Ciolacu: „Categoric, nu se va schimba”

Reporterul buzoienii.ro l-a întrebat pe Marcel Ciolacu, liderul PSD Buzău și președintele Camerei Deputaților, în câte tururi vor avea loc până la urmă alegerile pentru primari din iunie 2020.

„Categoric vor fi dintr-un singur tur. Am văzut și punctul de vedere al noului prim-ministru desemnat care a declarat că nu se vor da ordonanțe pe justiție, așa cum s-a stabilit în urma referendumului. Sub nicio formă nu se va da ordonanță de modificare a legilor electorale”, a spus Ciolacu.

Apoi a venit și întrebarea dacă legea actuală (care prevede alegeri într-un singur tur) n-ar putea fi modificată în Camera Deputaților.

„Nici prin parlament nu se poate. În primul rând că nu există o majoritate pentru un astfel de demers. Apoi, mai există un motiv, de fapt principalul, că există recomandarea Comisiei de la Veneția ca legile electorale să nu fie modificate mai devreme de un an înainte de alegeri. Lucru pe care, noi de la PSD, vrem să-l respectăm”, a adăugat Ciolacu.

Alegerile într-un tur îi avantajează pe primarii în funcție

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în perioada următoare. Recent, legea propusă de USR pentru alegeri locale în două tururi a fost respinsă în Senat, dar Camera Deputaților este for decizional. Două sunt necunoscutele acum. Unu, dacă proiectul va ajunge la vot în Camera Deputaților și doi, dacă va exista majoritate pentru aprobarea lui. Mingea pare a fi în terenul PNL, care urmează să decidă (după învestirea noului guvern).

La votul într-un singur tur la primari s-a trecut în mai 2011 când 174 de deputați (PDL, UDMR și minorități) au votat pentru iar 110 împotrivă (PSD, PNL). În anii care au urmat pozițiile s-au schimbat, iar PSD a realizat că acest sistem o avantajează, îndeosebi în Moldova, Muntenia și Oltenia, unde majoritatea primarilor sunt de la partidul celor trei trandafiri..

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

7 comentarii la „Ciolacu: „Categoric, nu se va schimba”

 • Bineînțeles că se poate modifica legea electorală deoarece prin modificare se largesc, nu se restrâng drepturile si libertățile electorale.

 • Stam si cascam gura la ce zice un valutist, un prieten al teroristilor, reprezentant al ciumei rosii, continuatoare a pcr, care a nenirocit romania si in principal buzaul. Jos ciuma rosie! Vrem alegeri in doua tururi, cum e democratic, reprezentativ, dar ciuamei rosii nu ii plac astfel de lucruri!!

 • Dintr-un tur e si normal sa fie.
  Faptul ca sunt unii pe margine care isi rod unghiile de ciuda ca nu ii voteaza decat niste extremisti si spalati pe creier si nu vor fi capabili sa obtina mare lucru la alegeri intr-un tur nu e motiv sa schimbi legea ca sa fie acestia avantajati si sa faca in turul doi campanie prin care incita lumea la ura in speranta ca mai capata niste voturi de la extremisti si spalati pe creier.
  Legile electorale ar trebui sa nu poata fi modificate, si nu numai acestea, ele trebuie sa fie batute in cui, nu la fiecare scrutin sa vina unii sa incerce modificarea legii electorale dupa cum le pare lor ca ii avantajeaza pe ei la acel moment.

 • Daca oamenii ar face nu doar ar vorbi atunci lucrurile s-ar schimba.
  Dar daca stam cu tf sau laptopul in brate si doar vorbim,altii nu doar ca rad de noi dar fac in ciuda noastra prin fel si fel de legi.
  Nesimtirea este la ea acasa

 • O să vă ia dracul pe toți cat de curând !!!

 • Are dreptate ,,justitie,,: sa fie un tur la prezidențiale.

 • Mai asta de iti zici ‘justitie’ ,probabil ca tu esti unul dintre abrutizatii sau abulicii care atunci cand mirosi un rahat crezi ca are tot mirosul trandafirilor, nefiind capabil sa deosebesti duhoarea PSD de orice alt miros.Extremisti si spalati pe creer, sunt doar aceia care inchistati in carapacea prostiei si nestiintei,nu isi vor putea folosi unicul neuron incercand macar sa inteleaga pe ce lume traiesc si ce se intampla in jurul lor.Legile naturii nu pot fi schimbate,dar legile facute de niste abulici abrutizati dornici sa isi conserve avantaje,privilegii imorale si ilegale,DA! Intelegi?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.