Cine e de vină ?
Imaginea de mai jos – cu hornurile ieșind din fiecare apartament al blocului – e din orașul Pogoanele, jud. Buzău.
Fotografia a fost postată de Adi Meteleanu, însoțită de mesajul „Europa- România – Buzău – Pogoanele -2022. Suntem prea mici pentru Europa!” și a strâns numeroase comentarii.
Locatarii de la bloc au în case sobe, cară lemne pe scări, de aceea și hornurile care ies din fiecare apartament.
Cine e de vină ? Părere
De vină pentru așa ceva e în primul rând statul român.
Pogoanele (oraș!) e înconjurat de terenuri de pe care se extrag de zeci de ani gaze naturale (Scutelnici, Brăgăreasa, Padina etc.).
Dar, orașul Pogoanele nu are rețea de gaze! Are blocuri construite (înainte de 1989), liceu și judecătorie în oraș, dar niciun metru de rețea de gaze.
De ce ? Pentru că statul român cheltuie miliarde pe toate prostiile și prea puțin pe ce ar trebui să facă pentru ai săi locuitori. Și ne mai mirăm de ce România rămâne fără locuitori…
De exemplu, la București se plătesc milioane de euro anual din bani publici pentru transportul (pe zeci de kilometri prin țevi neizolate) de agent termic care nu duce nicăieri.
Primăria București cere și primește de la stat zeci de milioane de euro subvenție la căldură (CLICK AICI reportaj de azi Digi 24). La fel Constanța, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj Napoca… Toate, orașe cu ștaif, bogate și cu oameni avuți (cu venituri mult peste media națională), dar care cer pomană de la stat.
Citește și:
Teoretic acolo trebuia sa existe retea de termoficare – si-au pus toti „centrale”de apartament.
Si nu, nu fac aluzie la nimic. Solutia: termoficare zonala (cu pacura etc)- in functie de numarul de blocuri sau centrale electrice individuale (discutabile datorita costurilor cu electricitatea – trebuie facut un calcul lemne vs electricitate). Oricum, riscurile sunt foarte mari acum.
Nu cunosc speta in local – vin doar cu o solutie ipotetica.
Ca intotdeauna, adevarul e complicat si „la mijloc”. Dar o intrebare tot as pune: daca de 50-60 de ani se extrag gaze din zona, iar in Pogoanele nu exista retea de gaze, a cui e vina principala? Uite ca la Maracineni un primar „capos” a reusit, in cativa ani, sa miste lucrurile. Cati primari au fost in Pogoanele (oras, nu sat, ca Maracineni!) in ultimi 40 de ani? Ce demersuri au facut? Dar salariile si le-au luat? Nu cumva vor si pensii „speciale”?
Oamenii nu au nicio vina, ei sunt obligati de imprejurari „sa se descurce”. Intotdeauna si fara nicio exceptie, primarii sunt de vina, nu statul si nici oamenii, pentru starea jalnica a comunitatilor pe care le conduc!…
Pogoanele are teren căcălău. Nu era necesar să se construiască blocuri de locuit, dar dacă n-ai blocuri nu poți să treci de la stadiul de comună la stadiul de oraș. Nu dă bine.
Aceeași problemă o are și Pătârlagele.
Singura excepție este Nehoiu unde funcționează cu succes, în sistem centralizat, o centrală cu combustibil biomasă (rumeguș, coji de floarea soarelui). Toți consumatorii au gicacalorimetre, cât consumi atât plătești. Operatorul care administrează centrala aparține de primărie, nu este implicată nicio firmă privată care să căpușeze activitatea și să ridice nejustificat costul gigacaloriei. Momentan o gigacalorie este 205 lei cu TVA 5%. La acest tarif nu sunt acoperite toate costurile, se pompează niște bani și din alte surse dar și cu 350 lei gigacaloria tot se poate afirma că termoficarea în sistem centralizat este benefică pentru locuitorii branșați la aceasta.
Până în anul 1989 a fost rețea de termoficare, dar după revoluție ca peste tot în țară aceasta nu a mai funcționat, iar oamenii au fost nevoiți să treacă la sobe nicidecum centrale de apartament. S-au facut și câteva proiecte pentru gaze dar au rămas prin sertare.
Dacă pentru orasele mai mici, varianta cu centralele individuale este fiabilă, pentru orasele mari, gen Timisoara, Cluj, Bucuresti etc, nici măcar nu se pune problema ca acestea să fie o rezolvare. În viitorul apropiat (max 5ani) veți vedea că acestea nu vor mai fi permise la clădiri noi, solutia fiind centrale de bloc sau de cartier.