Cum fură statul banii primăriilor și cetățenilor

Metoda e simplă și funcționează cu succes în jud. Buzău și aiurea.

Se pun/găsesc câțiva saci de moloz sau gunoi undeva pe vreun coclau, iar Garda de Mediu vine repejor și dă amendă 150 de milioane de lei vechi (ăsta e minimul) primăriei de comună.

Primăria n-are ce face și din banii dați de cetățeni ca taxe și impozite trebuie să plătească amenda la stat.

Săptămâna ori luna viitoare se poate întâmpla la fel. Altă amendă și tot așa. În loc ca banii cetățenilor să fie folosiți pentru pietruirea/repararea/asfaltarea drumurilor, tragerea unei țevi de apă/canal, ajutatea unui amărât căruia i-a luat foc casa etc. (câte nu sunt de făcut într-o comună) ei ajung în buzunarul statului.

Dacă cei de la Garda de Mediu vor (are vreunul de acolo pică pe primar sau altcineva din sat) pot băga primăria în faliment (mai ales dacă e mică și săracă).

De ce să amendezi Primăria ?

„E o prostie să amendezi Primăria. Păi ce, Primăria a aruncat gunoaiele la marginea râului ori a pădurii ? Am aruncat eu ca primar sau ceilalți funcționari din primărie ? Și de ce să răspundem noi ca primărie ? Ar trebui să stăm noaptea prin tufișuri și să pândim ? Sau, dacă nu-i prindem în fapt, să devenim a doua zi polițiști și să facem anchetă ? Cei de la Garda de Mediu, dacă sunt așa deștepți, să-i prindă ei p-ăia de aruncă. Ce-i porcăria asta, să vii să amendezi primăria ?”

Așa gândesc primarii din Buzău și o spun presei, dar cu rugămintea de a nu le publica numele pentru că atunci „ăia de la Mediu se vor enerva și ne vor da amenzi mai multe și mai mari”.

Marian Mușat, Consiliul Director al Asociației Comunelor din România: „E o practică incorectă a Gărzii de Mediu. Am vorbit cu domnul Drăghici – președintele Asociației Comunelor din România. Vom emite zilele următoare un comunicat de presă pe acest subiect. Domnul Drăghici s-a programat deja la Ministrul Mediului pentru a discuta pe seama acestui subiect”

Opinie reporter buzoienii.ro: Legea, dacă e una, care permite Gărzii de Mediu să amendeze primăriile pentru gunoiul vagabond e una strâmbă. De ce n-ar fi invers ? Primăriile să poată amenda Garda de Mediu, eventual și Poliția, dacă nu-i prind pe ăia de aruncă gunoaiele prin coclauri.

Citește și:

loading...

32 de comentarii la „Cum fură statul banii primăriilor și cetățenilor

 • Auras, tu chiar crezi ca sunt asa inocenti primarii? Mergi prin Smeeni si Costesti sa vezi cum e plin de gunoaie pe marginea drumului spre Slobozia. Situatia este de dinainte sa vina la guvernare actuala coalitie.

 • Păi și ce primarii și cei din primării aruncă gunoiul ? Dacă aruncă ei, să-i prindă și să le dea amendă pe persoană fizică, nu să amendeze primăria.

 • Există dovezi că sacii sunt puși de Garda de Mediu ca să încaseze banii?

 • Eu m-am referit la faptul ca nici ei nu igienizeaza zona si gunoaiele sunt de dinainte sa fie actuala guvernare, deci nu ar fi nici legatura ca cei de la Garda de Mediu planteaza sacii. Adevarul e ca sunt multi cetateni needucati si arunca gunoaie pe unde apuca, iar primarii nu igienizeaza. Doar la Vernesti am vazut cei ce sunt asistati sociali sa curete gunoaiele.

 • Si primarii știu de aceste probleme dar sunt pasivi. Bineînțeles nu toti sunt așa. Sunt și primari care chiar isi fac treaba

 • Nu sunt dovezi, că le-ar fi prezentat. E doar calomnie.

 • Asta cu dovada e simpatică! Nu-i nevoie, pentru că există destui imbecili care nu vor să plătească în plus la ridicarea gunoiului. Și într-o gospodărie, la curte, se fac gunoaie, nu glumă! Anomalia este și mai mare dacă un imbecil aruncă gunoi în teritoriul altui UAT decât cel cu domiciliul!

 • Domnule Tereaca, decat sa aduci acuzatii nefondate, ai fi putut sa scrii despre risipa de bani publici care s-a facut aseara pe Transilvaniei. Am fost socat sa vad ca, dupa lasarea intunericului, se peticeste o strada alfata in reabilitare “totala”…
  Motivul nu pot decat sa-l banuiesc, dar poate ne lamuresti dumneata…

 • Nu-i nimic șocant aici. Constructorul are obligația de a menține funcțional pe durata lucrărilor mijlocul alternativ de circulație. Dimpotrivă, în condițiile în care se mai circulă doar pe jumătate din stradă, e un lucru de bun simț ca aceasta să se prezinte în condiții bune.

 • Primaria respectiv firma de salubritate trebuie sa puna la dispozitia fiecarei locuinte tomberoane pentru sortare(fonduri UE?) dar in acelasi timp trebuie sa le spune oamenilor si cum sa sorteze, la ce data se ridica un anumit tip de gunoi, unde se depoziteaza gunoiul de grajd, gunoiul de contructii, etc. Deci omul trebuie sa fie informat si sa aiba unde arunca civilizat gunoiul. Apoi primaria poate verifica, obliga fiecare locuinta sa aiba contract de ridicare a deseurilor. Apoi tot primaria poate sa spuna care sunt amenzile daca nu se respecta legea. Daca au facut toti acesti pasi, si tot sunt probleme, atunci sa verifice cei din primarie daca se arunca sau nu gunoaie la intamplare.
  Si inca ceva – cate case au fose septice si contract de golire la o anumita perioada? Verifica cineva?
  Sunt de acord ca primaria sa primeasca amenda, pentru ca este respnsabila de viata comunitatii. Daca nu vrea sa plateasca, poate sa cheme politia sa faca ancheta si sa spuna de la cine vine gunoiul respectiv. Garda de mediu nu cred ca da amenda pentru un sac aruncat aiurea si pentru tone. Oare primaria nu stie cine arunca, sau doar vrea sa scape basma curata. Oare cate primarii au contracte de salubrizare in judet? Cate sorteaza gunoiul? Cate fac instructajul locuitorilor cum se sorteze? Cate au parteneriate cu scolile din comuna pentru a invata copii de mici cum sa sorteze? Cate actiuni de ecologizare voluntara cu locuitorii lor au organizat primariile? Doar un punct de vedere – legea e ok asa cum e acum.

 • Domnule Gicu, vă invit să mergeti dvs să faceti instructaju’ la toți bețivii și țiganii (e vorba aici de comportament și nu de etnie). Și dacă nu vă iese să fiți dvs cel amendat. V-ar conveni ? Ce ușor e de vorbit, de pus în cârca altora și de dat amenzi.

 • Și încă ceva. Spuneți că Primăria să cheme Poliția. Dar n-ar putea să o cheme și Garda de Mediu ? Sau nu s-ar putea, și mai simplu, ca Poliția să vadă ea însăși gunoaiele și să-i amendeze pe poluatori? Mai ales că domnii din poliție sunt organ de anchetă, nu niște funcționari precum cei din primării.

 • Iete că în mun. Buzău este firmă de salubritate, se poate face si colectare selectivă, există și Poliția Locală pt. Mediu, dar tot se găsesc unii să arunce noaptea deseurile pe prundul Buzăului. De ce să amendăm atunci Primăria Buzău ? Dacă cei de la Garda de Mediu sunt așa deștepți și superiori tuturor, să-i prindă ei p-ăia de aruncă.

 • Dle Tereacă, văd că acum ați devenit avocatul și al “sărmanilor” primari. Îl mustrați pe dl Gicu, care expus 100% corect situația, și îl invitați să facă instructajul “la toți” (tuturor?) “bețivii și țiganii”.
  PĂI EL NU E PRIMAR D-LE! Primarul a vrut să fie primar, nu l-a pus nimeni cu de-a sila acolo. Să-și mărească din pix lefurile știu, dar să-și facă treaba, nu. Și prima treabă într-o gospodărie este să faci curat și să cureți de rahat! Apoi vezi ce mai faci. Să asigure condiții de depozitare a gunoiului! Altfel copii și nepoții noștri, INCLUSIV AI DVS ȘI AI LOR, nu vor mai avea cum să trăiască normal!! Sau nu vă pasă de asta?
  Și cu exprimarea “comportament de țigan” ați dat-o rău de tot! E rasistă ca la carte.

 • Domnule Cristian, primarul de comună nu poate să asigure conditii de depozitare a gunoiului pentru că singurul loc acceptat si legal de depozitare este groapa RER de la Galbinasi. In realitate, domnule Cristian, dincolo de vorbe, primarul poate fi bine intentionat si un adevarat gospodar, dar tot se vor găsi niște golani de prin comună care să arunce aiurea gunoiul. Cum ar fi de exemplu cazul de la Beceni de anul trecut cand unii din comună, rivalii primarului, aruncau intentionat gunoiul (lor) si pe urmă făceau sute de plângeri la Garda de Mediu, Prefectură și presa locală cu scopul de a-l pune intr-o situație nasoală pe primarul în funcție. Iar eu, dacă apar ceva aici, nu apăr primarul, ci Primăria, și un principiu – cel al corectitudinii. Să fie amendat poluatorul nu altcineva.

 • Și încă ceva. Să zicem că primarul e un dobitoc. Nu vrea, nu poate, nu știe. De ce să ia Garda de Mediu banii comunității ? Cu banii ăia 150-300-450 de milioane poate că se moderniza/dota școala din comună (ori orice alte lucruri utile satului).

 • Iar referitor la așa-zisul rasism eu va zic asa. Civilizația ține de educatie nu de culoarea pielii ori etnie. Uneori romanii sunt mai răi decat țiganii.

 • Tereacă…..ai fumat bine de data asta!

 • Tereacă, mă uimești pe zi ce trece. Mă mir ce fel de oameni ajung să fie “zeariști” și să manipuleze opinia publică.
  Primarul are drepturi, dar are și obligații. Răspunde de siguranța cetățenilor, aici fiind inclus și modul de colectare a gunoiului, astfel încât să nu se ajungă la focare de infecție. Orice consiliu local poate emite hotărâri de consiliu local cu privire la modul de gospodărire a localității respective.
  Nu îi mai plânge pe primari. Ai impresia că din cauza acestor amenzi nu se dezvoltă comunitatea? Dacă sunt nemulțumiți de sancțiunile primite pot să le conteste.

 • Dle Tereacă, atunci când am zis “condiții de depozitare” mă refeream la asigurarea pubelelor și containerelor în localități, nu la gropi de gunoi autorizate!
  Primăria să le asigure, și să facă contract cu firme care să ducă apoi gunoiul la groapă, ca în orice țară civilizată.
  Iar cazul de care ziceți, sunt răfuieli locale, nu generalizați, să se adreseze cei lezați instituțiilor competente.
  Iar Garda de mediu să aplice legea, da, să ia banii comunității sau oricui este suficient de nesimțit să polueze. Comunitatea să se implice, când vede un caz să nu mai stea pasivă!

 • Păi, uitați, Primăria Posta Calnău a asigurat pubele gospodăriilor din comună, are contracte cu cetățenii, colectează gunoiul care este dus apoi la groapa de gunoi de la Gălbinași. Dar a fost amendată recent cu 150 de milioane de lei vechi de Garda de Mediu pentru niște gunoaie găsite pe albia râului Câlnău și la un pod. Primarul spune că aceste gunoaie nici măcar nu sunt din comună, au venit pe Câlnău de la deal cu ultima viitură. Iar albia Câlnăului ar aparține Direcției Apelor. De ce să fie amendată Primăria Posta Câlnău ? Cum ar fi să-i rupem p-ăia de la Tulcea cu amenzile că a venit Dunărea plină cu bidoane. Haideți să nu fim obtuzi și să-i ascultăm și pe oamenii ăștia, poate au și ei dreptate.

 • Uitam cumva aici de subiectul arterizenelor din tevi de plastic pe 500 mii euro, cand discutam de gestionarea banului public ???!!!!

 • La cum ai pus problema, primarii sunt buni, iar cei de la Garda de Mediu sunt răi. Ar fi trebuit să prezinți cazul obiectiv și să ne lași pe noi să tragem concluziile. Opinia celor de la Garda de Mediu lipsește din acest articol.
  Totuși, dacă legea a fost încălcată ar trebui sesizate organele penale competente.
  Și, încă ceva, la cum ai pus problema, locuitorii comunelor sunt, în mare parte, proști, bețivi, țigani… Vezi că ai cam derapat. Primarul împreună cu cei din consiliul local se ocupă inclusiv cu popularizarea normelor de depozitare a gunoaielor. Dar, dacă nu există pubele și coșuri de gunoi în comună ce faci cu gunoiul?! Îl arunci aiurea, îl arzi?! Să ne spună “săracii” primari! Apropo, mai bine ai compara declarațiile de avere ale primarilor (a lui Toma nu apare nicăieri, ceea ce este ILEGAL) cu ceea ce dețin în realitate. Toți sunt săraci… Sigur…
  De asemenea, amenzile ar trebui date primarilor, pe persoană fizică, și nu primăriilor.

 • Răspuns pt Cătălin. Mergeti, vă rog, în Parcul Tineretului și o să vedeți o minune. Cum plasticul văzut de dvs s-a transformat azi noapte in inox.

 • Primarii pot fi buni sau rău, genii sau idioți. Eu am atras atenția că amendarea Primăriilor (și diminuarea bugetului local și așa mic după pandemie) nu e un lucru cușer. Iar Garda de Mediu face uneori abuzuri, dictând amenzi fără a-i asculta și pe oamenii locului (cu excepția celor care ne sunt prieteni, alea , alea). Ce meserie mișto, să te plimbi cu mașina prin județ și să scrii amenzi fără să te intereseze DELOC cine e cu adevărat poluatorul.

 • În majoritatea comunelor amendate (dacă nu chiar toate) există serviciu de salubritate și pubele la case. Cetățenii au fost informați și răstinformați. Cei de bun simț au înțeles și respectă, ceilalți nu (și aruncă gunoiul noaptea prin toate coclaurile). Ce vină au primarul, consilierii locali, funcționarii și Primăria în general ? Ce urăsc cel mai mult în viața asta e să fii considerat/scos vinovat (bașca amendat), dar tu să n-ai nicio vină. Dvs. nu vi s-a întâmplat ?

 • Nu vad de ce atata agitatie. Garda de mediu amendeaza primariile pentru nerespectarea legii, primariile platesc din banii incasati prin taxe si impozite de la cetatenii care care nu respecta legea. Daca cetatenii (betivi si tigani cum ii numea un clasic in viata) nu respecta legea, primariile nu mai au bani de investitii si nu mai modernizeaza satul pana cand cetatenii nu se conformeaza.
  Nici pt mine nu e “cuser” daca ma amendeaza politia ca am traversat prin loc nepermis, pt ca imi diminueaza bugetul familiei din care cumpar paine la copii (sau as putea cumpara carti si caiete, haine…), dar daca am incalcat legea….

 • Avem “abonament” din ce in ce mai scump la societatea de salubrizare care ne face și prost crescuți la grămadă. Știm cum e cu nedreptatea. Își permite aroganțe de acest gen pe banii noștri în colaborare cu administrația locală. Cetățenii trebuie sa fie cooperanți și supuși. Haiducia este acum atribuția administrației. Aceste administrații locale ar putea colabora foarte ușor în interesul comunităților. E mai simplu să paseze de la unii la alții.
  Acasă, daca refulează canalizarea lăsăm așa pentru că a adus apa mizerie de la vecinu’? Sa vină el să curețe! Avem ambiție și autonomie. Nu este prima dată când apa aduce gunoaie. Este doar prima dată când se dau amenzi pentru gunoaie. Vor descoperi și primarii că societatea de salubrizare trebuie sa adune gunoaiele și de acolo unde se strâng natural, nu numai de la porți. E mai ieftin decât să plătească amenzi. Salubritate- curățenie.

 • Golanii de la garda de mediu ar trebui în primul rând să supravegheze exploatările forestiere și ce lasă firmele ce exploatează masa lemnoasă în urma lor! Dar acolo nu se bagă, că se lovesc de … conflicte de interese. Autor articol, nu fi trist, este de la sine înțeles că în țara procurorilor toată lumea are tendința să acuze! Logica, bunul simț, omenia sunt pe cale de dispariție.

 • De ce e golăneală? La Ciortilde D’Argent nu s-a dus niciun inspector de la Zgarda de Mediu s-o amendeze! O fi încălcat legea guadalupeza!

 • De ce se aruncă gunoaie aiurea? Pentru că ridicarea gunoiului costă. Tariful este per metru cub. Mai mulți metri cubi, tarife mai mari. Mereu se ajunge la bani.
  De ce împuțiții ăia de nemți „exportă” gunoaie în România? Pentru că tariful pe metrul cub din Germania este mult mai mare decât dacă „exportă” gunoaiele în colonia România. Este oarecum echivalent cu aruncatul gunoiului ca să nu plătești în plus. Dar de nemți nimeni nu zice nimic, că e plini de civilizație!

 • Primarii nu sunt nevinovați! Inclusiv cel de la Poșta Câlnău!
  Nici doamna “2 și 1/4” Ichim nu este ușă de biserică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.