Ce speranțe sunt ca buzoienii să nu rămână pe afară ?

S-a întâmplat săptămâna trecută la festivalul de teatru.

La fel, în martie și aprilie, la festivalul „Buzăul Clasic”  finanțat de Primăria Buzău (balet, operă, operetă, cor, muzică simfonică).

Ca buzoieni dornici să asiste la spectacole și să plătească bilet să nu poată accede în sală întrucât toate locurile erau ocupate.

Motivul ? Sala de teatru de la muzeu, deși cochetă, e redusă ca dimensiuni și nu poate găzdui decât 230-240 de spectatori.

Iar uneori se întâmplă ca numărul doritorilor de bilete să depășească sensibil capacitatea sălii.

Și e păcat ca în aceste vremuri de aculturalizare severă a populației ca doritorii să fie lăsați pe dinafară.

„Da, vă dați seama, și nouă ne pare rău când rămân spectatori pe afară. Dar asta e, n-avem ce face. Pe unii dintre cei care așteaptă la ușă îi mai băgăm la spectacol în locul care care au invitații și nu vin. Nu putem depăși capacitatea, nu ne lasă pompierii. Nu doar sala e prea mică uneori, ci și scena. Sunt unele spectacole pe care le ratăm întrucât nu încap decorurile”, ne-a spus Gina Chivulescu, directoarea teatrului buzoian.

Sala CJ are scena mică

O sală puțin mai mare ca număr de scaune e cea a CJ Buzău. Însă, aceasta are alt neajuns. Scena e prea mică și nici nu are barele pe care să fie montate diversele proiectoare necesare unora dintre spectacole.

În perioada următoare inclusiv Primăria Buzău va amenaja propria sală de spectacole în locul fostului Cinema Dacia. Însă și acolo, atât scena, cât și capacitatea sălii, sunt după unele informații insuficiente.

Există sală și cu scenă și cu capacitate. Dar…

Ce e trist e că în municipiul Buzău există o sală care are și capacitate mare (peste 500 de locuri) plus o scenă generoasă. E sala de la Casa Sindicatelor de la Bd. N. Bălcescu. Din păcate aceasta a rămas nefolosită, s-a demodat, s-a degradat și necesită investiții majore de modernizare. Poate că bani s-ar găsi, numai că imobilul are un statut juridic nefavorabil, ținând de rămășițele structurilor sindicale de dinainte de revoluție.

Neagu a vorbit despre o sală nouă

Despre o sală mare (500 de locuri) și o scenă generoasă a vorbit recent, lapidar și sibilinic, Emanoil Neagu.

Întrebat la conferința de presă de la deschiderea festivalului de teatru ce facem cu spectatorii care rămân pe dinafară  (teatrul nici nu-și permite să tipărească mai multe bilete), Neagu s-a scăpat și a vorbit despre un proiect de amenajare a unei săli din fonduri europene la Centrul Cultural care se va amenaja în locul fostului Spital Brătianu.

Probabil că se lucrează încă la proiect și din acest motiv Neagu n-a putut spune mai multe. Dar, măcar de s-ar vorbi puțin și să avem parte de o surpriză plăcută în viitorul apropiat.

loading...

Un comentariu la „Ce speranțe sunt ca buzoienii să nu rămână pe afară ?

  • Ma bucur ca de fiecare data sant pe faza si pot prinde atat de pe pag. mea de f.b. cat si pe pag. stirilor Buzoiene, care te face sa fii foarte curios cu ce se intampla in localitati si in imprejurimi. Multumesc d-lor care ma solicita si sant curioasa sa stiu ce se intampla in imprejurimile or.Buzau si nu numai.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.