Cum alegem șemineul sau cuptorul pentru grădină?

Șemineele de grădină nu sunt folosite doar pentru a pregăti mâncăruri delicioase la grătar, ci și pentru a crea o atmosferă plăcută în grădină. Achiziționarea unui șemineu sau a unei sobe de grădină este o alegere pe termen lung, deci trebuie sa va asigurati ca luați decizia potrivită.

Sursa de imagine: Igor Ivakhno / Shutterstock.com

Locația 

Înainte de a cumpăra șemineul sau cuptorul de grădină propriu-zis, trebuie să știți clar unde îl  veți amplasa. Acest lucru vă va ajuta să planificați ce tip și formă de șemineu vă doriți. Gândiți-vă că șemineul de grădină ar trebui să stea  pe o suprafață orizontală, solidă. Este important să păstrați o distanță de siguranță față de clădiri și materiale combustibile și inflamabile, cum ar fi mobilierul de grădină, copacii și vegetația. Luați în considerare și împrejurimile, astfel încât fumul de la coș să nu vă deranjeze pe dumneavoastră sau pe vecini.

SUGESTIE: Locul ideal pentru șemineul de grădină este o bucătărie de vară sub acoperiș. Acolo trebuie să indreptati fumul deasupra pergolei sau a peretelui. 

Tipuri de șeminee exterioare 

Există mai multe tipuri de șeminee de grădină. Cele mai clasice șeminee de grădină sunt cele cu vatră. Dar puteți alege, de asemenea, un șemineu de colț făcut la comandă sau un cuptor de grădină.

  • Cu cutie de fum – unele șeminee de grădină pot fi cumpărate cu  cutie de fum, care este folosită pentru a menține focul cald. 
  • Șemineul pentru grădină de colț – umple cu eleganță colțurile teraselor sau ale pergolelor, dacă aveți spațiu liber. 

Cuptoare pentru gradină

Suntem cu toții familiarizați cu grătarele clasice sau cu șemineele de grădină. Dar cum rămâne cu o sobă de grădină? Puteți avea chiar în grădina dumneavoastră o experiență culinară de neuitat. Cuptorul de gradină va fi apreciat în special de cei cărora le place să petreacă timp în aer liber și de cei pasionați de gătit. Avantajul unui cuptor de grădină este că puteti găti preparate mai sănătoase decât la un grătar simplu.

Cele mai comune materiale utilizate pentru cuptoarele de grădină sunt cărămida, argila, piatra, fonta sau alte materiale refractare. Folosiți lemn de esență tare, de preferință din foioase, care se caracterizează printr-un conținut mai ridicat de căldură.

Apoi, tot ce trebuie să faceți este să pregătiți ingredientele și în curând vă puteți bucura de pizza, pâine, legume sau carne proaspat pregatite chiar de dumneavoastră.

Sursa de imagine: DisobeyArt / Shutterstock.com

Materiale pentru șeminee de grădină

Cel mai comun material pe care îl veți întâlni pentru șemineele de grădină este betonul refractar. Dar puteți alege, de asemenea, opțiuni de șeminee din pietre naturale, lut sau teracotă. Atunci când alegeți materialul potrivit, nu vă concentrați doar asupra aspectului estetic, ci și asupra celui funcțional: cât este de durabil și de rezistent. 

Accesorii pentru semineul de grădină

Echipamentul standard pentru șemineele de grădină este un grătar, dar puteți adăuga și alte produse pentru a vă face munca mult mai ușoară. Printre acestea se numără un ac pentru grătar, un blat pentru depozitare și pregatire, un acoperiș, un sistem pentru rotirea grătarului sau un capac de protecție.

Pentru a vă îmbunătăți experiența culinară, alegeți accesorii care facilitează prepararea mâncărurilor preferate.

loading...

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.