Cum a luat fata asta Bac-ul la română ? Text jalnic scris primarului. Mihaela mai vrea și la facultate…

Text tragi-comic postat de o absolventă a clasei a douăsprezecea de la un liceu buzoian pe site-ul domnuleprimar.ro. E o postare definitorie pentru nivelul învățământului românesc, despre instrucția mediocră a unor absolvenți, dar și despre calitatea unora dintre liceele buzoiene. Pentru Mihaela, căci așa se semnează în misiva trimisă primarului, punctul de la finalul unei fraze nu există. Textul luat parcă din Caragiale abundă în anacolutisme și dezacorduri de parcă ar fi fost scris de o mamaie de pe la țară care n-a făcut decât două clase și alea ca vai de ele.

„Buna seara! Am si eu o intrebare, sa vad daca dumneavoastra vi se pare omenesc sa taie de sub picioare sansa acordata prin INVATAMANT GRATUIT, gratuit pe naiba ca am dat la bani la scoala de ne-au rupt, scuzati limbajul, in fine, recent, am terminat liceul, si am adt bac-ul, da nu am reusit sa iau la matematica dar de data asta o sa perseverez si o sa trec si de asta, dar colegii mei care nu s-au descurcat asa de bine si au ramas coriganti, acum sunt obligati sa nu se inscrie in examen pentru ca asa vor profesorii, pe cand si noua in prima sesiune ni s-a reprosat ca le-am stricat concediul si ca mai bine nu ne inscriam in bac pentru ca le-a scazut procentajul scolii, dar pe partea cealalta bani au stiut sa ceara tot timpu, chipurile sa facem donatie scolii,dar la cati bani europeni primesc pentru ce sa mai facem noi donatii? De unde sa aibe si parintii atatia bani? Nu mai au datorii si ei, nu dau de mancare familiei? In fine, pe langa asta, si n-a luat si dreptul la somaj , pe motiv ca nu a primit floare la festivitate.. Nu stiu cat de normal vi se pare, dar acum ca intre oameni, daca si colegii mei care nu au reusit sa intre in prima sesiune isi doresc sa dea bac-ul si sa intre la o facultate, acum isi ratea cariera si viitorul pentru ca nu le permit profesorii? Profesori care se vaita ca lucreaza pe 15 milioane cand de fapt primesc peste 36 de milioane? Am vazut fluturasul de salariu al unui profesor si stiu ce spun.. nu mi se pare corect..”

Plângerea scrisă pe domnuleprimar.ro are parte și de un comentariu acid din partea unui cititor:

„Domnisoara Mihaela, la modul in care scrieti, dupa 12 presupusi ani de scoala, chiar nu meritati sa dati BAC-ul.”

Mai trebuie precizate două lucruri. Profesorii care au refuzat accesul la bacalaureat al unor astfel de elevi au procedat corect și pentru acest curaj merită aprecieri.

În al doilea rând, ne întrebăm ce valoare mai are și bacalaureatul în condițiile în care o elevă care scrie atât de prost a primit notă de trecere.

loading...

4 comentarii la „Cum a luat fata asta Bac-ul la română ? Text jalnic scris primarului. Mihaela mai vrea și la facultate…

 • Nivelul invatamabtului romanesc este dat de mai multi factori. In primul rand eliminarea examenului de evaluarea nationala, fara a se lua in calcul medi claselor V-Vlll. Oricine intra la liceu si cu 1. Apoi atitudinea elevilor fata de scoala. Daca aceasta eleva nu a fost interesata in cei doisprezece ani de scoala sa asimileze notiuni elementare, acest fapt este o consecinta al deznteresului ei, al familiei si cu siguranta, pe undeva, si la scoala se putea face mai mult. Dar sa nu generalizam. Nu tot sistemul este asa. Avem si elevi buni, foarte buni, chiar eminenti, multi venind din mediul rural care au rezultate notabile! In cazul acestei domnisoare mai intervine si lipsa celor 7 ani de acasa. Trist!

  Răspunde
 • Si daca termina totul cu 10 …Licenta …dizertartie …Modul 1 si modul 2 …Master ..toate la buget cu 10 …si titularizare cu 9 chiar la limba li lit.romana si posturile titularizabine sunt ocupate de cei ce trebuiau sa iasa la pensie …pentru ce a invatat atât?Stii ce vorbesc e un caz real al familiei mele…Mai bine asa jalnic si cu bani ca sigur găsesti post? Nu am sa inteleg niciodată de ce pensionarilor din învățământ li se mai dau ore ? Cei tineri si capabili stau si sunt dezamăgiri!

  Răspunde
 • Daca profesorii s-ar ocupa mai mult de elevi, de cei mai slabi in special, eu zic ca sistemul isi va mai reveni. Dar, atata timp cat nu intereseaza pe nimeni si toti, care mai de care vor sa „praduiasca” bani de este tot… O sa ajungem de tot…. Trebuie sa -i incurajam pe toti sa ia bacalaureatul sa mearga la o facultate. Am ajuns unde suntem din cauza gandirii mediocre pe care o detine 80% din populatie.

  Răspunde
 • Lasa sa intre la facultate caci in ziua de azi se intra foarte ușor.daca era pe baza de examen,iar universitățile se respectau atunci ieșeau si oameni capabili..

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.