Cod roșu tardiv. Patru copii au murit înecați

Institutul Național de Hidrologie a emis în această seară la ora 21.00 un cod roșu de inundații pe râul Nișcov care curge dinspre jud. Prahova înspre jud. Buzău (Tisău, Haleș, Grăjdana, Mierea, Nișcov, Vernești) și se varsă în râul Buzău.

Din păcate codul roșu este tardiv întrucât ce a fost mai rău a trecut, iar acum nici nu mai plouă în zonă. Avertizarea va expira mâine dimineață.

Reamintim, patru copilași între nouă luni și șase ani au fost luați de ape la Sângeru, jud. Prahova, aproape de hotarul cu jud. Buzău, cu casă cu tot! Din casă n-a mai rămas decât temelia.

”Pârâul, pe care îl treceai cu pasul, a devenit imediat o Dunăre. O casă în care locuiau soțul de 26 de ani, soția de 22 de ani și cei patru copii ai lor, doi băieți și două fete, cel mai mare de șase ani, cea mai mică de șase luni, a fost luată cu totul de ape. Soția a fost salvată de noi la un kilometru mai jos, unde se agățase de o rădăcină din malul unei grădini, dar copiii, toți adunați pe o saltea, n-au mai putut fi găsiți. Pompierii îi caută, dar sunt șanse minime de a mai găsi pe cineva în viață”, a declarat pentru AMPress, primarul Gheorghe Radu din Sângeru.

Părâul Cricovul Sărat, umflat de ploaia torențială

Tatăl copiilor își plânge disperarea, iar mama a fost luată de un echipaj SMURD și dusă la spital. Din casa nefericitei familii nu a rămas decât temelia.

La Mireș, sat aparținător comunei Sângeru, alte două femei au fost luate de ape, dar ambele au fost salvate, parțial de noroc. Comuna, una dintre cele mari ale județului Prahova, a trăit prima oară o asemenea tragedie.

UPDATE, orele 20,30: Fetița de trei ani, găsită în mâl, la circa un kilometru de casa luată de ape a fost intens resuscitată, dar fără rezultat. Plămânii, așa cum a declarat unul dintre salvatori, au aruncat afară noroi, iar timpul de la înec pânâ când a fost găsită a fost de circa două ore. Copila nu a mai putut fi salvată. Ea a fost găsită la mică distanță de locul în care mama ei rezistase agățată de creanga unui pom, iar apele erau încă puternice.

Poetul Lucian Avramescu: „Am căutat cu mâinile în mâl sperând să salvez o viață măcar!”

”Din fericire, dacă există fericire în nenorocire, mama supraviețuitoare s-a agățat de un pom din grădina casei în care m-am născut. Am căutat, venit de la București în clipa declanșării potopului, dimpreună cu pompierii, sperând să salvez o viață măcar. De sub ochii mei a fost scoasă din mâl fetița de trei ani. Am căutat cu mâinile în mâl. Degeaba. Dumnezeu îneacă satul meu și nu știu de ce”, spune poetul Lucian Avramescu, găsit între cei care se agățau de speranța că măcar un copil e în viață.

Cei patru copii au fost luaţi de ape cu tot cu casă. Mama lor a reuşit să se agaţe de rădăcina unui copac, iar un vecin a reuşit să o salveze la timp. Nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu cei patru copii ai familiei.

Ulterior, o fetiță de trei ani a fost găsită înecată. Ceilalți copii, un bebeluş de nouă luni şi alţi doi copii de 4 şi 6 ani, sunt cel mai probabil decedați de asemenea, dar trupurile lor nu au fost încă găsite.

Așa arată localitatea Lapoș din Prahova (hotar cu jud. Buzău) după trecerea viiturii

„Vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu posibile depășiri ale COTELOR DE PERICOL în bazinele râurilor Nișcov și Cricovul Sărat” – sursa Institutul Național de Hidrologie

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE PERICOL pe râurile din bazinul hidrografic al râurilor Nișcov și Cricovul Sărat, județele Buzău și Prahova.

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „Cod roșu tardiv. Patru copii au murit înecați

  • Crezi ca un cod rosu la timp ( cel postocaliu exista cu mult inainte),ar fii mutat casa amaratilor din calea viiturii ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.