Clădire emblematică din Buzău în pericol de colaps

Sub acronimul MF se ascunde termenul tehnic – martori de fisuri.

E vorba de două bolțuri bătute în perete cu ajutorul cărora se măsoară extinderea fisurilor/crăpăturilor din pereți.

Clădirea în pericol este cea a a Bibliotecii Județene V. Voiculescu – construită la începutul secolului trecut de familia Garoflid.

Conform specialiștilor în rezistență, crăpăturile se îndesesc și lărgesc, iar imobilul riscă prăbușirea la un cutremur mai serios.

Din fericire, CJ Buzău tocmai a reușit atragerea unui proiect cu fonduri europene pentru reabilitarea imobilului emblematic pentru orașul Buzău.

De săptămâna viitoare va începe mutarea cărților înspre Galeria Mall, unde se va muta pentru mai mulți ani Biblioteca Județeană

Pericol și la mutarea cărților din bibliotecă

Specialiștii firmei care vor executa lucrarea de consolidare au atras atenția conducerilor CJ Buzău și a Bibliotecii Județene asupra unui alt risc de colaps.

„În acest moment, imobilul este tensionat din cauza greutății fondului de carte. Dacă toate cărțile s-ar scoate deodată, clădirea s-ar detensiona brusc și ar exista riscul creșterii rapide a crăpăturilor și a prăbușirii unor pereți. S-a întâmplat în alte părți. De aceea, fondul de carte se va muta treptat, începând de sus în jos. În acest timp, specialiștii vor fi aici și vor monitoriza cu atenție martorii de fisuri. Dacă vor apărea probleme, procesul va fi oprit”, a anunțat Emanoil Neagu, șeful CJ Buzău.

Programul cu publicul al bibliotecii va fi întrerupt de luni pentru aproximativ trei luni, până la mutarea fondului de carte și a amenajării noilor spații închiriate la Galleria Mall.

Se estimează că biblioteca va sta la mall în jur de 5-6 ani.

Astăzi, conducerile CJ Buzău și Bibliotecii Județene au invitat presa la Galleria Mall pentru prezentarea noilor spații în care va funcționa în următorii ani cea mai importanță instituție buzoiană de cultură.

Vom reveni în curând cu un articol despre acest subiect.

loading...

5 comentarii la „Clădire emblematică din Buzău în pericol de colaps

 • Imi dau doar o parere personala, va rog sa nu fiu luat in nume de rau! Cred ca mai bine ar lasa definitiv biblioteca judeteana in Mall, din urmatoarele motive:
  1. Accesul este mai facil – exista suficiente locuri de parcare, comparativ cu locatia veche.
  2. Zona Unirii Nord tinde sa devina o zona de interes – majoritatea mergem la mall-urile din zona.
  3. Este o ocazie buna ca atunci cand mergem la film cu cei mici, sa putem împrumuta/restitui si carti din biblioteca.
  4. Locatia este foarte vizibilă.
  5. Ar putea sa mai descongestioneze din traficul din centru – uneori mai merg cu masina la biblioteca.
  Voi ce parere aveti?

 • Ar trebui sa aloce primaria sau CJ o alta clădire din patrimoniu, sau sa construiască una dedicata pe un teren la primariei. Ar costa sa o construiască cat costa chiria la Mall pe 6 ani.
  In plus nu e un mediu propice culturii, oricum am da-o ….

 • Nu s-a accesat nici un fond pentru renovarea Bibliotecii.
  Ci au pacalit UE cu un proiect pentru a reabilita cladirea, dar cladirea nu mai poate fi folosita ca Biblioteca deoarece trebuie folosita in scopul declarat in cadrul proiectului, care nu este cel de Biblioteca.
  Deaceea contractul de inchiriere in mall pentru Biblioteca este de 10 ani, atat va sta Biblioteca acolo, mai devreme de atat nu o pot muta deoarece ar incalca contractul european si asta ar insemna returnarea banilor europeni. Abia dupa astia 10 ani se va lua o decizie daca se va reloca sau nu Biblioteca in cladirea de pe Unirii sau va ramane in Galleria.

 • De adaugat ca acum 5 ani au mai fentat o data fondurile europene ca sa renoveze acoperisul pe fonduri europene, si cred ca nici acel contract nu e expirat inca si vor trebui sa astepte expirarea acestuia inainte de a se apuca de lucrari, altfel risca sa fie nevoiti sa returneze banii folositi la proiectul anterior pentru acoperis.

 • Clădirea Bibliotecii judeţene nu a fost construită de familia Garoflid ci de Ministerul de Finanţe care a cumpărat terenul fostului conac al Athinei Garoflid. Aici a funcţionat Administraţia Financiară, iar după al 2-lea Război Mondial a fost sediul Consiliului Popolar Buzău, Legume şi Fructe, Avicola, Vinalcool, Miliţia şi din 1984 Biblioteca Municipală

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.