Ce spune Gubandru despre coșul de fum și zgomotul produs de cazan

E un anunț așteptat de locuitorii blocurilor din prejma PT 4 din Dorobanți I, unde s-a montat recent cazanul de apă fierbinte.

„Pentru ca locuitorii din zonă să fie liniștiți am dat dispoziție să se înalțe coșul de fum cu încă trei metri. În acest fel, gazele vor fi evacuate cu cel puțin trei metri deasupra blocurilor din vecinătatea centralei termice”, a anunțat directorul RAM Buzău.

Acesta e coșul de fum care va fi înălțat. Unii locatari au sesizat că uneori, când bate vântul, simt miros de gaze arse

Aurel Gubandru a precizat că se lucrează inclusiv la reducerea zgomotului produs de funcționarea cazanului.

„Da, se lucrează continuu până vom ajunge ca și centralele de apartament, să producem apă caldă fără niciun fel de zgomot”.

Acesta e cazanul care asigură acum apă caldă la robinet pentru buzoienii branșați la RAM

În acest moment, funcționarea cazanului produce un huruit deranjant pentru locatarii apartamentelor învecinate cu punctul termic – în caz că stau cu geamurile deschise. Cazanul a fost pus în funcțiune vineri la prânz, iar de luni se caută soluții pentru reducerea zgomotului.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

11 comentarii la „Ce spune Gubandru despre coșul de fum și zgomotul produs de cazan

 • Domnul Aurel Gubandru este un pic cam mult pe lângă subiect, intenţionat sau din necunoaştere. Sau este consiliat în cel mai jalnic mod cu putinţă.

  1. ÎNĂLŢAREA COŞULUI CU ÎNCĂ 3 METRI NU VA REZOLVA PROBLEMA POLUĂRII DIN ZONĂ.
  Proporţiile principalelor gaze din atmosferă sunt următoarele:
  a. Azot 78,084 %, densitate 1,2506 kg/mc;
  b. Oxigen 20,947 % densitate 1,4290 kg/mc;
  c. Argon 0,934 % densitate 1,7840 kg/mc;
  d. Dioxid de carbon 0,030 % eensitate 1,9767 kg/mc;
  e. Alte gaze 0,065 %
  După cum se poate observa, dioxidul de carbon (CO2) are cea mai mare densitate. Ce va face CO2? În nici un caz nu se va „duce la ceruri” ci va coborî către nivelul solului domnule Gubandru! La ceruri ne vom duce mai repede noi, locatarii din zonă, datorită creşterii nivelului de CO2 din aer! Ne otrăviţi fără scrupule! Acest cazan NU ARE CE CĂUTA ÎN ZONE REZIDENŢIALE. El trebuia amplasat în zona de SUD a oraşului datorită faptului că vântul bate de la N-NE către S-SV. Nu v-aţi întrebat niciodată de ce platforma industrială a Buzăului se află în partea de SUD a oraşului? Dacă nu, acum aţi aflat răspunsul, chiar şi fără a întreba.

  2. Acum despre zgomot. Sunt sceptic şi în privinţa remedierii acestei probleme. Să vă explic de ce.
  Zgomotul produs de cazan are două componente: zgomotul produs de sistemul de evacuare a gazelor arse şi cel produs de arderea gazului metan.
  a. Evacuarea gazelor arse produce un nivel mic de zgomot.
  b. Arderea gazului metan produce zgomot foarte mare, inclusiv vibraţiile de lângă P.T.4. Gazul metan este amestecat cu aer introdus cu presiune de injectoare de gaz în camera de ardere a cazanului. Flacăra rezultată în interiorul cazanului face un zgomot infernal, efectiv „duduie”.
  În momentul de faţă cazanul funcţionează la 25 % din capacitate şi arde aproximativ 300 mc CH4/oră, adică 5 mc CH4/minut. Când va funcţiona la 100% va arde aproximativ 1200 mc CH4/oră, adică 20 mc CH4/minut sau, mergând mai departe cu calculele, 1 mc CH4 în doar 3 secunde. Este clar că şi zgomotul va fi mai mare.

  3. Domnule Tereacă, în continuare minimizaţi problema locatarilor din cartierele Dorobanţi 1 şi Micro 5. Nu este corect şi nici cetăţenesc ceea ce faceţi. Ca reporter/ziarist sau ce mai spuneţi dumeavoastră că sunteţi nu faceţi nimic în sprijinul buzoienilor. V-aţi transformat într-un purtător de cuvânt al Primăriei, uneori, cum este această situaţie, în detrimentul intereselor comunităţii.

 • Domnule Păduraru, cel puțin cu mine sunteți incorect. Am fost primul jurnalist din Buzău care am scris despre acest lucru. M-am și deplasat la fața locului. Pentru a cincea oară de când s-a adus cazanul. Cati dintre jurnalistii din Buzău au fost măcar o data acolo ? Cred că nici nu știu unde e. Apoi, din fericire pt mine, am cap, îl folosesc și nu scriu cum ar vrea unii sau altii. Interesul comunității, adică șase mii de familii, e ca acest cazan sa functioneze. Expresiile dvs. „ne otrăviți”, „ne vom duce la ceruri” le consider niște exagerări periculoase, pentru că există riscul de fi crezute de către unii mai săraci cu duhul. La Ecogen erau doua cazane de trei ori mai mare ca ăsta, ambele în vecinătatea imediată a sute de case din cartierul Mihai Viteazul. Și n-a pățit nimeni nimic, dovadă clară că dvs exagerați cu „otrăvirea”. O problemă e într-adevăr cu zgomotul. Dar haideți să-i lăsăm pe oamenii ăștia de la RAM o săptămână – două să încerce să ia niște măsuri. Deocamdată vor suferi în sensul în care vor trebui să stea cu geamurile închise, caz în care zgomotul abia se mai aude.

 • Domnule Tereacă, chiar nu am timp să fiu parte la o discuţie interminabilă pe acest subiect.
  Eu am de partea mea două ştiinţe: chimia şi fizica. Dumneavoastră nu aveţi decât nişte presupuneri şi nişte promisiuni ale RAM. Oricum, măsurătorile ce urmează a fi efectuate de către structurile abilitate vor confirma cele spuse de mine.

  Cât despre amplasarea CET-ului/ECOGEN-ului în zona industrială, am explicat foarte clar în postul anterior: direcţia vântului. Vă mai dau câteva detalii, nu pentru a vă convinge, ci doar spre informare:
  – Cele două coşuri ale ECOGEN au o înălţime mult mai mare decât acesta, probabil peste 20 m;
  – Locuinţele din zon ECOGEN din Cartierul Mihai Viteazul sunt în regim P şi P+1, fiind amplasate la NV de ECOGEN, în concluzie nefiind afectate;
  – La S-SV de P.T.4 se află blocurile cu P+10 din Micro 5 ce vor „încasa în plin” tonele de CO2.

  Consider că nu am exagerat cu absolut nimic. Puteţi verifica toate datele prezentate de mine în postul anterior, cât şi în acesta. Puteţi pune şi pe alţii să o facă. Ştiinţa nu minte! În plus, nu distrugem liniştea şi sănătatea locuitorilor dintr-o zonă a oraşului pentru a oferi confort altora!!!!!!!!

 • Conform teoriei de la punctul 1 al d-lui Paduraru pe Pamant ar trebui să avem la sol numai dioxid de carbon. Si, intenționat sau nu, dansul nu tine seama de temperatura gazelor arse si variația densității cu temperatura.

 • Domnule Tereaca se pare că domnul Paduraru v-a reîntors pe băncile scolii ! Acum depinde numai de dvs.dacă puteți face diferența între elev al Colegiului Hașdeu şi jurnalist de casă al primarului PSD Buzău! O zi frumoasă!

 • Raspuns pt. dl. Păduraru. Dacă „fizica” dvs. ar fi adevărată, din fericire nu e, atunci ar fi trebuit ca după o noapte fără vânt să-i fi găsit pe toți cetățenii din Mihai Viteazu „otrăviți” pentru că – vorba dvs. – „dioxidul de carbon (CO2) are cea mai mare densitate. Ce va face CO2? În nici un caz nu se va duce la ceruri ci va coborî către nivelul solului”. Iar acolo în Mihai Viteazul funcționau doua cazane de 30Gcal, nu unul „amărât” de 10 Gcal precum în Dorobanți I. Din fericire, fizica dvs e știrbă, iar cetățenii din Mihai Viteazul n-au pățit, niciodată, nimic.
  În concluzie, problema cazanului din Dorobanti I trebuie tratată cu echilibru, nu cu exagerări care pot prinde la cetățeni fără prea multă școală și pot servi unor anumite jocuri de interese. Pentru că mulți sugeau la „țuțuroiul” numit Ecogen, iar de două săptămâni el nu mai dă miere. Iar sugacii, trebuie că sunt disperați.

 • Domnule Paduraru,
  Consider ca, in calitatea ta de padurar, ar fi mai intelept sa sustii centralele pe lemne, ca oricum,nu te intereseaza cu ce se incalzesc buzoienii, dar nici soarta padurilor. Scopul tau este sa sustii Ecogen si o faci foarte bine. Nu stiu unde erai, cand, in 02.04.2019, Ecogen a oprit caldura la cca 9000 abonati la sistemul de termoficare lasand tineri, batrani,copii, in frig(prescolari) dar si multe mii de elevi care mergeau la cursuri cu canadiana pentru ca altfel ar fi inghetat. Nu stiu unde erai nenea Paduraru, cand in 21.08.2019 buzoienii au mai primit o lovitura,au ramas fara apa calda.
  Domnul Primar Consatantin Toma, consultand specialisti care, toata viata au proiectat si montat centrale termice, a luat cea mai inteleapta masura dispunand gasirea unei solutii alternative de incalzire a orasului. RAM si specialistii sai ,cu ajutorul Primariei si a tuturor colaboratorilor, au reusit sa redea buzoienilor increderea ca „se poate”.
  Nu veti reusi a treia oara sa opriti agentul termic cu toata fizica si chimia pe care „o stapaniti”. Orice imbunatatire va face RAM, nu va fi pe placul tau si al sponsorilor tai.
  Auzi,padurarule, de ce nu cumperi tu Ecogenul? Felicitari, domnule Tereaca, pentru poziția adoptată!

 • Domnule Fochist,
  Aţi înţeles greşit mesajul, la fel ca şi domnul Tereacă.
  1. Nu sunt împotriva RAM, nici a sistemului centralizat de încălzire, nici împotriva primarului sau Primăriei. Ce deranjează buzoienii din Dorobanţi 1 este amplasarea cazanului de 10 Gcal, zgomotul şi poluarea produse de către acesta. A fost o decizie proastă, luată în grabă, fără a se gândi nimeni la consecinţe. Un asemenea cazan nu se pune în mijlocul unei zone locuite!
  2. Din câte se vede nu locuiţi în zona P.T.4. Nici dl. Tereacă. Aşa că nu vă pasă de efectele amplasării cazanului aici. Sunteţi bucuroşi doar de ceea ce primiţi dumneavoastră, nu vă pasă de cei din jur sau de consecinţe.
  3. Până în momentul de faţă acei super specialişti ai RAM nu au prezentat NIMIC! Dacă chiar sunt specialişti şi stăpânesc tainele meseriei de inginer în instalaţii termice, ar fi trebuit să iasă pe firmament cu explicaţii şi să prezinte populaţiei proiectul de instalare, avizele de mediu şamd. NU AU FĂCUT NIMIC. ACEI MARI SPECIALIŞTI CARE AU PROIECTAT ŞI MONTAT CENTRALE TERMICE TOATĂ VIAŢA STAU ŞI TAC! Vă asigur că nu au proiectat şi nici nu au montat vreodată centrale termice ci doar au supravegheat un sistem făcut de alţii.
  4. Cazanul a fost pornit vineri, 30.08.2019. În şedinţa CLM din 23.08.2019 a fost prezentat un material cu îngrijorările buzoienilor din zona P.T.4 din Dorobanţi 1. Prima frază din material suna aşa: „Cred că marea parte a buzoienilor se bucură pentru faptul că primarul şi Primăria au pus piciorul în prag şi ne-au scăpat de caracatiţa ECOGEN care sugea bani din toate părţile. Şi eu mă bucur.” Chiar nu am nici o legătură cu ECOGEN sau alte societăţi adiacente. Conducătorii oraşului au spus că sunt doar simple exagerări. Mâine se împlinesc două săptămâni de când primarul şi CLM au luat la cunoştinţă de îgrijorările locuitorilor din zonă. CE AU FĂCUT? TOT NIMIC!
  5. Dacă dv. credeţi că numele poate fi asociat cu meseria practicată de către o personaă, nu mi-ar rămâne decât să îmi calc pe mândrie şi să mă cobor la nivelul dv. Nu o fac. Nu meritaţi nici măcar efortul de a vă jigni!

 • Una peste alta, oare nu stim cine este Gubandru si cu ce s-a ocupat acest individ in trecut, cum se face ca doar acești indivizi ajung in functii importante, acest lucru trebuie sa ne preocupe, adica noi nu mai avem tineri capabili, eu zic ca da, dar acest individ a fost protejat de PSD de pe vremea raposatului Ion Vasile.

 • Bă, să știți că lumea mai are și dreptate… Păi nu știu ce drac de centrală și-a pus vecinul meu, dar când îi dă drumul, știe tot blocul. Huruie de zici că e drujbă, nu alta! Și asta acum, vara, când face numai apă caldă, stați să vedeți la iarnă, când o băga și căldură în calorifere… Așa că oamenii aceia din Dorobanți de lângă punctul termic în cauză sunt de înțeles! Noi i-am zis vecinului să facă ceva cu „drujba” lui, că altfel îi închidem gazul, deși nici asta nu e o soluție, că mi-e că îl avem după aia pe conștiință, dacă o fi vreo iarnă mai grea și îl găsesc ăia cu țurțuri la nas…

 • Daca Toma avea coloana vertebrala si punea piciorul in prag prin stoparea 100% a sistemului centralizat, asa cum a si promis de fapt, acum era liniste. Si in cartier, si pe acest forum.
  Aici este problema. Nu ne putem rupe de trecut, nici dupa 30 de ani. Asteptam cu miloaga o caldura care produce pierderi pentru unii si voturi pentru altii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.