Cum a salvat un ofițer și cum a luat în valiza spre America un bolovan

E povestea băbuței pe nume Bolovan, care avea o căsuță pe malul Buzăului la Nehoiu.

În toamna anului 1944, după ce românii au întors armele împotriva germanilor, femeia din Nehoiu a sesizat că din cele două ouă pe care le găsea zilnic în cuibar, a început să lipsească unul. Femeia și-a zis că „nu e jder c-ar fi mâncat și găina, nu e un hoț obișnuit că le-ar fi furat pe amândouă. Ăsta e un hoț civilizat”.

Și nu l-a denunțat poliției ori jandarmeriei. Localnica a început să pună de-a doua zi lângă cuibar câte o bucată de slană, un litru de lapte, o pâine… La ani distanță, femeia a venit la doctorul din comună să-i citească o scrisoare primită din Germania.

„Sunt un fost ofițer al armatei germane, vă mulțumesc că mi-ați salvat viața”.

Cu bolovanul în valiză

După alți ani, fata băbuței s-a căsătorit cu un pilot american. Fata și-a chemat apoi mama să locuiască alături de ea la New York. După îndelungi insistențe a convins-o. La aeroport, când vameșii i-au desfăcut valiza au dat peste un bolovan. Nu le-a venit să creadă. Și au întrebat: „Ce e ăsta ?”. Atunci, băbuța a dat un răspuns fabulos: „E un bolovan, maică. Din răul Buzău. De ce l-am luat ? De DOR maică. Îmi va alina acolo în America dorul de-acasă”.

Povestea băbuței Bolovan le-a fost narată consilierilor locali luni când Dan Puric a primit titlul de cetățean de onoare al orașului Buzău.

Întregul discurs al artistului cu obârșii buzoiene a fost postat de primarul C-tin Toma pe pagina sa de facebook. Are deja peste trei mii de vizualizări.

Cuvantul “Omului Frumos” Dan Puric la decernarea titlului de cetatean de onoare al municipiului Buzau!

Publicată de Constantin Toma pe Marţi, 22 octombrie 2019

Te rugăm, distribuie acest articol în caz că ți s-a părut util/interesant!

Așteptăm idei/sesizări/ponturi pentru articole pozitive/negative la telefon/SMS 0721.540.938, pe e-mail la aurastereaca@gmail.com sau la facebook.com/auras.tereaca.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.