Cele mai bune enzime digestive

Ce sunt enzimele digestive?

Reprezintă o categorie de compuși care contribuie la buna funcționare a organismului. Ele participă la descompunerea hranei și sunt secretate la nivelul întregului tract digestiv, începând cu glandele salivare din cavitatea bucală, stomac, intestine și pancreas.

Sunt eliberate în anticiparea procesului de hrănire, atunci când privim, mirosim și gustăm mâncarea, cât și pe tot parcursul procesului de digestie.

Tipuri de enzime digestive

Enzimele digestive sunt împărțite în trei clase:

  • Lipazele necesare pentru a digera grăsimile;
  • Enzime proteolitice care sunt necesare pentru a digera proteinele;
  • Amilazele necesare pentru a digera carbohidrații.

Printre acestea se enumeră:

Amilaza – Se regăsește în saliva și în sucul pancreatic și acționează pentru a sparge molecule mari de amidon în maltoza. Este necesar pentru a descompune amidonul, carbohidrații și zaharurile, care se întâlnesc în aproape toate alimentele vegetale (fructe, cartofi, cereale, legume etc.).

Lipaza – Este produsă de pancreas și secretată în intestinul subțire și ajută la digerarea grăsimilor și a trigliceridelor în acizi grasi. Este necesară pentru digerarea alimentelor care conțin grăsimi, cum ar fi produsele lactate, nucile, uleiurile, ouăle și carnea.

Pepsina – Este prezentă în sucul gastric din stomac și ajută la descompunerea proteinelor în unități mai mici numite polipeptide.

Tripsina și chimotripsina – Aceste endopeptidaze descompun în continuare polipeptidele în bucăți și mai mici.

Celulaza – Ajută la digerarea alimentelor bogate în fibre precum sparanghel, broccoli și fasole, care pot provoca exces de gaze.

Maltaza – Transformă maltoza în glucoză, făcând-o mai ușor asimilabilă.

Lactaza – Descompune lactoza în glucoză și galactoză, ajutând la digestia lactatelor.

Numeroase probleme de sănătate sunt asociate cu deficiențele digestive, în special a enzimelor pancreatice, căci pancreasul este acel organ care secretă enzimele cheie.

Deseori, simptomele acestor deficiențe de enzime pot fi ameliorate prin restricționarea anumitor alimente, menținerea unui regim igieno-dietetic adecvat, sau includerea în alimentație a unor alimente care conțin enzime în mod natural.

Dar există și varianta administrării suplimentelor alimentare care includ enzime digestive. Există o varietate mare de medicamente, care sunt utilizate la recomandarea medicului specialist, printre se numără și Triferment. Medicul specialist este apt să aleagă varianta de super enzime digestive potrivită dvs.

Mulți sunt de părerea că cele mai bune enzime digestive sunt cele naturale, care pot fi găsite în alimente precum:

  • Ananasul – conține enzima numită bromelaina. Aceasta este o protează, care ajută la descompunerea proteinelor în aminoacizi.
  • Mango – conține amilaza, enzima digestivă utilizată pentru descompunerea carbohidraților. Ea devine mai activă pe măsură ce fructul este mai copt.
  • Bananele – la fel ca mango, bananele conțin amilaza. În plus de asta, sunt și o sursă excelentă de fibre dietetice, lucru foarte benefic pentru digestie.
  • Avocado – spre deosebire de orice alt fruct, avocado este bogat în grăsimi sănătoase și sărac în zaharuri. Conșine enzima digestivă numită lipaza, care ajuta la digerarea moleculelor de grăsime.
  • Kefirul – băutură fermentată care conține enzime digestive precum lipaza, lactaza și proteaza.
  • Varza

Utilizarea enzimelor digestive naturale, din suplimente alimentare cât și medicamente este esențială pentru menținerea sănătății tracului digestiv.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.