Ce solicită + Răspunsul autorităților

Soții Teodora și Virgil Bâgiu sunt din comuna buzoiană Cozieni.

Au 61 respectiv 63 de ani, iar azi au decis să intre în greva foamei.

„Suntem buzoieni din Cozieni dar înainte de 89 ne-am mutat cu serviciul în Valea Jiului, la Mătăsari, la extracția cărbunelui. Legea spune că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani într-o zonă poluată de extracția cărbunelui pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie. Cei de la Casa de Pensii Buzău nu vor să ne recunoască acest drept, ne-au respins dosarul. Pentru a atrage atenția asupra acestui abuz am decis ca de azi să intrăm în greva foamei”, ne-au declarat cei doi soți.

De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Buzău, Ionuț Constantin, spune că soții Bâgiu nu au dreptate și că interpretează eronat legea.

„Cunosc bine cazul dânșilor. Îmi pare rău pentru ei, dar nu au dreptate. Nu se pot pensiona anticipat. Legea face vorbire la articolul 1 despre obligativitatea împlinirii stagiului complet de cotizare de 35 de ani. Iar dânșii nu îndeplinesc acest criteriu. Prevederea din lege la care fac dânșii referire, cea cu doi ani, se referă la altceva. Ar fi beneficiat de pensie întreagă cu doi ani mai devreme, în cazul pensionării anticipate. Dar nu că pot ieși cu doi ani mai devreme la pensie. Mai mult, am încercat să băgăm datele dânșilor în calculator și ne dă eroare”.

Cei doi buzoieni continuă să susțină că (ei) au dreptate și continuă greva în ciuda încercării celor de la Casa de Pensii Buzău de a-i convinge să renunțe

Vom reveni.

Citește și:

loading...

2 comentarii la „Ce solicită + Răspunsul autorităților

 • Exista 3 tipuri de pensii:
  – pensia limita de varsta care se da cand ai varsta de pensionare.
  – pensia anticipata, care se da anticipat daca ai vechime completa in munca plus 8 ani peste si care nu are nici o penalizare pentru ca ai muncit in plus peste vechimea completa.
  -pensie anticipata partiala, care se da anticipat daca ai vechime completa si cu penalizare pentru fiecare an de anticipare, dar nu mai mult de 5 ani de zile mai devreme.
  Ei o vor pe ultima, pensia anticipata partiala desi n-au vechime completa. Si dupa ce ca nu au vechime completa mai vor si reducere.

  In Articolul 65 care face referire la PENSIA ANTICIPATA PARTIAL la aliniatul 1 scrie destul de clar ca nu poti beneficia de pensionare anticipata partiala decat daca ai minim stagiu complet de cotizare, lucru pe care grevistii nu il au.
  In conditiile astea, cei de la casa de pensii au dreptate.
  Acesti grevisti pur si simplu au ales la intamplare un articol din lege si l-au interpretat dupa cum le-ar conveni lor sa fie. Ei n-au nici varsta de pensionare nici stagiul complet de pensionare dar vor pensie, si una mai mare… si se agata cu speranta ca pot face scandal ca sa primeasca pensie anticipata partiala desi nu indeplinesc conditiile legale pentru a primi asa ceva. Vor trebui sa astepte pana implinesc varsta de 65 de ani ca sa primeasca pensie, nu au cum sa primeasca pensie anticipata partiala pentru ca nu au lucrat stagiul minim de cotizare prevazut pentru pensionarea anticipata partiala.
  In mod clar aliniatul 5 din articolul 65 (care e articolul ce reglementeaza pensia anticipata partiala) se refera la faptul ca se vor scadea 2 ani de treapta de penalizare (prevazuta la aliniatul 4) pentru cei ce au locuit in zonele afectate de poluare.
  Mai trebuie mentionat si articolul 66 care prevede ca nu se pot cumula mai multe reduceri ale varstei standard de pensionare. Si aduc in discutie articolul pentru ca in mod cert acesti grevisti incearca sa cumuleze reducerea de grupa de munca cu reducerea de zona poluata, lucru pe care legea il exclude, pot beneficia doar de o reducere, reducerile nu se cumuleaza.

  Articolul 65 (PENSIA ANTICIPATA PARTIALA)
  (1) Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.
  (2) Abrogat.
  (3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate parțiale nu se iau în considerare perioadele asimilate prevăzute la art. 49 alin. (1) lit. a)-c).
  (4) Cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește din cuantumul pensiei pentru limită de vârstă, prin diminuarea acestuia în raport cu stagiul de cotizare realizat și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare, conform tabelului nr. 2^1.
  (5) Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, preparării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și preparării minereurilor de uraniu, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac și derivate, de cupru, plumb, sulf, azot, fosfor, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siliciu ori de radiații din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice și/sau de cocs metalurgic, a prelucrării țițeiului sulfuros, desulfurarea benzinei, a țițeiului parafinos și neparafinos, a distilării țițeiului în vederea producerii păcurii și a uleiurilor, respectiv în localitățile Baia Mare, Călărași, Copșa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureș, Târnăveni, Turnu Măgurele, precum și în localitățile Abrud, Avram Iancu, Baia de Arieș, Lupșa, Ocoliș, Roșia Montană și Zlatna din județul Alba, Băița din județul Bihor, Bacău și Onești din județul Bacău, Maieru, Rodna și Șanț din județul BistrițaNăsăud, Crizbav, Făgăraș, Feldioara, Hălchiu, Satu Nou și Victoria din județul Brașov, Brăila, Tichilești și Chișcani din județul Brăila, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Moldova Nouă, Oțelu Roșu și Reșița din județul Caraș-Severin, Aghireșu, Câmpia Turzii, Căpușu Mare, Dej, Iara și Turda din județul Cluj, Năvodari din județul Constanța, Baraolt din județul Covasna, Târgoviște și Titu din județul Dâmbovița, Ișalnița din județul Dolj, Galați din județul Galați, Brănești, Bâlteni, Bustuchin, Câlnic, Drăgotești, Fărcășești, Ionești, Mătăsari, Motru, Negomir, Plopșoru, Prigoria, Roșia de Amaradia, Rovinari, Urdari și Turceni din județul Gorj, Bălan, Corbu, Jolotca, Sândominic și Tulgheș din județul Harghita, Aninoasa, Baia de Criș, Băița, Brad, Călan, Certeju de Sus, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăștie, Petrila, Petroșani, Răchitova, Șoimuș, Teliucu Inferior, Uricani, Vața de Jos, Vețel, Vulcan din județul Hunedoara, Ciulnița și Slobozia din județul Ialomița, Borșa din județul Maramureș, Săvinești din județul Neamț, Brazi și Ploiești din județul Prahova, Broșteni, Crucea, Iacobeni, Ostra, Stulpicani și Vatra Dornei din județul Suceava, Fârdea, Margina, Nădrag și Tomești din județul Timiș, Mina Altân Tepe și Tulcea din județul Tulcea, Berbești și Râmnicu Vâlcea din județul Vâlcea, pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevăzută la alin. (4).

  Articolul 66
  La acordarea pensiei anticipate parțiale, reducerea vârstei standard de pensionare prevăzute la art. 65 alin. (1) nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de prezenta lege sau de alte acte normative.

 • Concluzia e ca doamna va trebui sa mai astepte pana sa poata lua pensie 4 ani (pentru ca are 61 ani), iar domnul sa mai astepte 2 ani (pentru ca are 63 de ani).
  In lipsa unei vechimi complete n-au cum sa se incadreze la pensionare decat la limita de varsta, adica la 65 de ani.
  Pensiile anticipate partiale, si anticipate presupun sa ai stagiu complet de cotizare, respectiv stagiu complet de cotizare plus 8 ani de munca peste. In lipsa unui stagiu complet de cotizare nu ai altceva decat sa astepti sa faci anii intregi pentru pensionare limita de varsta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.