Comună din Buzău unde pesta face deja ravagii. Cinci focare!

E comuna cea mai afectată din județul Buzău de extinderea pestei porcine.

DSVSA a anunțat azi încă două focare – din care unul la o fermă! – după cele trei deja existente.

Au fost deja eutanasiați șapte porci de la fermă, plus doi de la ultima gospodărie infectată.

În acest moment în comuna V. Pașii există trei focare în satul V. Pașii și câte unul la Focșănei și Scurtești.

La nivel de județ, focare mai sunt în comunele Beceni (Mărgăriți și Gura Dimienii), Balta Albă (sat Amara) și Cochirleanca (sat Boboc).

DSVSA Buzău a emis un comunicat de presă în urmă cu câteva minute.

„Prin prezenta vă informăm cu privire la faptul că pe raza județului Buzău a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie particulară precum și dintr-o exploatație comercială de Tip A din localitatea Vadu Pașii (comuna Vadu Pașii) .

În urma confirmării diagnosticului, de către Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală București (I.D.S.A.) – Laboratorul Național de Referință pentru Diagnostic și Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit și au instituit imediat măsurile aplicabile în cazul diagnosticării unui focar de PPA.

Atât Gospodăria respectivă cât și exploatația comercială de Tip A au fost plasate sub supraveghere oficială, s-a realizat dezinfecția, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, uciderea porcinelor (2 capete în gospodăria individuală și 7 capete în exploatația comercială de Tip A) fiind executată încă de la suspicionare, precum  și ecarisarea carcaselor.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Buzău se va reuni pentru a adopta planul de măsuri privind controlul și combaterea bolii, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare.

Datele și informațiile culese, în măsura în care vor depăși sfera ocupațională a DSVSA, vor fi înaintate Inspectoratului de Poliție județean Buzău pentru activități și acțiuni specifice astfel încât printr-un efort conjugat să fie identificată sursa virală.

La această dată, Pesta Porcină Africană în jud. Buzău evoluează în 9 focare din exploatații non profesionale și 1 exploatație comercială de Tip A, declarate în 7 localități respectiv; satul Mărgăriți – Com. Beceni, satul Gura Dimienii – Com. Beceni, satul Amara – Com. Balta Albă (2 focare), satul Vadu Pașii – Com. Vadu Pașii (3 focare), satul Focșănei – Com. Vadu Pașii, satul Scurtești – Com. Vadu Pașii și satul Boboc – Com. Cochirleanca precum și un caz la mistreț pe raza fondului de vânătoare 41 Beceni.

Prin aplicarea eficientă a măsurilor de combatere a PPA au fost stinse până la această dată 3 focare” – comunicat DSVSABuzău

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!


Citește și: Iată despre ce comune e vorba. Lovitură a Trans-Bus, veste excelentă pentru săteni  CLICK AICI   

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Un comentariu la „Comună din Buzău unde pesta face deja ravagii. Cinci focare!

  • Nu există „pestă porcină africană” pentru că după cum spune și denumirea „africană” ar fi trebuit să provină din Africa unde știm cu toții că este un climat foarte cald, astfel că dacă ar fi fost la noi o astfel de „pestă” acum , acest virus nu ar fi rezistat temperaturilor scăzute de aici, adevărul este că, cu ani în urmă s-a sistat producerea de vaccin antipestos, iar acum a revenit pesta porcină. Ce pot face „autoritățile” în acest caz este să sacrifice toate animalele din zona cu focar de pestă și cam atât

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.