Cum a reușit Buzăul să câștige competiția cu alte orașe
Șansa Buzăului a fost, surpriză, Cimitirul Eroilor!
Peste șapte sute de militari germani sunt îngropați aici.
În Cimitirul Eroilor din Buzău există și un dom. Ridicat exclusiv pentru militarii germani prăpădiți la Buzău.
Puține orașe din țară și chiar din lume au așa ceva.
Când Toma a venit primar, în 2016, una din primele dispoziții pe care le-a dat a fost repararea tuturor monumentelor din Cimitirul Eroilor. Cel puțin 1 milion de euro a ajuns în cimitir + Calea Eroilor + repararea bisericii. „Cheltuie banii degeaba, asta ne trebuie nouă”, au comentat (și) atunci cârcotașii.
Cum s-au întors lucrurile în favoarea Buzăului
Germanii care au ajuns întâmplător la Buzău (cu afaceri sau turiști) și în Cimitirul Eroilor au rămas impresionați și au dat de veste. Informația a ajuns în 2018 la urechile ambasadorului Germaniei la București. Care a ținut să vină la Buzău ca să vadă cu ochii lui (vezi foto mai jos).
Impresionat, ambasadorului Germaniei, intelectual de rasă, i-au dat lacrimile și a ținut discursul cu emoție în glas. A promis atunci că va căuta să ajute Buzăul.
C-tin Toma: „Printre altele, domnul ambasador m-a pus în legătură cu secretarul Camerei de Comerț Româno – Germane. Peste câtva timp dna secretar m-a sunat, întrebându-mă dacă pot primi la Buzău pe reprezentanții unei puternice firme de consultanță din Germania. Oamenii au venit la Buzău și mi-au cerut încuviințarea dacă pot reprezenta Buzăul la o competiție la Ministerul Federal al Mediului. S-au prezentat 340 de proiecte. Ghiciți ce oraș a câștigat ? Pentru prima dată Germania va finanța un oraș al viitorului din afara țării lor”.
În acest an se întocmește conceptul de dezvoltare a Buzăului, săptămâna trecută o delegație de oameni de afaceri din Germania a venit special pentru asta la Buzău. „Vor urma lucruri frumoase pentru Buzău”, spune Toma.
O primă finanțare va duce la dotarea tuturor școlilor din Buzău cu panouri solare și instalații de colectare a apei de ploaie (folosită apoi la toalete) – precum la Școala nr. 11 (vezi foto mai jos).
Mărirea suprafeței orașului Buzău prin unirea cu Țintești ar fi un atu pentru investiții și dezvoltarea ulterioară a orașului.
Citește și:
Glume proaste. Ne trebuie hidrocentrale monstruase, centrale atomice si depozite la adancimi enorme pentru deseurile rezultate. Lasati dracu panourile, elicile si alte jucarii pentru copii, ca rade China si cu curu de noi. Porcariile alea mai mult polueaza, nici nu apuca sa isi amortizeze poluarea rezultata din fabricatie de obicei. Si apa de ploaie la WC… Aia cheltuiesc din banii contribuabililor nemti si isi bat joc de banii lor, iar de noi isi bat joc cu tehnologiile astea necajite. Asta a ajuns UE, un circle-jerk birocratic pe banii fraierilor. Ne imping catre masinile electrice, apoi o sa ajungem ca in Vest, sa iasa ministri sa ne roage sa nu mai incarcam masina daca nu e neaparat nevoie, ca pica reteaua electrica. Pai normal, ba, ca nu sunteti seriosi, sunteti de teapa lu Arthur de la Ceptura, va jucati cu panouri in loc sa faceti investitii serioase de infrastructura.
Felicitări autorului pentru reușita … ” voltă ” prin care ne-a adus cu această recunoștință germană datorată militarilor îngropați la Cimitirul Eroilor – la ceea ce reprezintă pentru Primăria Buzău actualitatea : unirea cu localitatea Tintești ! Cred că era mai util dacă ” focul ” presei s-ar concentra pe convingerea populației să se vaccineze ! Nu de alta , dar mai e puțin până încep școlile și apare și valul 4 …
Our children are our future. The panels would encourage them to become green enthusiasts. With over 2,000 sun hours one of the highest in Europe this is the way to go and we should appreciate the Mayor and the town hall on this initiative.
Foreign investors flock to parts of Romania that have a German culture and to put Buzau there would be gainful.
I am a foreigner but I call myself a Buzauian – beautiful county and wondeful people.