte atat de prosteasca n-am mai vazut de ceva vreme. Dar au murit cum le place… in adidasi de firma.

  Răspunde
  • Așa pare, că au greșit, că nu au avut reacție. Trebuia să fugă imediat și nu au făcut-o. Și cred că probabilitatea cea mai mare aceasta este.
   Dar oare, ca probabilitate mai mică, poate fi și următoarea variantă?(nu știu, încerc să găsesc o explicație în afară de lipsa de reacție)
   Poate că zona fiind acoperită rapid, chiar și de apă până la gleznă, a fost acoperită și cărarea și ei nu au mai știut pe unde să meargă, chiar dacă ar fi vrut să facă acest lucru. Nemainimerind cărarea acoperită de ape, ar fi ajuns într-o fundătură de vegetație.
   Oare poate fi și aceasta?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.