Cetățean: „Spuneți-ne, dl. primar, va mai exista RAM ?”. Toma: „Decizia o vor lua creditorii. Datorii de 20 mil. de euro. Urmărim să luăm centrale pentru școli”

Dialog elocvent purtat pe domnuleprimar.ro între un cetățean branșat la RAM și îngrijorat, ca mulți alții, de viitorul sistemului centralizat de la Buzău.

„Domnule primar v-as ruga sa-mi spuneti atat mie cat si altor buzoieni ce se va intampla cu ram-ul. Hotarati odata ca sa stim ce avem de facut.Ori laie ori balaie.Trebuie sa stiu daca imi bag pielea in saramura sa-mi bag centrala termica sau raman tot la ram avand in vedere faptul ca ptr o garsoniera nu-i deloc rentabila cheltuiala cu o centrala. Va multumesc !”

Iată și răspunsul primarului, unul deloc optimist pentru RAM și pentru cetățenii branșați încă la sistemul centralizat.

„Deocamdata se va mări pretul gigacaloriei pentru ca Primaria nu mai poate sustine subventia de 25-30 milioane de lei ce se plateste la RAM in fiecare an. Restul deciziilor le pot lua creditorii (sunt datorii istorice de circa 20 de milioane de euro) Primaria  sau chiar RAM-ul. In ceea ce priveste Primaria, vom incerca in viitorii 2 ani sa avem si alte variante de incalzire pentru scoli si spatiile administrative. Nu este deloc o decizie usor de luat ! Vă multumesc !”

Conducerea RAM, precum un șahist în șah cu amenințare de mat

Așadar, de la 1 aprilie, se va majora prețul gigacaloriei. Deocamdată nu se știe cu cât. Conducerea RAM e în corzi în aceste zile. Trebuie să decidă ce va face cu puținii bani pe care se mai poate baza de la primărie. Are de ales între a cheltui banii în lunile următoare pentru subvenționarea apei calde de la robinet, păstrând un preț încă acceptabil pentru populație, iar la iarnă, Dumnezeu cu mila!

Cealaltă variantă, mai corectă față de cetățeni, dar poate sinucigașă pentru RAM, e majorarea considerabilă încă de la 1 aprilie a tarifelor. Locatarii își vor face propriile calcule, iar cei care își vor permite vor investi în achiziționarea unei centrale. Cei care vor rămâne la RAM își vor asuma riscul ca iarna viitoare să plătească niște facturi usturătoare sau să tremure în case. Mai există și varianta unui nou cadou de la guvern, care să mai subvenționeze pentru încă un an prețul gigacaloriei.

Deocamdată, guvernul a amânat în două rânduri întâlnirea pe care a anunțat-o cu conducerile societăților de termoficare care mai există în țară. E greu de crezut că după atâtea creșteri de salarii și de pensii, plus micșorări de taxe, guvernul va mai avea bani să dea bani în teritoriu pentru subvenționarea gigacaloriei.

Pe de altă parte, din informațiile primite de buzoienii.ro de la șefii de asociații, se așteaptă doar înteruperea furnizării agentului termic pentru ca o parte a buzoienilor branșați la RAM să înceapă deja lucrările de montare a centralelor. 

Auraș Tereacă

loading...

Un comentariu la „Cetățean: „Spuneți-ne, dl. primar, va mai exista RAM ?”. Toma: „Decizia o vor lua creditorii. Datorii de 20 mil. de euro. Urmărim să luăm centrale pentru școli”

  • RAM-ul mai are o șansă. Să vină iar Coșcoveală la primărie, să se refacă gașca deșteaptă, să înceapă iar sarabanda împrumuturilor de pe la bănci din Tanganika, concomitent cu parandarăturile și șpăgile către cei de la Guvern, de la ANRSC, Ministerul Administrației, al Finanțelor, pentru subvenții preferențiale și ștergeri periodice de datorii „istorice”. Altminteri, prosperitatea familiei Tacea, soțul manager la Ram și soția contabil șef(director economic) la Ecogen e în pericol. Cum ar veni, tandemul unul vinde apa caldă, celălalt o cumpără, la prețul cel mai convenabil pentru clubul băieților deștepți pentru ca , vorba aia, treaba să meargă strună, nu credem că va mai ține. Ba mai mult, se va da și cu subsemnații… Iar Toma nu are ce face. Trebuie să caute alternative.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.