Ceremonii astăzi în Piața Dacia și la Spătaru

Primele apariții publice astăzi, după înscăunare, pentru Leonard Dimian și Alecu Vasile, noul prefect respectiv subprefect al Județului Buzău.

Prilejul a fost comemorarea a 30 de zile de la Revoluția din Decembrie 1989, înfăptuită și la Buzău.

Despre evenimentele care s-au derulat în urma cu 30 de ani în municipiul Buzău au susținut alocuțiuni, reprezentatul organizaţiilor de revoluţionari de la Buzău „Asociației Luptătorilor din Decembrie’89 și „Clubului 22 Buzău”, Lionel Zosmer, iar prefectul judeţului Buzău, Leonard Dimian a dat citire mesajului primului-ministru al României privind sărbătorirea Zilei Victoriei Revoluţiei Române şi a Libertăţii.

Muzica militară a intonat Imnul de Stat al României, iar preotul militar al garnizoanei a oficiat o slujbă de pomenire a eroilor martiri buzoieni căzuţi la datorie în acele zile.

Depunerea coroanelor şi a jerbelor de flori la monument s-a desfăşurat în conformitate cu ceremonialul militar. Garda de Onoare şi muzica militară au defilat în faţa asistenţei.

La ceremonial au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare din garnizoană, active, în rezervă şi retragere, veterani de război, lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile ai municipiului Buzău.

Celor prezenţi la ceremonie, le-a fost oferit numărul 26 al revistei „Străjer în calea furtunilor”, editată de Fundaţia „Mareşal Alexandru Averescu”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău.

Ceremonie și la Spătaru în memoria generalului Ștefan Gușă

Tot azi la Bustul Generalului Ștefan Gușă din Spătaru, comuna Costești, s-a desfăşurat un ceremonial militar și religios cu depunerea coroanelor şi a jerbelor de flori în memoria generalului Ştefan Guşă.

Conform informațiilor ajunse în presă, generalul buzoian, pe atunci Șef al Marelui Stat Major s-a opus intervenției militare sovietice, propusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan și generalul Nicolae Militaru.

„(…) la data de 23 decembrie 1989, ţara noastră s-a confruntat cu o situaţie foarte periculoasă, cu posibile consecinţe extreme. Doar comportamentul exemplar al Şefului Statului Major al Armatei Române şi al militarilor aflaţi în serviciul de pază al frontierei de stat a preîntâmpinat o situaţie militară total nefavorabilă ţării noastre, cu posibile consecinţe nefaste pe termen lung. Lipsa acestui acord a făcut ca gl. Ștefan Guță să cadă în dizgraţia noii puteri şi la scurt timp a fost retrogradat. Astfel, la data de 28 decembrie 1989, a fost eliberat din funcţia de şef al MStM şi numit ca şef de stat major şi prim locţiitor al comandantului Armatei a IV-a, cu garnizoana la Cluj-Napoca” – extras din rechizitoriul prin care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Silviu Brucan și generalul Nicolae Militaru au fost trimiși în judecată în „Dosarul Revoluției”. Faptele de trădare națională s-au prescris dar au rămas cele de genocid.

La ceremonialul de azi au participat reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, cadre militare din garnizoană, active, în rezervă şi retragere, veterani de război, lideri politici, reprezentanţi ai societăţii civile ai municipiului Buzău, membri ai familiei şi reprezentanţi ai Fundaţiei „General Ştefan Guşă”.

Ștefan Gușă s-a născut la data de 17 aprilie 1940, în satul Spătaru din comuna Costești (județul Buzău). După absolvirea Liceului „B.P. Hasdeu” din Buzău, a urmat Școala Militară de Ofițeri Activi de Tancuri și Auto de la Pitești (1957-1960), absolvită ca șef de promoție.

Generalul Ştefan Guşă, de-a lungul carierei militare, a îndeplinit și funcția de Comandant al Armatei a 2-a, la Buzău, în perioada 26.02.1990-28.03.1994.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.