Creatoarea populară Adela Petre, desemnată la 88 de ani cetățean de onoare. Emanoil Neagu: „Vă mulțumim pentru tot ce ați făcut pentru județul Buzău”

Momente emoționante la ședința CJ Buzău de azi. Cunoscuta creatoare populară Adela Petre a fost desemnată „Cetățean de onoare al Județului Buzău”.  

„Este una din cele mai importante persoane din județul nostru. Ne învață să nu ne uităm trecutul, care nu sunt tradițiile. Păcat că sunt atât de puțini oameni precum dumneaei. Doamna Adela Petre este din 2012 „Tezaur Viu” desemnată de UNESCO. Vă mulțumesc doamnă pentru tot ce ați făcut pentru județul Buzău. Știu că aveți 88 de ani, vă doresc multă sănătate, vă vom chema în fiecare an pentru a vă mulțumi”,  a spus președintele CJ Buzău, Emanoil Neagu.

Pe lângă diploma primită azi, Adela Petre va primi și un cadou în valoare de 20 de milioane de lei vechi. Luna trecută, CJ Buzău l-a desemnat cetățean de onoare pe profesorul de geologie de la Universitatea București, Alexandru Andrășanu pentru contribuția adusă desemnării Geoparcului „Ținutul Buzău” ca sit UNESCO.

Flori pe pânza vremii
Adela Petre mesager se seamă al artei populare buzoiene, s-a născut la 10 iunie 1929 în comuna Pătârlagele, judeţul Buzău. La 70 de ani ai săi, este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. Unele dintre creaţiile sale, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în expoziţii din Franţa, Italia, Olanda, Grecia. Este un model de transmitere a meşteşugului deprins de la bătrâni şi continuă să adauge flori la butoniera artei populare buzoiene.

Mi-a fost drag să învăţ acest meşteşug
„Ca să pot spune ceva despre mine, despre dragostea pe care o port ţesăturilor şi cusăturilor cu motive culese de pe plaiurile natale, trebuie mai întâi să spun câteva cuvinte despre satul în care m-am născut şi am copilărit – Valea Sibiciului, din Munţii Buzăului. Lui, satului natal, oamenilor săi, femeilor mai ales, de la care am învăţat foarte multe lucruri, le datorez cunştinţele mele despre secretele acestei nepieritoare arte. Mi-a fost drag să joc şi să cânt, să învăţ meşteşugul ţesutului şi al cusutului. Toate le-am deprins de la bătrânii satului, de la bunica mea, Maria Mateescu. Dar, dacă am fost hărăziţi cu fiorul acestui meşteşug, avem datoria sfântă de a-l lăsa moştenire celor care ne vor urma. Acum ţes păr de capră şi lână la război vertical, lucrez în culori naturale şi dărăcesc singură materialele.”

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.